Špajza 13. prosinca 2017.

Što nam prosinac donosi na tržnice

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Posjetili smo dvije zagrebačke tržnice u potrazi za svježim, domaćim voćem i povrćem. Što smo pronašli, otkrivamo u nastavku.

U moru zelenila kojeg su ovih dana tržnice prepune, naletjeli smo na dragulje poput domaće blitve i špinata, velike količine najrazličitijih lisnatih salata, a tu su i sočne jabuke, mandarine i limun.

 

Možda vas zanima... Špinat i hren ljube se u raskošnoj krem juhi Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Nađe se tu i lijepog, mladog poriluka, svježe cvjetače i brokule, a posebno primamljivo izgledale su nam i male glavice kelja. Štandovi su prepuni matovilca, radiča, mrkve svih oblika i veličina. Tu su i posljednji primjerci omiljenih jesenskih bundeva, oni sjeckani na kockice ili pak cijeli, ali i velik izbor kiselog kupusa čiji mirisi jednostavno tjeraju na kuhanje omiljene sezonske kombinacije - kobasica s kupusom.

 

Palačinke Možda vas zanima... Palačinke od kelja punjene grahom i muškatnom tikvom Špajza Možda vas zanima... Domaće delicije od kiselog kupusa Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Kada zađete na voćni dio tržnice, vrlo je vjerojatno da će vas oduševiti mirisi domaćih mandarina i limuna, a oni se mogu pronaći po najrazličitijim cijenama. No, s obzirom na to kako smo do sada već dovoljno upućeni u izvornost namirnica kod pojedinih prodavača, vrlo dobro znamo kako desetak kuna za dvije kile mandarina i nije najrealnija cijena svježih, domaćih, neretvanskih plodova. 

 

Možda vas zanima... Kraljica sezone: Pita od mandarina Kolumne

 

S obzirom na hladnije vrijeme, na tržnicama ovih dana možda i nećete pronaći sve što biste možda pronašli u obližnjoj trgovini. Želite li uživati u sezonskim i svježim namirnicama, zaboravite na rajčice, papriku i bobičasto voće za koje vam se kunu da su netom ubrane iz malog domaćeg vrta. Zamijenite ih svježim sezonskim slatkim i slanim plodovima, pa se bacite na pripremu nekih od jela koja smo isprobali i odabrali za vas.

 

sarma Možda vas zanima... Ma je li to moguće: Škrta sarma bez kiselog kupusa Recepti Možda vas zanima... Osvježavajuće kocke s mandarinama Kolumne Možda vas zanima... Zagrijte se uz fino varivo od poriluka, ječma i leće Kolumne Možda vas zanima... Zdrave grickalice: hrskave okruglice od cvjetače Recepti Možda vas zanima... Najslađi zalogaji: Thumbprint keksići s limunom Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.