Savjet dana: Koje vino piti uz koje jelo!

Thinkstock
Vino će istaknuti najbolje sastojke svakog jela, a osobito u onima od mesa - osnovno pravilo je da bude dovoljno kvalitetno i za piće
Vidi originalni članak

Postoje i specijalitzirana "vina za kuhanje" a njih je bolje izbjegavati jer su preslana. A ako se odlučite pripremiti neko lagano jelo, primjerice s piletinom, šunkom, puretinom, ribom ili morskim plodovima, onda će se ono najbolje sljubiti s laganim bijelim vinom.

Specijaliteti s jajima također će biti ukusniji uz suho bijelo vino ili rose. Isto vrijedi i za pirjano povrće koje će "živnuti" uz dodatak bijelog vina. No kuhate li teža jela od svinjetine, divljači, tjestenine, govedine, onda radije posegnite za crnim vinom, Ono je izvrsno i u marinadama jer će omekšati i tvrđe komade mesa te mu dati intenzivniju aromu. A koje god vino odabrali, preporučljivo ga je jelu dodati sredinom ili pred kraj kuhanja. A vrijeme potrebno za kuhanje vina ovisi i o boji: bijleo vino zagrijavajte kraće, a crveno dok gotovo ne ispari i boja ne postane tamna, gotovo smeđa. 

No vino će i u desertima istaknuti njihove najbolje okuse. Tako je u slasticama sa šumskim voćem, kavom, višnjama ili šljivama bolji izbor crno vino, a u onima s jabukama, ananasom ili karamelom preporuka je dodati bijelo.

Posjeti Gastro.hr