Špajza 02. kolovoza 2023.

Nemaš praška za pecivo? Znamo kako ga nadomjestiti

Sastojci za kolače
Prašak za pecivo je ključan sastojak brojnih kolača foto: Nicole Michalou/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Uvijek računamo da ćemo u smočnici pronaći barem jedan paketić praška za pecivo. U slučaju da se to ipak ne dogodi, evo alternativa, spremnih u trenu

Prašak za pecivo jedan je od onih sastojaka koje uvijek imamo u kuhinjskom ormariću. Ili barem računamo da ga imamo. Ali što napraviti ako je nedjelja, trgovine ne rade, a tebi baš treba paketić praška za pecivo?

Ako ti hitno treba prašak za pecivo – koji je nekim čudom nestao iz ormarića – isprobaj jednu od dobrih zamjena. Rezultat će biti isti, a svi oko tebe zadovoljni!

Napomena: sastojci svake od navedenih zamjena dovoljni su da nadomjeste 1 žličicu praška za pecivo.

 

Možda vas zanima... Nevjerojatni kuhinjski trikovi sa sodom bikarbonom Špajza

 

Vinski prašak za pecivo i soda bikarbona

'Obični' prašak za pecivo već sadrži vinski prašak za pecivo, stoga je ova mješavina dobra zamjena. Pomiješaj ¼ žličice sode bikarbone i ½ žličice vinskog praška za pecivo – i to je to. Vinski prašak za pecivo je bez okusa, stoga neće promijeniti okus onog što pripremaš.

 | Author: Nicole Michalou/Pexels Prašak za pecivo možeš zamijeniti smjesom sode bikarbone i još ponekog sastojka foto: Nicole Michalou/Pexels

Limunov sok i soda bikarbona

Limunov sok je kiseo, što ga čini prikladnom zamjenom za prašak za pecivo. Da bi ova zamjena uspjela, pomiješaj ½ žličice soka od limuna s ¼ žličice sode bikarbone. Limunov sok ima oštar okus pa bi mogao utjecati na okus onoga što pripremaš. Zato je ova zamjena idealna za jela i slastice s limunom (poput pločica s limunom).

 

Soda bikarbona Možda vas zanima... Savjeti za kućanice: Soda za blistavu pećnicu, šećer za mirisan dom None

 

Mlaćenica i soda bikarbona

Dakle, uzorak je isti – soda bikarbona plus dodatak. U ovom slučaju, sodi bikarboni dodaješ malo mlaćenice (tj. blago kiselog mlijeka) – ali ne u isto vrijeme. Prvo dodaj još ¼ čajne žličice sode bikarbone suhim sastojcima za recept, pa zatim mokrim sastojcima dodaj ½ šalice mlaćenice.

Morat ćeš malo improvizirati da ti tijesto ne postane tekuće, stoga probaj pronaći kako smanjiti tekućinu u drugim dijelovima recepta. Mlaćenicu inače možeš napraviti tako da u 2,5 dcl mlijeka dodaš 1 žličicu limunovog soka i dvaput dobro promiješaš.

 | Author: Duncan Kidd/Unsplash Kako nadomjestiti prašak za pecivo? foto: Duncan Kidd/Unsplash

Melasa i soda bikarbona

Pomiješaj ¼ šalice melase s ¼ žličice sode bikarbone i dobit ćeš zamjenu za prašak za pecivo. Ali imaj na umu da bi dodatna tekućina mogla utjecati na konzistenciju tijesta i učiniti ga slađim.

Jogurt i soda bikarbona

Jogurt posjeduje kiselost koja je potrebna da zamijeni prašak za pecivo. Dodaj ½ šalice jogurta mokrim sastojcima recepta i dodatnu ¼ žličice sode bikarbone suhim sastojcima. Ipak, kao i sa mlaćenicom, pazi na dodatnu tekućinu kad radiš tijesto.

 

Možda vas zanima... Moguće je: Domaći kruh gotov za pola sata Recepti

 

Ocat i soda bikarbona

Ocat ima poseban okus, pa će ti ovaj nadomjestak najbolje poslužiti u receptima koji zahtijevaju više šećera (poput kolača). Zamjenu za prašak za pecivo dobit ćeš ako receptu dodaš ½ žličice octa i ¼ žličice sode bikarbone.

 | Author: Nicole Michalou/Pexels Znamo kako nadomjestiti prašak za pecivo foto: Nicole Michalou/Pexels

 

Možda vas zanima... Neka vam posuđe i kuhinja uvijek blistaju Špajza prašak za pecivo Možda vas zanima... Prašak za pecivo ili soda bikarbona - kad se koriste Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.