Jedite poput Škota - napravite originalni haggis!

Promo
U čast najvećem škotskom pjesniku Robertu Burnsu, Britanski poslovni centar Hrvatska u suradnji sa hotelom Esplanade organizirao je Burns Night, svečanu tradicionalnu škotsku večer koja ima i svoj humanitarni karakter. Prihod je namijenjen za kupnju ogrjeva djeci koja žive u vrlo siromašnim uvjetima, što će se provesti kroz udrugu Djeca prva. Specijalitet večeri je, logično, bio - haggis!
Vidi originalni članak

Burns Night je izuzetno veseo i važan događaj za Škote i prijatelje Škotske koji se tradicionalno održava diljem svijeta, a slave ga milijuni ljudi svake godine po zanimljivom protokolu koji se nije mijenjao već više od dva stoljeća. Zagrebački Burns Night okupio je preko stotinu uzvanika, brojne uvažene goste, diplomate predvođene britanskim veleposlanikom u RH Ianom Cliffom, predstavnike stranih kompanija u Hrvatskoj, gospodarstvenike te prijatelje Škotske. 

Specijalno za ovu prigodu iz Škotske u Hrvatsku je došao Steven Dewar, škotski gajdaš koji je obučen u škotski kilt svirao na gajdama, a kasnije su mu se u prekrasnoj Smaragdnoj dvorani pridružili i Scotia Piper Band iz Edinburgha. Tijekom večeri izmjenjivao se ples, uživanje uz Burnsovu poeziju, autentična škotska jela te slavni škotski whisky Famous Grouse, a na jelovniku se pojavio i škotski specijalitet Haggis, ukusno i neobično jelo koje se sastoji od ovčjih pluća, iznutrica, krvi, zobi, loja i začina. 

U to ime, eto i recepta za tu, škotsku gigantsku krvavicu! Tradicionalno se servira uz pire od krumpira i repe, a zalijeva škotskim aleovima i viskijem. Jedini problem, osim što ćete teško naći želudac, je da sve trebate pripremiti dan prije...

Sastojci za 6 osoba:

Ovčji želudac i iznutrice (jetra, srce, pluća)
400g goveđeg sala 
2 glavice luka
2 šalice zobenih pahuljica
Sol
Papar
200ml goveđe juhe
Muškatni oraščić
Peršin
Majčina dušica
Lovorov list

Priprema:

1. Kao i kada radite fileke, želudac dobro očistite i operite. U loncu s 3 litre vode otopite 4 žlice soli i ostavite želudac preko noći.

2. U drugom loncu kuhajte u posoljenoj vodi srce i pluća 45 minuta, i kad je gotovo - spremite u hladnjak.

3. Drugi dan isperite želudac i na sitno naribajte goveđu mast

4. Napravite smjesu kojom ćete puniti želudac – Izmiksajte ili sameljite na krupno sve sastojke, dotjerajte začine, dobro izmiješajte i punite svoj haggis. Zavežite konopcem i povremeno bocnite iglom da ne eksplodira

5. Kuhajte tri sata u vreloj vodi

6. Ostavite da odmara pola sata i onda odstranite opnu

7. Ako nemate konobara u kiltu i s gajdama – možete početi jesti.

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr