Špajza 05. rujna 2023.

Salzburg je mjesto bogate pivske tradicije, znamo gdje se najbolje jede i pije

Zipfer Bierhaus
Zipfer Bierhaus foto: © Schwarz GmbH / Doris Wild
gastro postao gastro.24sata.hr

Pivska tura i Salzburg? O da, itekako idu zajedno. Jer, iako je Salzburg stasao i obogatio se na rudnicima soli, blizina Njemačke (dio bivšeg rudnika soli, sada preuređenog za turističke obilaske, dijelom pod zemljom prelazi u Njemačku – da toliko je Njemačka blizu!) u Salzburg je donijela i bogatu pivsku tradiciju i kulturu.

 | Author: Patrick Langwallner/Unsplash Salzburg foto: Patrick Langwallner/Unsplash  | Author: Zhang Xiaoyu/Unsplash Salzburg foto: Zhang Xiaoyu/Unsplash

U Salzburgu se pivo proizvodi već više od 600 godina, iz potrebe za užitkom, ali uz stroga pravila o kvaliteti i čistoći toga tekućeg hmeljastog proizvoda. Prve komercijalne pivovare u Salzburgu pokrenute su rajem 14. stoljeća, a dvije najstarije su Stiegel-Brauerei, ustanovljena 1492. godine (sjećamo se iz povijesti, ta je godina promijenila svijet Kolumbovim otkrićem Amerike), koja je danas najveća privatna pivovara u Austriji, te pivovara Augustiner Bräu Kloster Mülln koja pivo proizvodi od 1621. godine.

U Salzburgu sada djeluje 11 pivovara, a o njima ćemo više drugi put kada će nam upravo najpopularnije salzburške pivovare biti glavna tema. Ovaj put u našem su fokusu – pivnice, mjesta koja neizbježno idu uz pivsku kulturu i koja ponudom hrane odlično prate ponudu vrhunskih piva.

 | Author: © Schwarz GmbH / Doris Wild Zipfer Bierhaus foto: © Schwarz GmbH / Doris Wild

I Mozart je ručao u Zipfer Bierhausu

Krenimo od pivnice smještene u centru Salzburga, koja je duboko ukorijenjena u salzburšku tradiciju i u kojoj uživanje u dobrom pivu i odličnoj hrani idu ruku pod ruku. Riječ je o legendarnoj pivnici Zipfer Bierhaus u kojoj je svojedobno često jeo i najslavniji stanovnik Salzburga – skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.

"Moja sestrica Nannerl živjela je nekoliko godina u stanu iznad pivnice. Svaki put kad bih je posjetio, sišli bismo dolje na pivo, odličnu hranu i dug razgovor", rekao je davno Mozart čija se rodna kuća nalazi samo 40 m od pivnice te ju je zgodno posjetiti prije ili nakon ručka ili večere u Zipfer Bierhausu.

 | Author: Emina Basara Salzburgška juha od krumpira sa slaninom i mažuranom foto: Emina Basara

Pivnica je vrlo prostrana i tradicionalno uređena, s brojnim detaljima koji odlično dočaravaju salzburšku pivsku tradiciju. Osoblje je jako ljubazno, prijateljski raspoloženo i veselo, praktički pjevaju dok ponavljaju našu narudžbu.

Prvo stiže fino, hladno pivo Zipfer Urtyp, a ubrzo i odlične juhe – salzburška juha od krumpira sa slaninom i mažuranom (5,2 eura), bistra goveđa juha s golemom knedlom od sira (5,50 eura)… A potom i pravi spektakl austrijske kulinarske tradicije: golema bečka šnicla, koju moraš probati kad god si u Austriji (poslužena s kuhanim krumpirom s peršinom i umakom od brusnica, 15,80 eura), Tiroler Gröstl (tradicionalno tirolsko jelo od prženih krumpira sa suhim mesom i jajem na oko, 13,90 eura), izvrstan gulaš od govedine, kao i onaj s iznutricama.

