Bomboni djetinjstva: Napravite domaće karamel bombone

Thinkstock
Karamel bomboni uvijek nam vraćaju slatke uspomene iz djetinjstva.
Vidi originalni članak

Ne zavaravajmo se, i djeca i odrasli vole bombone, a karamel bombone - rastezljive, mekane obožavaju. Taj okus nas uvijek vraća u djetinjstvo

Ali čemu se bespotrebno zaslađivati kupovnim, kada ih možete sami napraviti. Potrebno vam je nekoliko sastojaka, malo pažnje i na kraju strpljenja dok se ohlade.

Sastojci:

  • 2 šalice vrhnja za šlag
  • 2 1/4 šećera
  • 6 žlica maslaca
  • 1 1/4 šalice kukuruznog sirupa ili melase
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

  1. U veći lonac pomiješajte vrhnje za šlag, šećer, maslac, kukuruzni sirup. Na jakoj vatri kuhajte do vrenja uz povremeno miješanje. 
  2. Kada dobijete ujednačenu smjesu, smanjite vatru i miješajte još 10 minuta. 
  3. Idealna gustoća karamela može se provjeriti tako što će te na vrh noža uzetio malo smjese i kapnite je u čašu hladne vode. Ako se odmah stvrdne, postigli ste idealnu gustuću. 
  4. Kada je karamel gotov, maknite ga s vatre i dodajte sol i ekstrakt vanilije. Sve pomiješajte.
  5. Karamel izlijte na protvan koji ste obložili masnim papirom i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati. 

Karamele izrežite na kockice, te svaki zamotajte u masni papir ili celofan.

Posjeti Gastro.hr