Špajza 21. kolovoza 2023.

Od bazginih bobica napravi genijalan džem ili sirup

Bazgine bobice
Bazgine bobice - nakon skidanja sa stapki, treba ukloniti one koje su nezrele foto: Emina Basara
gastro postao gastro.24sata.hr
Bazgine bobice prepune su korisnih sastojaka koji jačaju imunitet, donosimo odlične recepte i savjete koje trebaš iskoristiti sada, kad je vrijeme njihova dozrijevanja. Džem i sirup od bazginih bobica samo su neke od dobrih ideja...

O cvjetovima bazge znamo već gotovo sve. Uživamo u prefinom, osvježavajućem soku od bazge, cvjetove sušimo za čaj, a i odlična su slatka poslastica cvatovi bazge pohani u gustom tijestu za palačinke i posuti šećerom u prahu.

No puno manje ljudi zna da su iskoristive i bazgine bobice koje zriju baš u ovo doba godine. Bazgine bobice bogate su alkaloidima, karotenom, taninima, organskim kiselinama, vitaminima A, B, C i E, flavonoide. Dakle, sadrže tvari koje jačaju imunološki sustav te time pomažu u borbi protiv gripe i prehlade. One su jedno od najboljih prirodnih sredstava za jačanje imunološkom sustava.

 | Author: Pixabay Bazgone bobice zrele su kad su tamnoljubičaste boje, a stapke - crvene foto: Pixabay

Oprez!

U prehrambene svrhe koristi se samo crna bazga (sambucus nigra) i nipošto je ne valja zamijeniti s primjerice crvenom bazgom koja sadrži velik postotak cijanovodične kiseline. Također, ne preporučuje se konzumirati bazgine bobice bez termičke obrade jer su u tom stanju blago otrovne, odnosno mogu prouzročiti crijevne smetnje, proljev, povraćanje… Bazgine bobice treba prije konzumacije termički obraditi, čak i za izradu sirupa za razrjeđivanje ob bazginih bobica.

 

Sok od bazge Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sok od bazge Recepti

 

Donosimo nekoliko načina na kojem bazgine bobice možeš spremiti za zimu, a naši omiljeni su – sirup i džem. Džem od bazginim bobica toliko je ukusan, a prepun zdravlja da se isplati i trijebljenje bobica s peteljki – jedan od najnapornijih, najdugotrajnijih i najdosadnijih poslova kod pripreme zimnice općenito...

 | Author: Pixabay Džem od bazginih bobica najfiniji je i najzdraviji džem koji smo ikad probali foto: Pixabay

Džem od bazginih bobica

Sastojci:

  • 1 kg bazginih bobica
  • 700 g šećera
  • 200 ml vode

Postupak:

  1. Odvoji plodove od peteljki i dobro ih operi. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti.
  2. Od vode i šećera napravi sirup u koji ćeš, dok još ključa, ubaciti plodove bazge. Prokuhaj 10 minuta i pusti da se prohladi, da prestane ključati.
  3. Postupak ponovi još dva puta, i svaki put pusti da se prohladi.
  4. Skuhani džem pakiraj u sterilne teglice i čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.

 | Author: Pixabay Od bazginih bobica može se napraviti i izvrstan sirup foto: Pixabay

Sirup od bazginih bobica

Sastojci:

  • bazgine bobice
  • voda
  • šećer
  • limunska kiselina
  • limun
  • eventualne arome po želji – štapić vanilije, sok od naranče, aroma višnje…

Postupak:

  1. Bobice odvoji od stapke i dobro operi. Stavi u posudu i prelij vodom tako da vode bude 2 prsta iznad bobica.
  2. Kuhaj na laganoj vatri, uz miješanje. Ugasi vatru kad ispari prst vode.
  3. Pričekaj da se ohladi te procijedi kroz cjedilo i gazu.
  4. U procijeđenu tekućinu dodaj šećer (na litru tekućine oko 750 g šećera), limunsku kiselinu i limun.
  5. Kako bazgine bobice imaju specifičan, trpak okus koji se sne sviđa svima, mnogi u ovaj sirup dodaju arome poput štapića vanilije, narančina soka, arome višnje…

Savjet više: Sok bazginih bobica snažno je prirodno bojilo (koristi se i u prehrambenoj te tekstilnoj industriji), pa stoga prilikom rada s bazginim bobicama, posebno prilikom njihovog skidanja sa stapki, dobro je koristiti jednokratne rukavice.

 

Madeleines Možda vas zanima... Madeleines s bazgom ili čokoladom? Biramo oboje! Recepti

 

 | Author: Pixabay Bazgine bobice mogu se i sušiti te kasnije pripremati kao sjajan čaj za jačanje imuniteta foto: Pixabay

Ljekoviti sirup, čaj, vino…

Od bazginih bobica može se napraviti i ljekoviti sirup protiv prehlade. Pravi se isto kao 'običan' sirup za razrjeđivanje od ovog uistinu posebnog voća, s time da se u ohlađeni sirup doda med i jabučni ocat. Prilikom kuhanja može se dodati i đumbir te klinčići.

Zrele bobice crne bazge mogu se i sušiti te u hladnim mjesecima pripremati kao izvrstan čaj za jačanje imuniteta, a mogu se i zamrznuti te praviti od njih sirup ili džem i zimi. Od bazginih bobica može se napraviti i vino koje se ne konzumira kao zdravica tijekom ručka ili večere, nego kao ljekoviti pripravak kod prehlade i gripe, a pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, te je općenito dobar za jačanje imuniteta.

 

 | Author: Dmitry Bukhantsov/Unsplash Bazgine bobice foto: Dmitry Bukhantsov/Unsplash

 

Možda vas zanima... Kraljevski dobra torta od bazge i limuna Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.