Špajza Najbolja ljetna osvježenja! 21. srpnja 2017.

Vrhunski barmen vam otkriva tajne svojih koktela

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Koktel Mea Culpa mladog barmena Dorijana Skoblara ocijenjen je kao najbolji na državnom natjecanju barmena te ga ove godine vodi i na svjetsko prvenstvo u Kopenhagenu. Radi se o varijaciji džin-tonika koji je, kaže, piće u trendu, a spojio ga je sa sokom od crnog ribiza, sirupom hibiskusa i limunske trave.

Uvjeren da su kokteli puno više od šarenih napitaka punih umjetnih bojila, Skoblar je krenuo u avanturu mijenjanja percepcije o ovim atraktivnim pićima. Prateći trendove, zaključio je da bi ljudi mogli prihvatiti nešto novo. Stoga je za Forum bar na Rabu, u kojem radi, izradio kartu sa širokom ponudom vrhunskih koktela.

 „Shvatio sam da vas svako malo odskakanje od konkurencije načinom izrade koktela i spajanjem nespojivog čini posebnim i prepoznatljivim“,  kaže. Još jedna od njegovih kreacija, La Rambla, koktel je iza kojeg stoje uspomene s putovanja u Barcelonu dok je još bio srednjoškolac. 

„Tad sam prvi put probao španjolski liker od vanilije, Licor 43, koji je sad sastavni dio više mojih koktela. Njegov zanimljiv okus u La Rambli sam ukombinirao sa svježim ružmarinom i limunom uz dodatak šećernog sirupa i soka od brusnice, što je savršen spoj za osvježavajući koktel“,  kaže Dorijan. 

Za ukrašavanje koktela voli koristiti sušeno voće. Grejp suši u dehidratoru, a prije ga narezanog natopi u likeru Campari, koji mu da dodatnu gorčinu. U koktelima često koristi i voćne piree. Spravlja ih tako da očišćene jagode ili neko drugo voće izreže na manje komade te uz šećer zagrijava u malom loncu na srednjoj vatri. Čim voće zavrije, miče ga s vatre, izmiksa štapnim mikserom te propasira. U koktelima koristi i sirup od đumbira, koji je odličan dodatak za sva ljetna pića. Đumbir nareže na ploškice, doda šećer i vodu te kuha dok ne dobije željenu gustoću. Ostavlja ga poklopljenog u loncu 14 sati te procijedi i doda limunov sok.

MEA CULPA
Sastojci: 1 cl soka crnog ribiza, 1 cl Monin sirup hibiskus, 0,5 cl Monin sirup limunska trava, 0,5 cl Monin Yuzu Puree
Nadopuna: tri centilitra tonika
Priprema: Sve sastojke ubacite u shaker i energično protresite. Ulijte u čašu s ledom te dopunite tonikom. Ukrasite po želji.

POLYNESIA
Sastojci:  1 cl Tanqueray Rangpur gina, 1 cl likera od naranče, 1 cl domaćeg sirupa od đumbira i limuna, 1 cl sirupa badema, 1,5 cl soka limuna, 1,5 cl soka limete
Priprema: Sve sastojke ubacite u shaker i energič- no protresite. Ulijte u čašu s ledom. Ukrasite sušenom kruškom i brusnicama.LA

RAMBLA
Sastojci:  sok 1/2 limuna, 1 cl šećernog sirupa, 5 cl likera od vanilije, 10 cl soka brusnice, 4 grančice ružmarina
Priprema: Sve sastojke ubacite u shaker i energično protresite. Ulijte u čašu s ledom. Ukrasite grančicama ružmarina.

ST. CHRISTOPHER
Sastojci: sok 1/2 limuna, žlica smeđeg šećera, 1 cl likera od naranče, 4 cl likera od vanilije
Priprema: Sve sastojke ubacite u shaker i energično protresite. Ulijte u čašu s ledom. Ukrasite sušenom jabukom i borovnicama.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.