Dvije rolade, šubarica i prijatelj - 3. dio

Sweety and Spicy
Danas Vam donosimo poslijednja četiri recepta koja se nalaze svakog Božića na našem stolu. Riječ je o kremastim i mekanim šubaricama, kućnom prijatelju koji će oduševiti sve ljubitelje suhih kolačića te dvije rolade.
Vidi originalni članak

Šubarice
Mekano, kremasto, mekano,kremasto, hladno i savršeno. Recept za još ljubitelja kokosa ali i kreme. Malo truda puno ljubavi i sigurno pali.

Sastojci:

  • Za jedan biskvit (potrebno dva)
  • 2 jaja
  • 9 žlica šećera
  • 9 žlica mlijeka
  • 9 žlica glatkog brašna
  • 1/2 p.p.

U drugi biskvit stavite malo kakaa.

Krema:

  • ½ litre mlijeka
  • 3 žlice gustina
  • 250 gr margarina za kreme
  • 100 gr šećera u prahu
  • čokolada za kuhanje po želji za glazuru
  • 20 dkg kokosa

Postupak:

  1. Gustin i mlijeko skuhati u kremu, kada se ohladi mikserom umutiti šećer i margarin ili maslac.
  2. U međuvremenu dok se skuhana krema hladi napraviti dva biskvita, odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksati sa šećerom dodati kap po kap ulja, zatim mlijeko te prosijati brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješati špatulom bjelanjke. Peći 10 tak minuta na 180°C u velikom protvanu.
  3. Kada se biskviti ohlade, rezati ih malom čašom na kolutiće, filati kremom i lijepiti.
  4. Namazane šubarice uvaljati u kokos, te po želji ukrasiti čokoladnom glazurom


Kućni prijatelj

Kućni prijatelj suhi je biskvit pomiješan s različitim suhim voćem, orašastim plodovima i čokoladom. Ovaj se kolačić već udomaćio u mojoj obitelji u blagdansko vrijeme, a najviše ga voli moj tata. Garantiram da će se svima koji ne vole kremaste kolače ovo jako, jako svidjeti.

Osim ovih sastojaka, kolaču možete dodati i bilo koje drugo suho voće poput šljiva, marelica, brusnica...
 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 g Pšeničnog glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 70 g oraha
  • 70 g grožđica
  • 70 g čokolade
  • 50 g maslaca
  • limunova korica

Postupak:

  1. Orahe i čokoladu narežite na sitne komade. Jaja i šećer dobro izmiješajte, dodajte rastopljeni maslac, brašno s praškom za pecivo, orahe, čokoladu, grožđice i sve dobro izmiješajte.
  2. Polutvrdu smjesu koju ste dobili ostavite neka stoji 1-2 sata.
  3. Na namazani pleh stavljajte smjesu žlicom i odmah oblikujte štruce široke 5-6 cm.
  4. S malim razmakom stavljajte jednu do druge i pecite oko 15-20 minuta na temperaturi od 200°C.
  5. Pečeni kolač izvadite na dasku i narežite malo ukoso štapiće široke oko 1 cm. Kad odstoje 4-5 dana, vrlo su ukusni.

Marcipan rolada:

Jednostavna kraljica za sve ljubitelje kokosa koja osim izgledom osvaja i okusom. Može stajati jako dugo ali vjerujte nestat će vrlo brzo. Ono što me uvijek oduševi kod ove rolade, osim okusa naravno, je preciznost i lakoća njenog rezanja.Ovaj recept radimo već 20 godina i jedan je od onih zbog kojih se voli Božić.

Sastojci:

  • 25 dkg kokosa
  • 40 dkg šećera u prahu
  • 10 dkg mlijeka u prahu
  • 8 žlica kipućeg mlijeka
  • 2 žlice kakaa

Postupak:

  1. Sve sastojke osim kakaa sjediniti u masu koju podijelite u dva dijela, u drugi dio staviti 2 žlice gorkog kakaa.
  2. Razdvojite najlonsku vrećicu te po njoj pospite malo kokosa ili šećera u prahu. Na vrećici prvo razvaljajte bijelu smjesu pa na to crnu i onda motati roladu
  3. Roladu prije rezanja držite barem dan zamotanu da se malo prosuši

Rolada od oblatnih

Miriše na Božić. Rum, orasi, suho voće, ima li koji sastojak koji ne vrišti blagdani, zima i ugodan topli dom?! Ovu roladu vole i stari i mladi, nije preslatka ali je zato jako mirišljava.

Sastojci:

  • 15 dkg šećera u prahu
  • 15 dkg margarina sobne temperature
  • 2 žutanjka
  • 2 štangice naribane čokolade za kuhanje
  • 15 dkg mljevenog keksa
  • 15 dkg rezanih oraha
  • malo ruma
  • 1 oblatna
  • suho voće po želji

Postupak:

  1. Oblatnu staviti između dvije mokre krpe da omekša.
  2. Filati ju smjesom koju ste rukom umijesili, te zarolati.

 

Za više slanih i slatkih recepata posjetite Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.

 

 

Posjeti Gastro.hr