Špajza 20. lipnja 2023.

Za kuhanje je važno nekoliko stvari - kvalitetne namirnice, ljubav, ali i vrhunski uređaji!

MIiaela Vargašević i Vedran Bošković iz studija Kotluša
MIiaela Vargašević i Vedran Bošković iz studija Kotluša foto: Jeffrey Jemrić
gastro postao gastro.24sata.hr
Okupili smo se zajedno s drugim ljubiteljima fine hrane u zagrebačkom studiju Kotluša gdje smo pripremili tri odlična ljetna jela, kušali ih u dobrom društvu i naučili koliko nam posao u kuhinji mogu olakšati vrhunski kuhinjski uređaji. Da užitak bude potpun, donosimo ti i recepte!

Tko ne zna za Mihaelu Vargašević i Vedrana Boškovića, nasmijane mlade ljude, blogere i ljubitelje fine hrane?! Oni su, naime, na jesen prošle godine napravili hrabar poslovni pothvat – otvorili su studio Kotluša u centru Zagreba u kojem se svakodnevno nešto fino kuha. Ovaj sjajan par privlači svojom pozitivnom energijom koju prenose i na jela koja kuhaju, pa smo ih odlučili posjetiti i s njima se upustiti u zabavnu kulinarsku avanturu. Red kuhanja i fine hrane red smijeha i dobre zabave i četiri puna sata prošla su nam u tren!

 | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić

Uz Mihaelu i Vedrana doznali smo brojne kulinarske cake koje su primjenjive u svakodnevnom životu, ali bilo je govora i o važnosti korištenja kvalitetnih namirnica te njihovog potpuno iskorištavanja, jer, svi se slažemo – hrana se ne baca! Osim važnosti korištenja kvalitetnih namirnica, te tri sjajna recepta koja su na otkrili, bilo je riječi i o tome koliko su kvalitetni kućanski aparati bitni u kuhinji u kojoj nam bitno mogu olakšati život - dobar hladnjak koji produžuje vijek trajanja voća i povrća, kvalitetna pećnica koja ima puno korisnih funkcija uz koje ćeš svako svoje jelo pripremiti do savršenstva, funkcionalna indukcijska ploča koja se jednostavno koristi… Sve to je iznimno bitno, a toga je svjestan i simpatičan par iz Kotluše koja je opremljena kućanskim uređajima i aparatima marke Samsung.

 | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić

Na licu mjesta uvjerili smo se koje sve prednosti ima Samsung Bespoke hladnjaka te doznali kako pravilno u njemu čuvati namirnice. Također uvjerili smo se u izvrsne funkcije Samsung pećnice koja može zamijeniti i fritezu na vrući zrak, a oduševila nas je i jednostavnost korištenja Samsung indukcijske ploče… Naravno, od pomoći pri kuhanju bili su nam i Samsung tableti u kojima smo pronašli recepte koje smo pripremali.

 | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić

Nakon upoznavanja sa Samsung uređajima došao je red na kuhanje. Krenuli smo s panzanella salatom, odličnim osvježavajućim ljetnim jelom koje je nama, budući da smo bili jako gladni, bilo predjelo, no toliko je zasitno da može poslužiti i kao lagani ljetni ručak. Kockice kruha prepekli smo na Samsung indukcijskoj ploči, a salatu dobro ohladili u Samsung Bespoke hladnjaku kako bi se svi okusi dobro proželi.

 | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić

Nakon toga bacili smo se na pripremu ribljih tacosa s coleslaw salatom, još jednog laganog ljetnog jela koje nas je oduševilo okusima i jednostavnošću pripreme. Panirane trakice pekli smo u Samsung pećnici bez dodatka ulja, koristeći air fry funkciju pa smo tako dobili hrskav omotač i sočnu ribu iznutra, bez suvišnih kalorija.

 | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić

Nakon svega došao je red i na nešto slatko pa smo napravili jednostavan i brzi galette s jagodama. Prhko tijesto koje smo zamijesili prvo smo dobro ohladili u Samsung hladnjaku, a potom smo ga razvaljali, nadjenuli jagodama i ispekli u Samsung pećnici u kojoj je tijesto dobilo savršenu zlatno smeđu boju. Naravno, sve što smo skuhali to smo i pojeli! I iskreno u tome uživali uz odlično društvo u Kotluši!

