Špajza 06. srpnja 2023.

Nekad su bili najbogatije selo u Istri, a sada u Markovcu osvajaju medalje za svoja vina

Vinari Markovca
Vinari Markovca - Matija Bernobić, Denis Bernobić, Ivan Poleis i Matteo Poletti foto: Barbara Cetina
gastro postao gastro.24sata.hr
Peter i Matteo Poletti, Ivan Poleis, Denis Bernobić te Aldo Bernobić i njegov sin Matija Bernobić udružili su snage kako bi na događanju Sjaj terroira Markovca obilježili 27 svjetskih nagrada osvojenih tijekom nekoliko proteklih godina

Ljubitelji i poznavatelji vina okupili su se u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana, kako bi proslavili izuzetna postignuća četiri istarska vinara. Peter i Matteo Poletti, Ivan Poleis, Denis Bernobić te Aldo Bernobić i njegov sin Matija Bernobić udružili su snage kako bi obilježili 27 svjetskih nagrada osvojenih tijekom nekoliko proteklih godina. Ovaj događaj 'Sjaj terroira Markovca', ne samo da je prikazao vinarsko umijeće, već je pružio i priliku da posjetitelji dožive bogatu povijest i okuse regije.

 

Concours Mondial de Bruxelles u Poreču Možda vas zanima... Na prestižnom natjecanju ocijenjeno čak 7.504 vina! Špajza

 

Selo Markovac smješteno je na nadmorskoj visini od 240 metara i ima zadivljujuću povijest duboko isprepletenu s vinarstvom. Godine 1945. selo se moglo pohvaliti s impresivnih 368.800 trsova vinove loze, a brali se se ručno jer nitko nije imao traktor. Obitelj Bernobić, od koje podrijetlo vuku četiri gore spomenuta vinara, ujedno i najstarija obitelj u selu, uzgajala je 144.200 trsova.

U doba Italije Markovac je bio među tri najbogatija sela u Istri. Peter Poletti, vinar iz Markovca, iznosi ove fascinantne povijesne detalje koji potječu od njegova djeda, koji je bio zapisničar i koji je pomno dokumentirao seoski inventar i popisivao tko što u selu posjeduje.

 | Author: Barbara Cetina Gozba po starinski foto: Barbara Cetina

Slasna gozba 'po starinski'

Vinari i njihovi članovi obitelji posjetiteljima su u sklopu događaja Sjaj terroira Markovca ponudili divan program koji je posjetitelje uronio u doista nezaboravno iskustvo. Započeo je toplim druženjem u vinariji Poletti, gdje je goste dočekala njihova ohlađena Rossella, suho ružičasto vino od muškat ruže.

Zatim su se uputili prema vinogradima, gdje su sudionici imali priliku iz prve ruke istražiti slikovite krajolike i ljepotu Markovca. U hladovini hrastova, s pogledom na predivne vinograde, svi su se okupili na ručku 'po starinski'. Za predjelo poslužen je sušeni ombolo i buđola uz grah salatu, kuhana jaja u maslinovom ulju s rajčicama i domaći kruh, dok smo za glavno jelo pojeli najfiniji žgvacet od domaće kokoši s njokima. Kako bi zadovoljili želju za slatkim, prisutni su se počastili ukusnim domaćim kolačima - breskvicama, cukarinčićima i kroštulama.

Vina Poletti | Author: Barbara Cetina Vina Poletti foto: Barbara Cetina

Vino staro 140 godina

27 medalja iz svijeta stiglo je u Markovac Vinarija Poletti svoju priču o vinarstvu uživa već 8. generaciju vinara. Na području Markovca oni imaju 9 hektara vinograda i proizvode 8 etiketa vina. Kada pričamo o svjetskim nagrada tu je svakako šampion Piero Poletti jer je za svoja vina dobio čak 18 medalja.

