Brzinski božićni kolač chefice Lorraine

24Kitchen
Ovaj sjajan kolač predstavlja alternativu tradicionalnom kolaču i može se pripremiti u zadnji čas.
Vidi originalni članak

Božičnog specijala na 24 kitchenu, simpatična Lorraine podijelila je sa nama svoj brzi božični recept, koji je toliko jednostavni da se može pripremiti u zadnji čas, pa tako i na sam Badnjak. Koliko je brza, jednostavna i dosjetljiva, možete pogledati 24.12.2014. u 13h i još uvijek stići pripremiti božični kolač!

Sastojci: 500 g miješanog suhog voća, 60 g suhih brusnica, 5 velikih žlica ruma, marsale, porta ili konjaka (upotrijebite sok od jabuke ili čaj za verziju namijenjenu djeci), 250 g brašna za dizana tijesta, 250 g maslaca, omekšanog, 250 g mekanog svijetlog smeđeg šećera, 5 jaja iz slobodnog uzgoja, prstohvat soli, 2 velike žlice mljevenog đumbira, 1 velika žlica mješavine začina, 1 vanilija štapić, samo sjemenke (ili 3 kapljice ekstrakta od vanilije), prstohvat praška za pecivo, 3 velike žlice mlijeka ili vode (nije obvezno)

Za šećerni sirup: 50 g slatkog sirupa od javorova soka, 50 g šećera, 1 naranča, samo korica, 50 ml ruma, konjaka ili vode

Za preljev od tučenih bjelanjaka: 550 g kristalnog šećera, 8 bjelanjaka od jaja iz slobodnog uzgoja,

Za serviranje: jestive šljokice, za posipanje (nije obvezno)

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Papirom za pečenje obložite kalup dimenzija 30 cm x 22 cm.

2. U zdjeli pomiješajte miješano suho voće, brusnice, alkohol i malo brašna.

3. U zdjeli umutite maslac i šećer da budu kremasti, zatim dodajte dva jaja i pola brašna te miksajte dok se sve dobro ne poveže. Na kraju umutite preostala jaja i brašno.

4.Umiješajte sol, đumbir, mješavinu začina, mješavinu suhog voća, vaniliju i prašak za pecivo. Dodajte malo vode ili mlijeka ako je smjesa previše gusta (trebala bi se odvajati od žlice).

5. Prebacite smjesu u kalup i pecite u pećnici 30 do 40 minuta ili dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne bude suha. Ako kolač počne tamnjeti odozgo, a nije pečen do kraja, prekrijte ga aluminijskom folijom kako biste spriječili daljnje tamnjenje.

6. U međuvremenu, za šećerni sirup, zagrijte sve sastojke u loncu dok se šećer ne otopi. Pustite da ključa jednu minutu te maknite s vatre.

7. Izvadite kolač iz pećnice te ga obilno premažite šećernim sirupom.

8. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva.

9. Za preljev od tučenih bjelanjaka u zdjeli istucite šećer i dva bjelanjka, zatim dodajte još dva bjelanjka i dobro tucite dok se smjesa ne zgusne i pretvori u čvrsti snijeg. Dodajte još dva bjelanjka i opet tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim dodajte posljednja dva bjelanjka te nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg.

10. Vratite u pećnicu na 20 do 25 minuta ili dok se smjesa od bjelanjaka ne ispeče. (Provjeravajte svakih 10 minuta kako ne bi zagorjelo.)

11.Povećajte temperaturu pećnice na 180 °C te pecite još 2 do 5 minuta ili dok smjesa od tučenih bjelanjaka ne dobije zlatnosmeđu boju. Stalno pratite tortu jer bjelanjci lako zagore.

12. Kod serviranja pospite jestivim šljokicama te poprskajte preostalim šećernim sirupom.

Posjeti Gastro.hr