Šubarice
Mekano, kremasto, mekano,kremasto, hladno i savršeno. Recept za još ljubitelja kokosa ali i kreme. Malo truda puno ljubavi i sigurno pali.
Sastojci:
- Za jedan biskvit (potrebno dva)
- 2 jaja
- 9 žlica šećera
- 9 žlica mlijeka
- 9 žlica glatkog brašna
- 1/2 p.p.
U drugi biskvit stavite malo kakaa.
Krema:
- ½ litre mlijeka
- 3 žlice gustina
- 250 gr margarina za kreme
- 100 gr šećera u prahu
- čokolada za kuhanje po želji za glazuru
- 20 dkg kokosa
Postupak:
- Gustin i mlijeko skuhati u kremu, kada se ohladi mikserom umutiti šećer i margarin ili maslac.
- U međuvremenu dok se skuhana krema hladi napraviti dva biskvita, odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksati sa šećerom dodati kap po kap ulja, zatim mlijeko te prosijati brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješati špatulom bjelanjke. Peći 10 tak minuta na 180°C u velikom protvanu.
- Kada se biskviti ohlade, rezati ih malom čašom na kolutiće, filati kremom i lijepiti.
- Namazane šubarice uvaljati u kokos, te po želji ukrasiti čokoladnom glazurom
Kućni prijatelj
Kućni prijatelj suhi je biskvit pomiješan s različitim suhim voćem, orašastim plodovima i čokoladom. Ovaj se kolačić već udomaćio u mojoj obitelji u blagdansko vrijeme, a najviše ga voli moj tata. Garantiram da će se svima koji ne vole kremaste kolače ovo jako, jako svidjeti.
Osim ovih sastojaka, kolaču možete dodati i bilo koje drugo suho voće poput šljiva, marelica, brusnica...
Sastojci:
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 200 g Pšeničnog glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 70 g oraha
- 70 g grožđica
- 70 g čokolade
- 50 g maslaca
- limunova korica
Postupak:
- Orahe i čokoladu narežite na sitne komade. Jaja i šećer dobro izmiješajte, dodajte rastopljeni maslac, brašno s praškom za pecivo, orahe, čokoladu, grožđice i sve dobro izmiješajte.
- Polutvrdu smjesu koju ste dobili ostavite neka stoji 1-2 sata.
- Na namazani pleh stavljajte smjesu žlicom i odmah oblikujte štruce široke 5-6 cm.
- S malim razmakom stavljajte jednu do druge i pecite oko 15-20 minuta na temperaturi od 200°C.
- Pečeni kolač izvadite na dasku i narežite malo ukoso štapiće široke oko 1 cm. Kad odstoje 4-5 dana, vrlo su ukusni.
Marcipan rolada:
Jednostavna kraljica za sve ljubitelje kokosa koja osim izgledom osvaja i okusom. Može stajati jako dugo ali vjerujte nestat će vrlo brzo. Ono što me uvijek oduševi kod ove rolade, osim okusa naravno, je preciznost i lakoća njenog rezanja.Ovaj recept radimo već 20 godina i jedan je od onih zbog kojih se voli Božić.
Sastojci:
- 25 dkg kokosa
- 40 dkg šećera u prahu
- 10 dkg mlijeka u prahu
- 8 žlica kipućeg mlijeka
- 2 žlice kakaa
Postupak:
- Sve sastojke osim kakaa sjediniti u masu koju podijelite u dva dijela, u drugi dio staviti 2 žlice gorkog kakaa.
- Razdvojite najlonsku vrećicu te po njoj pospite malo kokosa ili šećera u prahu. Na vrećici prvo razvaljajte bijelu smjesu pa na to crnu i onda motati roladu
- Roladu prije rezanja držite barem dan zamotanu da se malo prosuši
Rolada od oblatnih
Miriše na Božić. Rum, orasi, suho voće, ima li koji sastojak koji ne vrišti blagdani, zima i ugodan topli dom?! Ovu roladu vole i stari i mladi, nije preslatka ali je zato jako mirišljava.
Sastojci:
- 15 dkg šećera u prahu
- 15 dkg margarina sobne temperature
- 2 žutanjka
- 2 štangice naribane čokolade za kuhanje
- 15 dkg mljevenog keksa
- 15 dkg rezanih oraha
- malo ruma
- 1 oblatna
- suho voće po želji
Postupak:
- Oblatnu staviti između dvije mokre krpe da omekša.
- Filati ju smjesom koju ste rukom umijesili, te zarolati.
Za više slanih i slatkih recepata posjetite Facebook stranicu mladih gastro kreativaca.