Kolumne 24. prosinca 2017.

Dvije rolade, šubarica i prijatelj - 3. dio

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas Vam donosimo poslijednja četiri recepta koja se nalaze svakog Božića na našem stolu. Riječ je o kremastim i mekanim šubaricama, kućnom prijatelju koji će oduševiti sve ljubitelje suhih kolačića te dvije rolade.

Šubarice
Mekano, kremasto, mekano,kremasto, hladno i savršeno. Recept za još ljubitelja kokosa ali i kreme. Malo truda puno ljubavi i sigurno pali.

Sastojci:

  • Za jedan biskvit (potrebno dva)
  • 2 jaja
  • 9 žlica šećera
  • 9 žlica mlijeka
  • 9 žlica glatkog brašna
  • 1/2 p.p.

U drugi biskvit stavite malo kakaa.

Krema:

  • ½ litre mlijeka
  • 3 žlice gustina
  • 250 gr margarina za kreme
  • 100 gr šećera u prahu
  • čokolada za kuhanje po želji za glazuru
  • 20 dkg kokosa

Postupak:

  1. Gustin i mlijeko skuhati u kremu, kada se ohladi mikserom umutiti šećer i margarin ili maslac.
  2. U međuvremenu dok se skuhana krema hladi napraviti dva biskvita, odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksati sa šećerom dodati kap po kap ulja, zatim mlijeko te prosijati brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješati špatulom bjelanjke. Peći 10 tak minuta na 180°C u velikom protvanu.
  3. Kada se biskviti ohlade, rezati ih malom čašom na kolutiće, filati kremom i lijepiti.
  4. Namazane šubarice uvaljati u kokos, te po želji ukrasiti čokoladnom glazurom

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Kućni prijatelj

Kućni prijatelj suhi je biskvit pomiješan s različitim suhim voćem, orašastim plodovima i čokoladom. Ovaj se kolačić već udomaćio u mojoj obitelji u blagdansko vrijeme, a najviše ga voli moj tata. Garantiram da će se svima koji ne vole kremaste kolače ovo jako, jako svidjeti.

Osim ovih sastojaka, kolaču možete dodati i bilo koje drugo suho voće poput šljiva, marelica, brusnica...
 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 200 g Pšeničnog glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 70 g oraha
  • 70 g grožđica
  • 70 g čokolade
  • 50 g maslaca
  • limunova korica

Postupak:

  1. Orahe i čokoladu narežite na sitne komade. Jaja i šećer dobro izmiješajte, dodajte rastopljeni maslac, brašno s praškom za pecivo, orahe, čokoladu, grožđice i sve dobro izmiješajte.
  2. Polutvrdu smjesu koju ste dobili ostavite neka stoji 1-2 sata.
  3. Na namazani pleh stavljajte smjesu žlicom i odmah oblikujte štruce široke 5-6 cm.
  4. S malim razmakom stavljajte jednu do druge i pecite oko 15-20 minuta na temperaturi od 200°C.
  5. Pečeni kolač izvadite na dasku i narežite malo ukoso štapiće široke oko 1 cm. Kad odstoje 4-5 dana, vrlo su ukusni.

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Marcipan rolada:

Jednostavna kraljica za sve ljubitelje kokosa koja osim izgledom osvaja i okusom. Može stajati jako dugo ali vjerujte nestat će vrlo brzo. Ono što me uvijek oduševi kod ove rolade, osim okusa naravno, je preciznost i lakoća njenog rezanja.Ovaj recept radimo već 20 godina i jedan je od onih zbog kojih se voli Božić.

Sastojci:

  • 25 dkg kokosa
  • 40 dkg šećera u prahu
  • 10 dkg mlijeka u prahu
  • 8 žlica kipućeg mlijeka
  • 2 žlice kakaa

Postupak:

  1. Sve sastojke osim kakaa sjediniti u masu koju podijelite u dva dijela, u drugi dio staviti 2 žlice gorkog kakaa.
  2. Razdvojite najlonsku vrećicu te po njoj pospite malo kokosa ili šećera u prahu. Na vrećici prvo razvaljajte bijelu smjesu pa na to crnu i onda motati roladu
  3. Roladu prije rezanja držite barem dan zamotanu da se malo prosuši

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Rolada od oblatnih

Miriše na Božić. Rum, orasi, suho voće, ima li koji sastojak koji ne vrišti blagdani, zima i ugodan topli dom?! Ovu roladu vole i stari i mladi, nije preslatka ali je zato jako mirišljava.

Sastojci:

  • 15 dkg šećera u prahu
  • 15 dkg margarina sobne temperature
  • 2 žutanjka
  • 2 štangice naribane čokolade za kuhanje
  • 15 dkg mljevenog keksa
  • 15 dkg rezanih oraha
  • malo ruma
  • 1 oblatna
  • suho voće po želji

Postupak:

  1. Oblatnu staviti između dvije mokre krpe da omekša.
  2. Filati ju smjesom koju ste rukom umijesili, te zarolati.

 

Za više slanih i slatkih recepata posjetite Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.