 

Krumpir na tirolski Možda vas zanima... Krumpir na tirolski – izvrsno jelo od ostataka Recepti

 

 | Author: Emina Basara Bečka šnicla foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Genijalna grilana krvavica s popečkom od krumpira foto: Emina Basara

Tu je i zvijezda njihova menija – preukusna grilana krvavica (prije posluživanja zapečena na tavi za dodatnu dozu hrskavosti!) s popečkom od krumpira, pireom od jabuke i hrena te umakom od slada. Ako se nađete u blizini, ovo jelo morate probati – porcija je obilna, a i cijena je skroz OK (16,50 eura). Ovo je jelo dio posebne ponude, no toliko je fino da vjerujemo da će ih gosti natjerati da ga uvrste u 'stalni postav' svog jelovnika.

 | Author: © Tourismus Salzburg GmbH Bärenwirt foto: © Tourismus Salzburg GmbH

Pohanci kojima nema ravnih

Odlično mjesto za obilan ručak ili večeru, u atmosferi autentične pivnice, jest i slavni Bärenwirt u kojem se jedu, kako tvrde domaćini, najbolji pileći pohanci. Porcija je uistinu obilna – pola pohanog pileta i salata od krumpira i matovilca dovoljne su za dvije gladne osobe.

 | Author: © Bärenwirt Bärenwirt - specijalitet je pola pohanog pileta foto: © Bärenwirt  | Author: Emina Basara Juha od Augustiner piva poslužena u keramčikoj krigli za Augustiner pivo foto: Emina Basara

 | Author: Emina Basara Bärenwirt foto: Emina Basara

Nude i odlične juhe – od Augustiner piva (poslužena u keramičkoj krigli za točenje tog istog piva, s preprženim kockicama kruha) te od češnjaka. Izvrsna su i pohana teleća jetrica – hrskava izvana, sočna i mekana iznutra. Ova pivnica na istom je mjestu još od 1663. godine te, vidite i sami prema onome što smo probali, njeguju tradicionalnu austrijsku kuhinju, no i vegetarijanci te oni koji izbjegavaju gluten mogu pojesti dobar obrok.

Još jedan zanimljiv podatak – psima je dopušten ulaz u ovaj lokal, čisto da znate ako planirate doći u Salzburg sa svojim kućnim ljubimcem.

 | Author: Emina Basara Pohana teleća jetrica foto: Emina Basara

Crna rotkva i pivo - savršen par

Odlično se jede (i pije, naravno!) i u obližnjoj pivovari Augustiner. Naime, nakon razgledavanja pogona pivovare, posjetitelji mogu produžiti u njihov prostor namijenjen ispijanju njihova piva i uživanju u zalogajima koji ide savršeno uz kriglu hladnog Augustinera.

 | Author: Emina Basara Nakon razgledavanja pogona pivovare Augustiner, ne smije se propustiti njihov golem prostor za uživanje u pivu i vrhunskim neopterećujućim zalogajima foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Na kioscima se nudi sve što odlično ide uz pivo - od pečenja do pereca foto: Emina Basara

Pereci, pečena piletina, svinjetina, kobasice, posoljena crna rotkva, mesni sir… Ma nema čega nema! Uzmeš omiljeno pivo, prošećeš po kioscima s hranom, odabereš što ti je volja i uživaš s društvom u jednoj od tradicionalno uređenih golemih blagovaonica ili pak u golemom vrtu.

Zanimljivo, hranu možeš ponijeti i od kuće! Vrata se otvaraju u 15 sati, a ljudi i prije otvaranja strpljivo čekaju kako bi bili prvi na točioniku. Ima mjesta za više od 500 ljudi, a cijena pola litre piva je 3,60 eura.

 | Author: Emina Basara Augustiner - jedna od golemih blagovaonica foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Augustiner - pivska mozgalica na zidu blagovaonice foto: Emina Basara

Znamo gdje se jede najbolji tafelspitz

Sjajna austrijska kuhinja poslužuje se i u restoranu Urbankeller, koji, iako je dio hotela, itekako njeguje austrijsku pivsku kulturu i pripadajuću hranu. Juhe su neodoljive i nikad ih se ne možeš zasititi – moćna goveđa juha s rezancima od palačinki, ili knedlama od mesa ili sira, definitivno diže iz mrtvih.

