24. prosinca 2014.

Brzinski božićni kolač chefice Lorraine

Božićni kolač
1/2
foto: 24Kitchen
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj sjajan kolač predstavlja alternativu tradicionalnom kolaču i može se pripremiti u zadnji čas.

Božičnog specijala na 24 kitchenu, simpatična Lorraine podijelila je sa nama svoj brzi božični recept, koji je toliko jednostavni da se može pripremiti u zadnji čas, pa tako i na sam Badnjak. Koliko je brza, jednostavna i dosjetljiva, možete pogledati 24.12.2014. u 13h i još uvijek stići pripremiti božični kolač!

Sastojci: 500 g miješanog suhog voća, 60 g suhih brusnica, 5 velikih žlica ruma, marsale, porta ili konjaka (upotrijebite sok od jabuke ili čaj za verziju namijenjenu djeci), 250 g brašna za dizana tijesta, 250 g maslaca, omekšanog, 250 g mekanog svijetlog smeđeg šećera, 5 jaja iz slobodnog uzgoja, prstohvat soli, 2 velike žlice mljevenog đumbira, 1 velika žlica mješavine začina, 1 vanilija štapić, samo sjemenke (ili 3 kapljice ekstrakta od vanilije), prstohvat praška za pecivo, 3 velike žlice mlijeka ili vode (nije obvezno)

Za šećerni sirup: 50 g slatkog sirupa od javorova soka, 50 g šećera, 1 naranča, samo korica, 50 ml ruma, konjaka ili vode

Za preljev od tučenih bjelanjaka: 550 g kristalnog šećera, 8 bjelanjaka od jaja iz slobodnog uzgoja,

Za serviranje: jestive šljokice, za posipanje (nije obvezno)

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Papirom za pečenje obložite kalup dimenzija 30 cm x 22 cm.

2. U zdjeli pomiješajte miješano suho voće, brusnice, alkohol i malo brašna.

3. U zdjeli umutite maslac i šećer da budu kremasti, zatim dodajte dva jaja i pola brašna te miksajte dok se sve dobro ne poveže. Na kraju umutite preostala jaja i brašno.

4.Umiješajte sol, đumbir, mješavinu začina, mješavinu suhog voća, vaniliju i prašak za pecivo. Dodajte malo vode ili mlijeka ako je smjesa previše gusta (trebala bi se odvajati od žlice).

5. Prebacite smjesu u kalup i pecite u pećnici 30 do 40 minuta ili dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne bude suha. Ako kolač počne tamnjeti odozgo, a nije pečen do kraja, prekrijte ga aluminijskom folijom kako biste spriječili daljnje tamnjenje.

6. U međuvremenu, za šećerni sirup, zagrijte sve sastojke u loncu dok se šećer ne otopi. Pustite da ključa jednu minutu te maknite s vatre.

7. Izvadite kolač iz pećnice te ga obilno premažite šećernim sirupom.

8. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva.

9. Za preljev od tučenih bjelanjaka u zdjeli istucite šećer i dva bjelanjka, zatim dodajte još dva bjelanjka i dobro tucite dok se smjesa ne zgusne i pretvori u čvrsti snijeg. Dodajte još dva bjelanjka i opet tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim dodajte posljednja dva bjelanjka te nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg.

10. Vratite u pećnicu na 20 do 25 minuta ili dok se smjesa od bjelanjaka ne ispeče. (Provjeravajte svakih 10 minuta kako ne bi zagorjelo.)

11.Povećajte temperaturu pećnice na 180 °C te pecite još 2 do 5 minuta ili dok smjesa od tučenih bjelanjaka ne dobije zlatnosmeđu boju. Stalno pratite tortu jer bjelanjci lako zagore.

12. Kod serviranja pospite jestivim šljokicama te poprskajte preostalim šećernim sirupom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.