Špajza 12. lipnja 2023.

Napravi najsočnije grilane svinjske kotlete!

Svinjski kotleti s grila
Svinjski kotleti s grila foto: Paras Kapoor/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz savjete grill majstora pripremi najbolje svinjske kotlete s grilla!

Svinjetina s grila svima nam je posebna poslastica, a jedan od dragih komada mesa su nam kotleti koji grilanjem dobivaju poseban karamelizirani okus. Odlični su i stoga što nemaju puno masnoće, a bogati su bjelančevinama. No, bez masnoće lako se sasuše prilikom pripreme… Ili ne, ako poslušaš savjete pravih gril majstora.

 

Roštilj Možda vas zanima... Prihvatite izazov i osvojite grill dan za svoju ekipu! Najave

 

1. Kupuj kvalitetno meso

Najbolje je kupiti meso koje je lagano prošarano masnoćom, no to je prava rijetkost kod svinjskih kotleta, pa brojni majstori grila spas pronalaze u marinadama.

2. Debljina je bitna

Hoćeš li kotlete grilati s kosti ili bez nje, to je na tebi. I jedno i drugo može ispasti odlično. No ono što je bitno jest da svog mesara zamoliš da ti kotlete nasiječe na debljinu između 2,5 i 4 cm, kako ne bi bili pretanki i brzo se presušili. Takvi kotleti odlično će se karamelizirati izvana, a iznutra će ostati sočni.

 | Author: Rafael Hoyos Weht/Unsplash Svinjski kotleti s grila foto: Rafael Hoyos Weht/Unsplash

3. Mariniraj!

Kotlete dan prije grilanja možeš pripremiti tako da ih prvo dobro natrljaš solju i paprom sa svih strana. Možeš ih začiniti i drugim suhim začinima koji idu dobro uz svinjetinu i pustiš da odstoje u suhoj marinadi preko noći ili nekoliko sati.

Važno -  kotlete treba izvaditi iz hladnjaka na vrijeme – u trenutku kad ih stavljaš na gril moraju biti sobne temperature.

 

Mala škola pripreme steaka Možda vas zanima... Mala škola pripreme steaka i recept za rustikalni ramstek Recepti

 

4. Zlatna sredina

Kotlete peci na grilu na srednje jakoj vatri, uz jedno okretanje. Nakon što ih staviš na vatru, treba im 4-5 minuta na jednoj strani, potom ih treba okrenuti i peći još 1-2 minute ako su bez kostiju ili 4-5 minuta ako su kotleti s kostima.

5. Kad je gotovo?

Kad kotleti u najdebljem dijelu mesa dostignu temperaturu od 65 stupnjeva, tada su pečeni. Nakon što ih makneš s vatre, umotaj ih u aluminijsku foliju, i pusti da 'odmore' 5 minuta prije posluživanja.

 

Možda vas zanima... Lubenica s grilla - baza slatkih i slanih jela Špajza Roštilj Možda vas zanima... Grilanje povrća i pet (neoprostivih) grešaka Špajza Grilana marinirana piletina Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.