Špajza 30. kolovoza 2017.

Najbolje domaće delicije od sezonskog voća

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekipa portala Hrvatska 365 Gourmet zavirila je u kuhinje domaćih restorana pa skupila najzanimljivije sezonske delicije na jedno mjesto.

Gdje se krije osvježavajuća juha od lubenice i tko radi najbolje štrudle od borovnica, saznali smo na portalu Hrvatska 365 Gourmet. Bacite se na čitanje jer najslasniji ljetni specijaliteti čekaju vas još samo do kraja ljeta...

Bogatstvo kontinenta i domaće morske obale u ljetnim se danima posebice može mjeriti velikim količinama sočnog sezonskog voća, a kada je tu voće, vrijeme je za najfinije specijalitete iz kuhinja onih najiskusnijih.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Iako mala zemlja, Hrvatska se može pohvaliti voćnim blagodatima od kojih nastaju itekako velike slastice. Inovativne, autentične i domaće delicije na spomen kojih se same od sebe stvaraju zazubice mogu se pronaći u svakom kutku Lijepe naše.

Dalmacija, Mediteran u malom, zadužena je za osvježavajuće deserte koji ljeti hlade uz toćanje noga u čistom moru, dok kontinentalni dio zemlje neprestano donosi novitete koji ga svakom sezonom čine sve popularnijim.

Borovnice, breskve, ribizl i bazga samo su neki od favorita ovog ljeta. Domaći uzgoj, svježi okusi i pravilna obrada namirnica donose fantastične tanjure kojima se uvijek slatko vratiti.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Da bazga nije stvorena samo za pripremu slatkih napitaka, dokazuje i sjajan desert koji se s guštom priprema kod kuće, kao i u vrhunskim restoranima. Riječ je o pohanoj bazgi čiji način pripreme iz ovog cvijeta izvlači ono najbolje, a na divan se način zaokružuje aromama limuna i đumbira. Uz to, bazga je odličan dodatak koktelima, omiljenim kolačima od sira i sladoledima, a najfinija je kada je najjednostavnija – u finom voćnom sirupu.

Omiljeni plod ljeta svakako je i osvježavajuća lubenica. Iako je dolina Neretve najpovoljnije mjesto za dozrijevanje slatkih lubenica, varaždinski restoran Verglec u potpunosti je prisvojio ovaj sočan ljetni plod, pa ga pretvorio u inovativno jelo koji oduševljava.

Tako u Verglecu možete okusiti ljeto na sasvim drugačiji način, u obliku juhe od lubenice, krastavaca, rajčica, čilija i luka. 

„Željeli smo gostima ponuditi sezonska jela, a lubenica je nezaobilazna ljetna namirnica“, objasnila je ovu neobičnu kombinaciju kuharica Mirela Sokol, te dodala kako je juhe ovakvog tipa definitivno najbolje poslužiti hladne, savršeno osvježavajuće. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Na putu do omiljenih ljetnih destinacija, na divnoj domaćoj obali peku se pak najraskošnije štrudle sezone, one od borovnice. Na obali Bajerskog jezera, u restoranu Bitoraj u Fužinama već tradicionalno se poslužuju domaće štrudle od borovnica.

Da je riječ o zbilja posebnoj slastici govori i velik interes gostiju koji u restoran ponajviše svraćaju upravo kako bi okusili dio planinskog kraja na najslađi način. U Bitoraju se štrudla od borovnica uvijek poslužuje topla, a za nju su se zainteresirali čak i susjedi Talijani koji su je iz Hrvatske poželjeli izvoziti.

„Štrudlu pripremamo isključivo s divljim borovnicama koje se od onih iz uzgoja razlikuju po intenzivnoj boji, koju ćete odmah zamijetiti, i intenzivnijem okusu. Kore su od lisnatog tijesta, a za pripremu štrudle potrebno je znati ispeći i tri vrste kruha. Naime, poseban omjer prezli od domaćega crnoga, kukuruznog i pšeničnoga kruha čine ovu štrudlu također jedinstvenom“, objasnio je voditelj hotela Bitoraj, Andrej Kauzlarić.

Na kraju, dok je sezonsko guštanje u sočnim breskvama i marelicama u punom jeku, valja spomenuti i blagodati koje donose. 
Iako vole pite, džemove, cimet i vaniliju, marelice će svoje najfinije adute otkriti u slasnim domaćim knedlama. Meko, lagano tijesto i fine marelice, tak takve kakve su ubrane, bit će savršen spoj za ukusna ljetna uživanja.

Najbolje ih, kažu, pripremaju u Zaprešiću, na Seoskom turizmu Stara Preša. Uz veliki voćnjak prepun plodova marelica, u to i nije teško povjerovati. Pripremaju ih na tradicionalan način, a ono što ih čini zbilja posebnima jest hrskavi omotač.

„Uvijek poslužujem knedle s preljevom od maslaca i prezli“, otkrila je svoju tajnu glava obitelji i glavna kuharica u restoranu, Biserka Jakševac. 

 

knedla | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Već poznati okusi sočnih breskva u sasvim novom ruhu kriju se pak u prekrasnoj Istri i na samom jugu zemlje, u neretvanskoj dolini. Od različitih se sorti pripremaju različite delicije, breskve se kombiniraju u salatama, s pršutom, mentom i bosiljkom.

Odlične su s vrućeg grilla omotane domaćim pršutom, a sjajne okuse daju i pečene u pećnici uz dodatak omiljenih začina. 

Ipak, u mjestašcu Vid pored Metkovića, u restoranu Đuđa i Mate, najviše ih cijene kada su svježe, a vole ih kombinirati i s tradicionalnim recepturama toga kraja. Tako u obilasku divnog juga Lijepe naše, svakako svratite u ovaj jednostavan, ali tradicijom i okusima bogat restoran gdje ćete na najljepši način uživati u sezonskim breskvama u sočnom kolaču s jogurtom i cimetom po receptu kuharice Marije Taslak.

Zvuči zbilja primamljivo, zar ne?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.