Špajza 11. lipnja 2023.

OSIJEK WINE AND WALK: Odlična urbana vinska fešta koja treba postati tradicija

Osijek Wine and Walk 2023.
Osijek Wine and Walk 2023. foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions
gastro postao gastro.24sata.hr
Osijek Wine and Walk oduševio je posjetitelje, a predstavilo se 10 vinara iz Baranje i Erduta, koji su svi rođeni u Osijeku

Topla svibanjska subota bila je savršena kulisa za prvi osječki urbani Wine and Walk, održan u samom centru Grada na Dravi. Odlična atmosfera, jako dobra ekipa i vrhunska vina učinili su ovu manifestaciju nezaboravnom i sigurno smo da će oni koji su joj prisustvovali još dugo prepričavati svoje dojmove.

 | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Wein šmekeraj u Arheološkom muzeju Osijek foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije

Dvodnevna manifestacija

Osječki Wine and Walk zapravo je bio dvodnevna manifestacija, tako da je večer uoči 'glavnog' događanja, održan event Wein šmekeraj u Arheološkom muzeju Osijek na kojem su sommelieri Damir Zrno i Zoran Vorkapić okupljenima predstavili vina 10 baranjskih i erdutskih vinara koji su svi rođeni u Osijeku, a njihova su se vina drugi dan kušala na Wine and Walku.

Nakon što smo kušali sva ta vina, miksologinja Stela Baričević iznenadila nas je osvježavajućim i inovativnim vinskim koktelima u kojima je vino ponovno imalo važnu ulogu.

 | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Wein šmekeraj u Arheološkom muzeju Osijek foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije

Zdravica u tramvaju

Na prvi urbani osječki Wine and Walk krenulo se u poslijepodnevnim satima s glavnom osječkog Trga Ante Starčevića u 3 grupe. Osim osječkog tramvaja koji je poslužio kao početna postaja, na Trgu je bilo posebno živo jer istodobno se održavao i street art event te su grafiti majstori iz Hrvatske i inozemstva oslikavali stari autobus.

Osijek Wine and Walk bio je organiziran tako da su vinoljupci obilazili 4 postaje smještene u samom centru Osijeka, te uz priče o povijesti i kulturi Grada na Dravi kušali odlična vina osječkih vinara (da, to su oni isti čija smo vina kao odličnu uvertiru kušali i večer prije u Arheološkom muzeju!). Na svakoj postaji čekali su nas i slasni zalogaji, kao i glazbeni i kazališni nastupi, pop up likovne radionice… Čak i komarci kao da su se odlučili malo primiriti kako bi prvi Wine and Walk u Osijeku prošao u najboljem redu.

 | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Osijek Wine and Walk 2023. foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije

Na prvoj postaji, u osječkom tramvaju kušali smo vina vinarija Iuris i Erdutski vinogradi. Nakon što smo završili degustaciju krenuli smo dalje, prema Muzeju likovnih umjetnosti u čijem smo dvorištu, na drugoj postaji prvog osječkog Wine and Walka, kušali vina vinarija Royal Hill i Kalazić, te grickali ukusne domaće grisine s raznim posipima koje su pripremili polaznici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Također, dobili smo priliku crvenim baranjskim vinom oslikati vlastitu razglednicu.

 | Author: Mario Đurkić/Horizont Solutions Osijek Wine and Walk 2023. foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions  | Author: Mario Đurkić/Horizont Solutions Osijek Wine and Walk 2023. foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

Sjajan vinski gulaš i još bolja glazba

Ispred Sokolskog doma, uz rub Parka kralja Petra Krešimira IV., na trećoj postaji kušali smo vina Antunović, Siber i Brzica. Tamo smo uživali i u slasnom vinogradarskom gulašu, uz sjajan akustičan nastup talentiranog glazbenika Dinka Pleše, inače po struci srednjoškolskog profesora.

Za kraj Wine and Walka, odnosno četvrtu i posljednju službenu postaju, domaćini su odabrali prekrasni ružičnjak u Parku kralja Držislava. Tamo smo mogli vidjeti i presadnicu najstarije loze na svijetu, slavne Stare trte, koju su Osječanima darovali njihovi dragi prijatelji iz Maribora.

 | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Osijek Wine and Walk 2023. foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije  | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Osijek Wine and Walk 2023. foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije

Desert pokraj Stare trte

U ružičnjaku, uz najstariju lozu na svijetu, prigodno smo završili ovaj sjajan, malo drugačiji Wine and Walk uz vina vinarija Josić, Kusić i Svijetli dvori, dok su učenici Strukovne škole iz Đakova pripremili Sofijine praline – slastice od vrhunske Valrhona čokolade (tamne, mliječne, karamel, bijele i ruby).

Naravno, tu ipak nije bio kraj odličnog vinskog druženja te smo se zaputili do obližnjeg Kulturnog centra Osijek na afterparty, gdje smo ponovno uživali u vrhunskim vinima osječkih vinara (za dnevni Wine and Walk svi su redom birali laganija, bijela i ružičasta vina, a ovdje su se nudila i ona 'teža' crvena), odličnoj glazbi, finim zalogajima i bogatom popratnom programu. I zaključili – vratit ćemo se i iduće godine! Što od srca preporučujemo i svima onima koji će čitati ovaj tekst.

 | Author: Mario Đurkić/Horizont Solutions Osijek Wine and Walk 2023. foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions  | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Osijek Wine and Walk 2023. foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije

Nova mjesta s finom hranom

A što raditi u Osijeku između svih ovih vinskih događanja? Valja i nešto dobro pojesti, a nama su se jako svidjele pizze i burgeri u pizzeriji Pepe, smještenoj u sklopu hotela Osijek. Također, dobar riblji ručak pojeli smo u novootvorenom restoranu Projekt 9, smještenom u brodu na Dravi. O ova dva mjesta detaljnije ćemo u nekom drugom članku, za sada ćemo samo spomenuti da oba toplo preporučujemo.

Sve te kalorije trebalo je nekako i potrošiti, a osim ugodne šetnje uz Dravu koja je klasik koji se ne zaobilazi svaki put kad se dođe u Osijek, uživali smo i u uzbudljivoj vožnji Dravom na gliseru iz kojeg smo vidjeli sve osječke znamenitosti, pa tako i novi nogometni stadion, i doznali puno toga zanimljivoga o ovom gradu velikog srca (sve informacije o vožnji gliserom po Dravi možeš doznati preko Facebook stranice Old Town – izleti brodom). A ako ti ostane još sat-dva vremena, svakako posjeti Escape room Osijek, rješavaj zagonetke i odlično se zabavi.

 | Author: Bruno Jobst/Glas Slavonije Osijek Wine and Walk 2023. foto: Bruno Jobst/Glas Slavonije

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.