 | Author: Jeffrey Jemrić Studio Kotluša foto: Jeffrey Jemrić

Sigurni smo da su ti od naših opisa ove fine hrane narasle zazubice i zato u nastavku donosimo sva 3 recepta, da ih možeš i ti pripremiti kod kuće i uživati u njihovim okusima i mirisima.

 | Author: Jeffrey Jemrić Panzanella salata foto: Jeffrey Jemrić

Panzanella

Sastojci – za salatu:

  • 1 ciabatta ili baguette
  • 2 žlice maslinova ulja
  • ½ žličice soli
  • 1 ljubičasti luk
  • 100 g cherry rajčica
  • 2 breskve ili nektarine
  • 10-ak svježih listova bosilja
  • 1 mozzarella ili burrata

Sastojci – za preljev:

  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • 2 žličice meda
  • 1 žličica senfa
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice crnog papra

Postupak:

  1. Kruh nareži na kockice veličine cca 2x2 cm. Začini ih maslinovim uljem, lagano posoli i prepeci na tavi do zlatno smeđe boje.
  2. Luk nareži na sitne kockice.
  3. Cherry rajčice prepolovit, breskve nareži na tanke ploške, a bosiljak usitni.
  4. Pripremi preljev tako da pomiješaš sve sastojke pjenjačom. Dodaj prepečeni kruh, rajčice, breskve i bosiljak u zdjelu s preljevom te lagano promiješaj.
  5. Stavi salatu u hladnjak na najmanje 30 minuta kako bi se dobro ohladila, a okusi proželi.
  6. Izvadi iz hladnjaka, dodaj komade mozzarelle ili burratu te još svježeg bosiljka.

 | Author: Jeffrey Jemrić Riblji tacosi foto: Jeffrey Jemrić

Riblji tacosi i coleslaw salata

Sastojci – za bakalar i tortilje:

  • 2 fileta bakalara
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica dimljene paprike
  • ½ žličice kumina u prahu
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice čilija u prahu
  • ¼ žličice mljevenog crnog papra
  • 100 g krušnih mrvica
  • 8 malih tortilja
  • 200 g guacamole umaka

Sastojci – za coleslaw salatu:

  • 100 g bijelog kupusa
  • 100 g ljubičastog kupusa
  • 1 mrkva
  • 2 žlice soka od limete
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg korijandera
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • sol, papar

Postupak:

  1. U veliku zdjelu dodaj tanko narezani bijeli i ljubičasti kupus, naribanu mrkvu, sok od limete, korijander, majonezu, kiselo vrhnje, sol i papar. Lagano promiješaj i stavi u hladnjak.
  2. Bakalar nareži na trakice 3x10 c,.
  3. U zdjelicu dodaj češnjak u prahu, papar, dimljenu papriku, kumin, sol, čili u prahu i krušne mrvice. Promiješaj.
  4. Pripremljenom mješavinom začini obje strane bakalara, nježno utrljaj u ribu.
  5. Složi tako pripremljeni bakalar u posudu za pečenje i peci na 180 stupnjeva 15-20 minuta ili do zlatno žute boje.
  6. Složi riblje tacose – u svaku tortilju dodaj coleslaw salatu, 2 trakice ribe te na vrh malo guacamolea. Poškropi s malo soka od limete i posluži.

 | Author: Jeffrey Jemrić Galette s jagodama foto: Jeffrey Jemrić

Galette s jagodama

Sastojci – za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • Sastojci – za nadjev:
  • 300 g jagoda
  • 1 žlica gustina
  • 50 g šećera

 | Author: Jeffrey Jemrić Galette s jagodama foto: Jeffrey Jemrić

Postupak:

  1. Zamijesi tijesto  od brašna, šećera u prahu, maslaca i vrhnja. Ostavi ga u hladnjaku barem 10 minuta da se ohladi i malo stisne.
  2. Nakon hlađenja, razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veliki krug.
  3. Jagode nareži na ploške te pomiješaj sa šećerom i gustinom pa ih stavi na tijesto.
  4. Zavrni rubove prema unutra i peci na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  5. Posluži toplo uz kuglicu sladoleda (od vanilije).

 | Author: Jeffrey Jemrić foto: Jeffrey Jemrić  | Author: Jeffrey Jemrić foto: Jeffrey Jemrić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.