Špajza 07. srpnja 2023.

Slovenci proslavili osvojene Decantere, a slavlju se pridružili i Hrvati

Decanterjevi nagrajenci 2023.
Decanterjevi nagrajenci 2023. foto: Peter Irman
gastro postao gastro.24sata.hr
Slovenski vinari ove su godine osvojili rekordnih 195 medalja na decanteru, od čega 12 zlatnih. Većinu tih vina kušali smo na 9. međunarodnom salonu prestižnih vina Decanterjevi nagrajenci 2023. u ljubljanskom hotelu Slon. A osim slovenskih, predstavili su se i vinari iz Hrvatske (Kozlović i Kutjevo), Srbije, Makedonije, Francuske i Italije

Na 9. međunarodnom salonu prestižnih vina Decanterjevi nagrajenci 2023. (Decanterom nagrađena vina) u ljubljanskom hotelu Slon okupilo se oko 300 vinskih stručnjaka i ljubitelja vina iz više do 10 država. Svoja vina predstavila su 42 vinara, a mogli smo kušati isključivo njihova vina koja su osvojila Decanterove medalje.

Ove godine slovenski vinari osvojili su rekordnih 195 medalja na Decanterovu ocjenjivanju, koje je ove godine obilježilo svoju 20.  obljetnicu, od čega 12 zlatnih. Inače, ocjenjivanje vina Decanter World Wine Awards (DWWA) slovi za jedno od najvažnijih i s najvećim utjecajem u svijetu.

 | Author: Peter Irman 195 medalja ove godine za Sloveniju, od čega 12 zlata! foto: Peter Irman  | Author: Peter Irman Olivia Mason, voditeljica marketinga Decanterovih nagrada i Robert Gorjak, direktor škole Belvin i organizator salona Decanterom nagrađenih vina foto: Peter Irman

"Kvaliteta vina u Sloveniji je sve viša. Ove godine slovenski vinari osvojili su rekordni broj medalja, 44 više nego prošle godine. Kad ocjenjujem vina, u njima uvijek tražim iste kvalitete – iskrenost, autentičnost, kompleksnost i eleganciju“, komentirao je Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca te direktor škole Belvin i organizator salona Decanterom nagrađenih vina.

Robert Gorjak jedan je od 250 međunarodnih Decanterovih sudaca koji su ove godine u London na ocjenjivanje stigli iz 31 države te su ukupno ocijenili 18.250 vina iz 57 država. Vina se ocjenjuju naslijepo, što znači da suci prije davanja ocjena ne znaju koju etiketu ocjenjuju, znaju samo stil vina i njegovu cijenu.

 | Author: Peter Irman Tonja Blatnik i Olivia Mason foto: Peter Irman  | Author: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci 2023. foto: Peter Irman

"Veseli me da ovo događanje već 9. godinu zaredom okuplja odlične vinare, i to ne samo iz Slovenije, nego i iz Hrvatske (Hrvatsku su predstavljali Kozlović i Kutjevo), Srbije, Makedonije, a ove godine i iz Francuske i Italije. Slovenska vina su mi ostala u pamćenju kao odlična bijela vina, a posebno me oduševila njihova svježina.

Mi iz Decantera već se unaprijed veselimo idućoj godini, i jubilarnom 10. izdanju međunarodnog salona Decanterom nagrađenih vina. Ovo događanje jedinstveno je u regiji i zato ima dodatnu vrijednost – služi kao neka vrsta kompasa svim vinoljupcima, a vinarima kao dobar način promocije u svijetu“, poručila je Olivia Mason, voditeljica marketinga Decanterovih nagrada.

 | Author: Peter Irman Albiana foto: Peter Irman  | Author: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci 2023. foto: Peter Irman

Među 250 Decanterovih sudaca nekoliko ih je bilo i iz Hrvatske, a jedan od njih je i Saša Špiranec, vinski pisac i kritičar te organizator brojnih vinskih događanja u Hrvatskoj kao suvlasnik tvrtke Vinart. I on je bio među posjetiteljima ljubljanskog salona.

"Decanterove nagrade imaju najveći kredibilitet, među vinskim kritičarima uživaju veliki ugled jer se od Decanterovih sudaca očekuje da dobro poznaju vinske regije. Svaka Decanterova medalja koju vino osvoji je zato vrijedna zlata. Sva nagrađena vina predstavljaju terroir na kojem su nastala, baš kao i regiju, što i jest temelj vrhunske kvalitete", rekao je Špiranec.

 | Author: Peter Irman Saša Špiranec foto: Peter Irman  | Author: Peter Irman M-enostavno dobra vina foto: Peter Irman

"Decanterova naljepnica na butelji je orijentacijska točka za svakog vinoljupca. Ovo je izuzetno strogo ocjenjivanje, a svaki sudac je vinski profesionalac, iskusan degustator i poznavatelj svoje područje. Svaki vinar, koji se odluči sudjelovati na Decanterovu ocjenjivanju može biti siguran da će njegovo vino dobiti dovoljno pozornosti.

