O cvjetovima bazge znamo već gotovo sve. Uživamo u prefinom, osvježavajućem soku od bazge, cvjetove sušimo za čaj, a i odlična su slatka poslastica cvatovi bazge pohani u gustom tijestu za palačinke i posuti šećerom u prahu.
No puno manje ljudi zna da su iskoristive i bazgine bobice koje zriju baš u ovo doba godine. Bazgine bobice bogate su alkaloidima, karotenom, taninima, organskim kiselinama, vitaminima A, B, C i E, flavonoide. Dakle, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav te time pomažu u borbi protiv gripe i prehlade. One su jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imunološkom sustava.
Oprez!
U prehrambene svrhe koristi se samo crna bazga (sambucus nigra) i nipošto je ne valja zamijeniti s primjerice crvenom bazgom koja sadrži velik postotak cijanovodične kiseline. Također, ne preporučuje se konzumirati bazgine bobice bez termičke obrade jer su u tom stanju blago otrovne, odnosno mogu prouzročiti crijevne smetnje, proljev, povraćanje… Bazgine bobice treba prije konzumacije termički obraditi, čak i za izradu sirupa za razrjeđivanje ob bazginih bobica.
Donosimo nekoliko načina na kojem bazgine bobice možeš spremiti za zimu, a naši omiljeni su – sirup i džem. Džem od bazginim bobica toliko je ukusan, a prepun zdravlja da se isplati i trijebljenje bobica s peteljki – jedan od najnapornijih, najdugotrajnijih i najdosadnijih poslova kod pripreme zimnice općenito...
Džem od bazginih bobica
Sastojci:
- 1 kg bazginih bobica
- 700 g šećera
- 200 ml vode
Postupak:
- Odvoji plodove od peteljki i dobro ih operi. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti.
- Od vode i šećera napravi sirup u koji ćeš, dok još ključa, ubaciti plodove bazge. Prokuhaj 10 minuta i pusti da se prohladi, da prestane ključati.
- Postupak ponovi još dva puta, i svaki put pusti da se prohladi.
- Skuhani džem pakiraj u sterilne teglice i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.
Sirup od bazginih bobica
Sastojci:
- bazgine bobice
- voda
- šećer
- limunska kiselina
- limun
- eventualne arome po želji – štapić vanilije, sok od naranče, aroma višnje…
Postupak:
- Bobice odvoji od stapke i dobro operi. Stavi u posudu i prelij vodom tako da vode bude 2 prsta iznad bobica.
- Kuhaj na laganoj vatri, uz miješanje. Ugasi vatru kad ispari prst vode.
- Pričekaj da se ohladi te procijedi kroz cjedilo i gazu.
- U procijeđenu tekućinu dodaj šećer (na litru tekućine oko 750 g šećera), limunsku kiselinu i limun.
- Kako bazgine bobice imaju specifičan, trpak okus koji se sne sviđa svima, mnogi u ovaj sirup dodaju arome poput štapića vanilije, narančina soka, arome višnje…
Savjet više: Sok bazginih bobica snažno je prirodno bojilo (koristi se i u prehrambenoj te tekstilnoj industriji), pa stoga prilikom rada s bazginim bobicama, posebno prilikom njihovog skidanja sa stapki, dobro je koristiti jednokratne rukavice.
Ljekoviti sirup, čaj, vino…
Od bazginih bobica može se napraviti i ljekoviti sirup protiv prehlade. Pravi se isto kao 'običan' sirup za razrjeđivanje od ovog uistinu posebnog voća, s time da se u ohlađeni sirup doda med i jabučni ocat. Prilikom kuhanja može se dodati i đumbir te klinčići.
Zrele bobice crne bazge mogu se i sušiti te u hladnim mjesecima pripremati kao izvrstan čaj za jačanje imuniteta, a mogu se i zamrznuti te praviti od njih sirup ili džem i zimi. Od bazginih bobica može se napraviti i vino koje se ne konzumira kao zdravica tijekom ručka ili večere, nego kao ljekoviti pripravak kod prehlade i gripe, a pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, te je općenito dobar za jačanje imuniteta.