Božičnog specijala na 24 kitchenu, simpatična Lorraine podijelila je sa nama svoj brzi božični recept, koji je toliko jednostavni da se može pripremiti u zadnji čas, pa tako i na sam Badnjak. Koliko je brza, jednostavna i dosjetljiva, možete pogledati 24.12.2014. u 13h i još uvijek stići pripremiti božični kolač!
Sastojci: 500 g miješanog suhog voća, 60 g suhih brusnica, 5 velikih žlica ruma, marsale, porta ili konjaka (upotrijebite sok od jabuke ili čaj za verziju namijenjenu djeci), 250 g brašna za dizana tijesta, 250 g maslaca, omekšanog, 250 g mekanog svijetlog smeđeg šećera, 5 jaja iz slobodnog uzgoja, prstohvat soli, 2 velike žlice mljevenog đumbira, 1 velika žlica mješavine začina, 1 vanilija štapić, samo sjemenke (ili 3 kapljice ekstrakta od vanilije), prstohvat praška za pecivo, 3 velike žlice mlijeka ili vode (nije obvezno)
Za šećerni sirup: 50 g slatkog sirupa od javorova soka, 50 g šećera, 1 naranča, samo korica, 50 ml ruma, konjaka ili vode
Za preljev od tučenih bjelanjaka: 550 g kristalnog šećera, 8 bjelanjaka od jaja iz slobodnog uzgoja,
Za serviranje: jestive šljokice, za posipanje (nije obvezno)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Papirom za pečenje obložite kalup dimenzija 30 cm x 22 cm.
2. U zdjeli pomiješajte miješano suho voće, brusnice, alkohol i malo brašna.
3. U zdjeli umutite maslac i šećer da budu kremasti, zatim dodajte dva jaja i pola brašna te miksajte dok se sve dobro ne poveže. Na kraju umutite preostala jaja i brašno.
4.Umiješajte sol, đumbir, mješavinu začina, mješavinu suhog voća, vaniliju i prašak za pecivo. Dodajte malo vode ili mlijeka ako je smjesa previše gusta (trebala bi se odvajati od žlice).
5. Prebacite smjesu u kalup i pecite u pećnici 30 do 40 minuta ili dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne bude suha. Ako kolač počne tamnjeti odozgo, a nije pečen do kraja, prekrijte ga aluminijskom folijom kako biste spriječili daljnje tamnjenje.
6. U međuvremenu, za šećerni sirup, zagrijte sve sastojke u loncu dok se šećer ne otopi. Pustite da ključa jednu minutu te maknite s vatre.
7. Izvadite kolač iz pećnice te ga obilno premažite šećernim sirupom.
8. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva.
9. Za preljev od tučenih bjelanjaka u zdjeli istucite šećer i dva bjelanjka, zatim dodajte još dva bjelanjka i dobro tucite dok se smjesa ne zgusne i pretvori u čvrsti snijeg. Dodajte još dva bjelanjka i opet tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim dodajte posljednja dva bjelanjka te nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg.
10. Vratite u pećnicu na 20 do 25 minuta ili dok se smjesa od bjelanjaka ne ispeče. (Provjeravajte svakih 10 minuta kako ne bi zagorjelo.)
11.Povećajte temperaturu pećnice na 180 °C te pecite još 2 do 5 minuta ili dok smjesa od tučenih bjelanjaka ne dobije zlatnosmeđu boju. Stalno pratite tortu jer bjelanjci lako zagore.
12. Kod serviranja pospite jestivim šljokicama te poprskajte preostalim šećernim sirupom.