Zadnje nagrade su stigle s prestižnog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles i to zlato za Cabernet Sauvignon 2016, te srebro za odležanu Malvaziju istarsku Classicu s Decantera. Zanimljiva priča s događaja bila je o 31-godišnjem vinu, Malvaziji 1979., koju je proizveo i sačuvao Pierro Poletti na poziciji Markovac.

 | Author: Barbara Cetina Vina Aldo Bernobić foto: Barbara Cetina

Vino proizvedeno tradicionalnim metodama s ljubavlju je pohranjeno u pomno očišćenoj ručno rađenoj boci staroj više od jednog stoljeća. Sa svojih osam hektara vinograda Aldo i njegov sin Matija Bernobić osvojili su 5 medalja sa svjetskih ocjenjivanja vina, zadnja je stigla s Decantera i to srebro za Malvaziju istarsku 2022.

 

Dodjela odličja Vinistrinog ocjenjivanja Možda vas zanima... Dodijeljene nagrade najboljim vinarima Vinistrinog ocjenjivanja Špajza

 

Od vinskih sorti najviše kod njih dominira malvazija, a imaju i chardonnay, muškat, refošk, cabernet sauvignon, muškat ružu i borgonju. Nastoje uzgojiti vinove loze na ekološki način kako bi omogućili grožđu da raste u što prirodnijem i svježijem obliku.

Obitelj se ponosi svojim 100 godina starim vinogradom u kojem se uzgajaju sorte teran, borgonja i malvazija. Upravo ova vinarija otvorila nam je vino staro 140 godina koju je Aldo čuvao u svome podrumu i velika je čast bila kušati ovo pomno sačuvano vino njegovih predaka. Radilo se o bijelom vinu koje je stajanjem pretvorilo u jantarnu boju.

 | Author: Barbara Cetina Vina Ivan Poleis foto: Barbara Cetina

Škrto tlo za vrhunska vina

Ivan Poleis sa svoja 4 hektara vinograda pretežno uzgaja sortu malvazije. Njemu je ove godine stigla zlatna medalja sa prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles za svježu Malvaziju istarsku 2022. Imaju sedam vinskih etiketa, među kojima su malvazija istarska svježu i odležanu, chardonnay, cabernet sauvignon, borgonja, muškat bijeli.

Kada govorimo o terroiru, njegov vinograd je smješten na nadmorskoj visini od 230 metara na tlu crvenici. Iako je tlo pomalo škrto, zalijeva se samo jednom do dva puta godišnje. Ivan ističe da jedinstvena kombinacija nadmorske visine, ograničena vlažnost i izvrsna cirkulacija zraka smanjuje potencijalne bolesti loze.

 | Author: Barbara Cetina Vinogradi u Markovcu foto: Barbara Cetina

Denis Bernobić, predstavnik četvrte generacije vinara u svojoj obitelji, brine o 15 hektara vinograda. Njegov nevjerojatan put kulminirao je značajnim uspjehom na Vinistri 2021., gdje je njegova malvazija osvojila zlatnu medalju i postala šampion Vinistre. Ovo neočekivano priznanje označilo je početak njegovog ozbiljnijeg vinarskog rada.

Osim malvazije, Denis ima još četiri etikete vina , a u planu mu je dodati još dvije etikete, borgonju i teran. Iz svijeta su za ovu vinariju stigla čak 3 priznanja, zadnja za odležanu malvaziju istarsku sa svjetskog ocjenjivanja vina Mundus vini.

 | Author: Barbara Cetina Vinari Markovca i njihove obitelji foto: Barbara Cetina

Izuzetna selekcija vina

Vina su na događanju u vinogradu predstavljali sommelier Filip Savić i enologinja Katarina Primorac. Kušali smo uistinu izuzetna vina - Poletti Rosé 2022., Poleis Malvaziju 2022., Denis Bernobić Malvaziju Barrique 2019, Poletti Malvaziju 1992. i 1979., vino iz vinarije Alda Bernobića iz 1883., Poletti Borgonju 1994., Poletti Cabernet Sauvignon 2016., Aldo Bernobić Malvaziju 2022., Aldo Bernobić Borgonju 1994., Poleis Borgonju 2022., Poleis Muškat bijeli poluslatki 2022. i Bernobić Teran 2022.

Zaključak? Malo selo, divni vrijedni ljudi i tolike medalje. Može li bolje?

 | Author: Barbara Cetina Vinari Markovca foto: Barbara Cetina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.