Špajza 11. siječnja 2024.

Ovo je 5 najpopularnijih jela u 2023. godini

Najpopularnija jela na svijetu
Najpopularnija jela na svijetu foto: Rene Strgar/Pexels; Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Na listi najpopularnijih jela Taste Atlasa na vrhu je picanha, slasni mesni odrezak iz Brazila. Napolitanska pizza je tek na 4. mjestu

Gastro portal TasteAtlas objavio je svoju tradicionalnu listu 100 najpopularnijih jela u protekloj godini. Na našu žalost, pečena janjetina nalazi se tek na 94. mjestu, a mi donosimo popis 5 najpopularnijih jela u 2023. godini, poredane od petog do prvog mjesta.

5. Gyoze (guotie)  - Kina

Gyoze, odnosno guotie podrijetlo vuku sa sjevera Kine, a najčešće su punjene mljevenom svinjetinom, kineskim kupusom, mladim lukom, đumbirom, rižinim vinom i sezamovim uljem. Jedno od najtipičnijih street food jela azijske kuhinje.

 | Author: Rene Strgar/Pexels Napolitanska pizza foto: Rene Strgar/Pexels

4. Napolitanska pizza – Italija

Pizza iz Napulja zaštitni je znak talijanske gastronomije, i omiljeno jelo za utjehu u cijelom svijetu. To je vrlo vjerojatno i jelo koje se najčešće jede u svijetu.

Tajna uspjeha napolitanske pizze je jednostavan: tanko tijesto visokih rubova, a na nju se stavljaju isključivo umak od rajčice, mozzarella i bosiljak. Naravno, da je napolitanska pizza originalna, morate dokazati pomoću udruženja Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN).

Phat kaphrao | Author: Markus Winkler/Pexels Phat kaphrao foto: Markus Winkler/Pexels

3. Phat kaphrao – Tajland

Posljednjih godina tajlandska hrana postala je jedna od omiljenih opcija i na Zapadu, a ovo stir fry jelo jedan je od dokaza te tvrdnje. Riječ je o jelu koje spaja mljeveno meso ili morske plodove s drugim sastojcima poput češnjaka, ljutike, chili papričica, bosiljka…

Kao glavni začin u ovom jelu koristi se soja sos, a poslužuje se uz rižu i jaje na oko.

 | Author: Karthik/Unsplash Tanki kruh roti canai poslužen uz curry foto: Karthik/Unsplash

2. Roti canai – Malezija

Na drugom mjestu liste najpopularnijih jela u 2023. godini nalazi se tanki kruh napravljen od brašna, vode, jaja i masnoće. Ovaj kruh zapravo vuče podrijetlo iz Indije, iako je sada tipičan i za Maleziju, kao i za Indoneziju, Tajland…

Uobičajeno se preklapa u nekoliko slojeva (tijesto je jako tanko) i poslužuje se uz curry, pečena jaja, jela od grahorica. U njih se može i staviti nadjev.

1. Picanha – Brazil

Tipično brazilsko jelo, jedan od najpopularnijih brazilskih cutova goveđeg mesa. Odlično je na grilu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.