Urbankeller | Author: Emina Basara Sočna govedina s povrćem, u finom umaku foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Kremasta palenta - prilog uz govedinu foto: Emina Basara

Nude i sjajan tafelspitz (kuhana govedina s povrćem i umacima, bilo je to omiljeno jelo austrijskog cara Franje Josipa I.), ali i odličnu govedinu u umaku s povrćem koja nas je oduševila. Ovaj put napokon smo imali malo mjesta i za desert jer – doći u Austriju i ne probati kaiserschmarrn, e to bi bio grijeh!

 

Možda vas zanima... Tafelspitz - kuhana govedina na bečki način, u umaku od hrena Recepti

 

 | Author: ©Valentin Weinhäupl/Die Weisse Die Weisse foto: ©Valentin Weinhäupl/Die Weisse  | Author: ©Valentin Weinhäupl/Die Weisse Predivan vrt pivnice Die Weisse foto: ©Valentin Weinhäupl/Die Weisse

Urbana tradicija

U austrijsku tradiciju pivskog ugostiteljstva odlično se uklapa i pivnica Die Weisse, nešto urbanije i modernije mjesto, ali također s jako finom hranom koja izvrsno ide uz pivo (ima tradicionalnih jela, ali i jela s malim pomakom). Prostor može primiti puno ljudi, a mladi i oni koji se tako osjećaju ovdje slave važne događaje. Tako je u subotu navečer, kada smo mi bili tamo na večeri, na stolovima oko nas bila jedna momačka, jedna djevojačka, ali i rođendansko slavlje…

 | Author: ©Valentin Weinhäupl/Die Weisse Die Weisse foto: ©Valentin Weinhäupl/Die Weisse

Hrana je izvrsna, a uživali smo u svinjskom pečenju, sočnim rebarcima, izvrsnom pečenom krumpiru, prženim kolutićima luka… (domaćini su nam otkrili da je to najbolji dio njihove ponude i naručuje se unaprijed, kad se rezervira mjesto u pivnici).

A što tek reći o pivu? Pili smo njihovo kultno svijetlo pšenično pivo Die Weisse koje je divno klizilo niz grlo i zalijevalo slasne zalogaje. Ovo je mjesto gdje se zabava uz dobro pivo i zalogaje proteže do dugo u noć, a jedino za čime žalimo jest što je baš te večeri kad smo bili tamo padala kiša, pa nismo uspjeli dovoljno uživati u njihovom predivnom dvorištu u kojem također ima zavidan broj stolova. I još jedna super stvar, ako ti se netko pivo koje kušaš tijekom večer posebno svidi, možeš ga ovdje kupiti i za doma.

 | Author: Emina Basara Die Weisse ima bogat izbor piva, a nas je oduševilo njihovo svijetlo pšenično pivo foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Raskošna plata s mesom i prilozima - hit menija pivnice Die Weisse foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Die Weisse - zabava traje do dugo u noć foto: Emina Basara  | Author: ©Hannes Schneider/Die Weisse Die Weisse - klub u podrumu pivnice foto: ©Hannes Schneider/Die Weisse

Pauza uz čaj i kolačiće

A sada ćemo napraviti malu pauzu i spomenuti mjesto u kojem se također može uživati u finim zalogajima, ali potpuno drugačije. Naime, posjetili smo slavni Hangar 7, mjesto na kojem Red Bull čuva svoju kolekciju aviona, helikoptera, bolida…

