Blagdanska Linzer "keks" torta

Darko Debić ; Darko Debić donosi recept za blagdansku tortu inspiriranu Linzer keksima
Poznata blagdanska slastica u nešto drugačijem, no jednako slasnom izdanju!
Vidi originalni članak

Kažu da je kolač poput Linzer torte bio poznat već i u starom Egiptu. Za izradu ove Linzer torte bio sam inspiriran Linzer keksima, tako da je i teksturom ovo jedan veliki blagdanski keks. Po sastavu je identična keksima pa ovo tijesto slobodno možeš iskoristiti za izradu keksića.
 

samo jedan griz Sezonski gušti: Caprese torta s kruškama
 

Izrezane keksiće peci na 170 stupnjeva Celzijevih oko osam minuta, ovisno o debljini može i duže. Čim dobiju boju oko ruba, gotovi su. Ohlađene keksiće spajaj pekmezom, za razliku od torte koja se peče s pekmezom.

Sada mogu reći - pojeo sam samo jedan Linzer!

Sastojci za kalup cca. 26 cm:

  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 žličice ribane korice limuna
  • 250 g brašna
  • 50 g sitno mljevenih lješnjaka ili badema
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • Malo cimeta
  • Malo soli
  • 350 g pekmeza od višanja ili kupina

Priprema:

  1. U veću zdjelu za miješanje staviti prosijano brašno, brašno lješnjaka ili badema, vanilin šećer, cimet, klinčić, sol, šećer u prahu i na male kockice rezani maslac.
  2. Prstima utrljavati maslac u suhe sastojke dok se ne dobije smjesa poput pijeska.
  3. Jaje staviti u malu zdjelicu i umutiti. Veći dio jajeta dodati u tijesto, u zdjelici ostaviti otprilike jednu čajnu žličicu jajeta (u to kasnije dodati dvije žličice vode i premazati gotovu tortu prije stavljanja u pećnicu).
  4. Kratko mijesiti i tijesto podijeliti u dva dijela, pokriti i staviti u hladnjak na barem dva sata.
  5. Oba dijela tijesta razvaljati prema veličini kalupa, na jednom napraviti uzorak velike snježne pahuljice.
  6. Cijelu kružnicu staviti kao podlogu u kalup, premazati pekmezom, staviti kružnicu tijesta s uzorkom i premazati jajem.
  7. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijevih oko 40 minuta.
  8. Ohladiti i posuti šećerom u prahu prije posluživanja.

Posjeti Gastro.hr