Špajza 14. veljače 2024.

Znaš li da lignje mogu ublažiti migrenu?

punjene lignje
Slasne punjene lignje foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Baš kao i drugi plodovi mora, lignje su vrijedan doprinos tjednom jelovniku koje će pridonijeti očuvanju vašeg zdravlja, spriječiti upale, ubrzati zarastanje rana, pomladiti vas, ali i definitivno pridonijeti osjećaju zadovoljstva - pogotovo onog koji slijedi nakon dobrog i zdravog obroka.

Volimo lignje pripremljene na razne načine - od gradela, preko prženih i punjenih do salate i gulaša... Pa se pitamo - što je dobro u lignjama? Lignje su odličan izvor proteina, a sadrže i omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B, jod...

 

Možda vas zanima... Nove ideje za jela s obožavanim lignjama Špajza

 

Kako lignje mogu ublažiti migrenu

Lignje su sjajne kao predjelo, ali izbjegavaj pržene. Iako sirove lignje imaju samo oko 70 kalorija na 100 grama, prženje će utrostručiti kalorije i dodati transmasnoće za koje se vjeruje da povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma.

Lignje sadrže bakar, koji je bitan za apsorpciju i metabolizam željeza te formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visoki nivoi vitamina B2 mogu ublažiti migrene, a fosfor pomaže kalciju izgraditi kosti i zube.

 | Author: Shutterstock Lignje - odličan izvor proteina foto: Shutterstock

Važan izvor bjelančevina

Kada je riječ o ljekovitim osobinama lignji, prije svega zbog bogatstva selenom (44 mikrograma u 100 g svježih liganja), čuva elastičnost tkiva i produžava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina. Zahvaljujući antioksidativnom djelovanju, ovaj mikroelement smanjuje rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upala, kao i privremenog starenja i nastanka katarakte.

 

Pikantne lignje Možda vas zanima... Kakav spoj: Pikantne lignje za savršen petak Recepti

 

Lignje su važan izvor bjelančevina, koje puno probavljivije od bjelančevina iz mesa (budući da sadrže manje kolagena), te sadrže nizak postotak zasićenih masnih kiselina i natrija, ali imaju visok udio kolesterola.

Grilane lignje | Author: Shutterstock Slasne punjene, pa grilane lignje foto: Shutterstock

Porcija veličine tvoje šake je sasvim dovoljna

Osim što su bogate visokokvalitetnim bjelančevinama, lignje sadrže značajne količine vitamina i minerala: vitamina B12, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, vitamina E, vitamina C, vitamina B6, tiamina, selena, fosfora, cinka, magnezija, kalija, željeza i kalcija.

I za kraj otkrivamo ti koju količinu lignji trebaš uvrstiti u svoj jelovnik. Naime, jedna porcija trebala bi biti veličine šake (tvoje, ne tuđe)!

 | Author: Getty Images Lignje na saft uz palentu foto: Getty Images

Imamo još odličnih recepata u kojima su lignje glavne zvijezde...

 

lignje-punjene-orzom-i-blit.jpg Možda vas zanima... Lignje punjene orzom i blitvom Recepti Možda vas zanima... Lignje na sicilijanski – talijanski klasik! Recenzije Lignje s limunom i češnjakom Možda vas zanima... Morski gušti: Lignje s limunom i češnjakom Recepti Možda vas zanima... Jednostavno i brzo: Lignje s krumpirom iz pećnice Recepti Punjene lignje Možda vas zanima... Slastan talijanski klasik: lignje punjene graškom Recepti Grilane lignje Možda vas zanima... Petkom: Marinirane lignje na žaru Recepti Pržene lignje Možda vas zanima... Petkom: Pikantne lignje s povrćem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.