Slovenska vina mogu se pohvaliti visokom dozom elegancije, a slovenski vinari visokom samouvjerenošću. Na slovenskoj vinskoj sceni prisutan je osjećaj za tradiciju i veliko poštivanje vinske kulture", komentirao je Simon Woolf, Decanterov sudac i predsjednik komisije za sjevernu, srednju i istočnu Europu, zajedno s Caroline Gilby.

 | Author: Peter Irman Robert Gorjak foto: Peter Irman  | Author: Peter Irman Ščurek foto: Peter Irman

Ove godine slovenski vinari osvojili su 12 zlata na Decanteru, a među njima je i vinarija Gašper Vina sa svojim vinom Cabernet franc selekcija 2020. Njihov predstavnik Gašper Čarman slikovito je opisao kako se vinar osjeća kada pošalje svoje vino na Decanterovo ocjenjivanje.

"Velika dodatna vrijednost Decanterovih nagrada je njihov međunarodni doseg. Kad bi Gašper Vina bila iz Burgundije, iz Meursaulta, ili kad bi postojala vinarija Château Gašper u Pomerolu, ne bi nam bila potrebna Decanterova priznanja niti ocjene vinskog kritičara Roberta Parkera.

Budući da smo iz regije za koju sam uvjeren da je jedna od najboljih na svijetu za proizvodnju vina, iako globalno još nije toliko prepoznata, ovakva su nam ocjenjivanja i događanja važan dio promocije. Poslati vina na ovakva ocjenjivanja je kao da staneš gol pred strogu komisiju, a prije toga naporno si radio i čvrsto držiš fige da dobiješ dobru ocjenu. Uvjeren sam da bi slovenska vinska scena lako mogla napraviti i više na zajedničkom nastojanju za utvrđivanje robne marke Wines from Slovenia", rekao je Gašper Čarman iz vinarije Vina Gašper.

 | Author: Peter Irman Dveri-Pax foto: Peter Irman

Ljubljanski salon vina nagrađenih na Decanteru posjetila je i mala, ali složna hrvatska novinarsko-blogerska delegacija. Nije nam bio nimalo lagan zadatak kušati vina 42 vinara (neki su imali jedno, a neki čak i po 6 vina, pa vi računajte!). Morali smo se jako dobro organizirati i ozbiljno pristupiti zadatku.

Dio te male grupice zajedničkim je snagama krenuo u kušanje, a samoorganizirani žiri u sastavu bloger, voditelj i novinar Domagoj Jakopović Ribafish, bloger Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, naša Gastro zvijezda za 2022. godinu, te autorica ovih redaka, zajedno su kušali i komentirali kušano, a svatko je istaknuo i svoje favorite.

 | Author: Peter Irman Bjana pjenušci foto: Peter Irman

Ribafisheva top lista Decanterom nagrađenih vina je sljedeća Bjana Cuvee prestige millesime 2018. (zlato), Domačija Bizjak sivi pinot 2022. (zlato) te Jovac Tamjanika 2021. (bronca). Istaknuo je kao svoje favorite i Sauvignon 2021. Vinske kleti Ferjančič (srebro) te vina Posestva Zarova – sivi pinot 2022. (srebro) te rebulu 2022. (bronca).

Hungry Mile bio je pak oduševljen pjenušcem Albiana Brut rose (srebro), sivim pinotom iz 2022.. vinarije Domačija Bizjak (zlato), te vinima srpske vinarije Jovac – Stella noir 2020. (kupaža 4 sorte – cabernet franca, cabernet sauvignona, merlota i prokupca, zlato na Decanteru) te Tamjanika 2021. (bronca).

 | Author: Peter Irman Olivia Mason i Željko Suhadolnik foto: Peter Irman

A evo i moga skromnog suda… Vinarija Albiana ima pravo blago u boci sa svojom prestižnom linijom Alto u kojoj su jako dobro Sauvignon alto 2021. (bronca) te Zeleni silvanac alto 2021. (bronca) za koje vrijeme tek dolazi. Albiana uskoro dolazi na hrvatsko tržište pa će se njihova vina moći nabaviti i kod nas

Izvrsna je i Rebula selekcija 2019. vinarije Gašpar Wines (srebro), a prema preporuci legendarnog kolege Željka Suhadolnika kušala sam vino A plus rdeče 2017. vinarije Klet Brda (zlato) – izvrsnu kupažu merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca koje je po mom mišljenju bilo najbolje crveno vino cijelog salona.

 | Author: Peter Irman A plus rdeče 2017. vinarije Klet Brda - najbolje crveno vino na salonu foto: Peter Irman

I za kraj – jako nas veseli svaki posjet slovenskom salonu vina nagrađenih Decanterom, no veselilo bi nas kad bi se i hrvatski vinari uspjeli ujediniti i prirediti neki sličan događaj te svi zajedno, s brojnim vinskim znalcima i ljubiteljima vina, proslaviti osvojene medalje na Decanteru, umjesto da se organiziraju pojedinačni sporadični događaji na kojima se ističu samo pojedinci ili manje grupice. Čestitamo dragim susjedima Slovencima na odličnoj organizaciji i veselimo se idućem jubilarnom 10. međunarodnom salonu prestižnih vina Decanterjevi nagrajenci iduće godine!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Mala hrvatska delegacija - Julio Frangen, Mile Butorac, Emina Basara, Željko Suhadolnik i Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.