gastro postao
Karamel bomboni uvijek nam vraćaju slatke uspomene iz djetinjstva.
Ne zavaravajmo se, i djeca i odrasli vole bombone, a karamel bombone - rastezljive, mekane obožavaju. Taj okus nas uvijek vraća u djetinjstvo.
Ali čemu se bespotrebno zaslađivati kupovnim, kada ih možete sami napraviti. Potrebno vam je nekoliko sastojaka, malo pažnje i na kraju strpljenja dok se ohlade.
Sastojci:
- 2 šalice vrhnja za šlag
- 2 1/4 šećera
- 6 žlica maslaca
- 1 1/4 šalice kukuruznog sirupa ili melase
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Postupak:
- U veći lonac pomiješajte vrhnje za šlag, šećer, maslac, kukuruzni sirup. Na jakoj vatri kuhajte do vrenja uz povremeno miješanje.
- Kada dobijete ujednačenu smjesu, smanjite vatru i miješajte još 10 minuta.
- Idealna gustoća karamela može se provjeriti tako što će te na vrh noža uzetio malo smjese i kapnite je u čašu hladne vode. Ako se odmah stvrdne, postigli ste idealnu gustuću.
- Kada je karamel gotov, maknite ga s vatre i dodajte sol i ekstrakt vanilije. Sve pomiješajte.
- Karamel izlijte na protvan koji ste obložili masnim papirom i pustite da se hladi na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati.
Karamele izrežite na kockice, te svaki zamotajte u masni papir ili celofan.