Špajza 12. rujna 2017.

Sezonsko slađenje: Sjajne ideje za deserte s grožđem

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako ga najviše volimo u tekućem obliku, grožđe se itekako odlično snalazi i kao jedna od glavnih komponenta različitih deserata. Donosimo vam neke nove ideje!

Pretvorite ga u sladoled, upakirajte u pitu ili ubacite u čašu uz finu, osvježavajuću kremu. Sezonu grožđa obilježite na najbolji način - divnim, raskošnim slasticama.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Za sve one koji ne priznaju dolazak jeseni sve dok ista ne nastupi i kalendarski, sorbet od grožđa bit će idealna prilika da na najslađi način još malo uživate u ljetu.

Pripremite ga prema receptu Marthe Stewart za koji će vam biti potreban tek blender i jednostavni sastojci poput bijelog grožđa, svježe mente, malo meda i limunov sok. Postupak je jednostavan, sve što trebate učiniti jest ubaciti sve sastojke u blender, a zatim ih smrznuti do željene konzistencije.

 

Možda vas zanima... Neobična „melonada“  Marthe Stewart Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potpuna suprotnost ledenom desertu bit će pečeno grožđe koje se idealno slaže sa sve hladnijim, kišnim danima. Birajte vrstu grožđa koju najviše volite, začinite ih po želji, a zatim ih ubacite u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva.

Grožđe će se odlično složiti s vanilijom i smeđim šećerom, pa ga tako aromatiziranog i pečenog možete poslužiti uz fine kremaste deserte. Voljet će se s različitim varijantama panna cotte, aromatiziranom mascarpone kremom, pa čak i zaslađenom ricottom.

 

Možda vas zanima... Breskve, šljive i marelice najsočnije su s grilla Špajza

 

Na isti način na koji ste ga pekli samog, grožđe možete upakirati i u lisnato tijesto, pa sve zajedno poslužiti u obliku pite. Napravite košarice, kratko ih zapecite, a zatim ubacite grožđe kojem ste dodali mahunu vanilije i malo šećera. Pustite da se sok iz voća poveže sa šećerom te se divno karamelizira i desert je gotov. Jednostavnije ne može!

Mirisni kolači s maslinovim uljem ili jednostavan biskvit kolač na divan će način obogatiti tek nekoliko bobica grožđa. Rasporedite ih po biskvitu prije pečenja, ispecite, a zatim uživajte u bogatim i sočnim kolačima s divnim notama slatkog grožđa.

 

Možda vas zanima... Sočna čokoladna torta s maslinovim uljem Recepti Možda vas zanima... Lagani biskvit kolač s maslinovim uljem i narančom Recepti

 

Grožđe također može biti sjajan dodatak različitim vinima. Grožđe dobro operite, osušite ga, a zatim ga spremite u zamrzivač. Pustite da se smrzne pa po nekoliko bobica ubacite u čašu vina. Osim efektnog izgleda, slatki okusi domaćeg grožđa na divan će način začiniti uživanje u omiljenoj čaši vina.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.