Tu se može i fino jesti u restoranu Ikarus sa 2 Michelinove zvjezdice, kao i napraviti mala slatko-slana pauza u kafiću Carpe Diem u kojem smo probali izvrsnu pitu od limuna s meringom. Popili smo i odličan Earl Grey čaj, uz koji smo dobili 'full opremu' koja je uključivala i pješčani sat koji je mjerio idealno vrijeme pripreme čaja.

 | Author: Emina Basara Čaj i kolačići u kafiću Carpe Diem u Hangaru 7 foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Tajmeri odrežuju tri jačine čaja foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Izvrsna pita od limuna s meringom foto: Emina Basara

Uparivanje piva i hrane

No vratimo se na temu i guštanje u salzburškim pivnicama, vrhunskim pivima i odličnoj tradicionalnoj hrani. Ako se odlučiš za ovakvu turu, prava je šteta ne posjetiti i restoran sada vrlo moderne pivovare Stiegl, koja djeluje od 1492. godine.

 

Bečki odrezak Možda vas zanima... Bečki odrezak: najbolji trikovi za odabir mesa i pripremu Recepti

 

Klasična ponuda – bečka šnicla, svinjsko pečenje, pohana piletina, Stiegl-Salzburger (dimljena rebarca, majoneza s hrenom, iceberg salata, planinski sir, prženi luk i prženi krumpirići)… Kušali smo zanimljiv Brewmaster Schnitzel (pohana svinjetina punjena slaninom i brie sirom) koja se uobičajeno poslužuje s kuhanim krumpirima s peršinom, no nama su se baš jeli njihovi slasni prženi krumpirići.

 | Author: Emina Basara Pivnica u sklopu pivovare Stiegl koja djeluje od 1492. godine foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Izvrsna povrtna salata foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Brewmaster Schnitzel (pohana svinjetina punjena slaninom i brice sirom) foto: Emina Basara

Odlična je bila i golema punjena paprika, poslužena s pire krumpirom i umakom od slada. Nude i izbor raznih kobasica, hrenovki i drugih manjih zalogaja, a i juhe su im odlične! Izbor piva je izvrstan – od raznih bezalkoholnih, bezglutenskih, radlera i sličnih čuda, do odličnog Stiegla s ginom. Nude i uslugu sommeliera koji će vam rado preporučiti pivo koje bi najbolje išlo uz odabrano jelo.

 | Author: Emina Basara Izvrsna goveđa juha s rezancima od palačinki foto: Emina Basara

Salzburški žličnjaci - nešto slatko za kraj

Još jedno nezaobilazno mjesto kad je o salzburškim pivnicama riječ jest kultni Sternbräu u strogom centru grada. Naravno krenuli smo s juhom, no ovaj put zaobišli smo knedle i uzeli goveđu juhu s perecom. Super fora, pivski perec juhi daje poseban okus, još je pomalo hrskav, a i dobra ideja ako vam slučajno ikad ostane viška pereca.

 | Author: Emina Basara Sternbräu je smješten u samom centru Salzburga i ima više različitih sala - od tradicionalne do modernije foto: Emina Basara

 | Author: Emina Basara Goveđa juha s pivskim perecima foto: Emina Basara

Super nam je bio i srneći gulaš s knedlama od kruha i dinstanim crvenim kupusom s jabukama, potom goveđi gulaš, probali smo i austrijske krpice sa zeljem, a priuštili smo si i spektakularne salzburške žličnjake (Salzburger nockerln). Golemi kakvi jesu, preslatki sami po sebi, odlični su uz dodatak kiselkastog preljeva od šumskog voća. Možda nije po svačijem ukusu, ali vrijedi probati.

 | Author: Emina Basara Izvrstan srneći gulaš s knedlama od kruha - uspjeli smo zgrabiti posljednju porciju tog dana foto: Emina Basara

 | Author: Emina Basara Dinstani crveni kupus s jabukama - preukusan prilog uz srneći gulaš foto: Emina Basara  | Author: Emina Basara Slatko za kraj - salzburški žličnjaci foto: Emina Basara

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.