Fina, topla pita s porilukom za duge hladne dane

Feel Good Kuharica
Prehladno za trčanje, ali zato je pravo vrijeme za slane pite!
Vidi originalni članak

Bogme je zahladilo. Jutros su mi promrzli prsti dok sam ostrugala led s prozora auta. Onda sam sjela u hladni auto, dok se ugrijao već sam se parkirala i opet van na hladno. U uredu imam što i vidjeti - širom otvoren prozor. Divota. Zatvaram prozor te ledane i dodirujem radijator. “Jezuš Marija! Kaj opet ne radi grijanje?”, upitam nervozno. Kolega supatnik rezignirano odgovara: “Prestalo jučer u večernjim satima”.

Tipkali smo u tišini u rukavicama i ispijali vrući čaj, dok napokon nije stigao domar i kresnuo bojler. Zidovi više od 150 godina stare zgradurine u kojoj radim do kraja dana nisu se uspjeli ugrijati. I kako se onda ne bih razveselila kad sam poslijepodne ušla u topli stan, a iz pećnice se širio miris tople pite.
“Kak' je bio na poslu?”, upita me veselo moj kuhar. Jučer sam pripremila pitu, no on je poduzeo najvažnije – stigao prije mene, uključio pećnicu i fino je zapekao.
“Mrzlo, ali čim te vidim odmah sam bolje”, odgovorih mu.

Navalili smo svojski na naš novi kulinarski uradak. Fino smo se zasitili. I onda ponovno odlučili preskočiti večernje trčanje, jer vani je tako neizdrživo hladno. Poslali smo tek poruku frendovima preko WhatsUpa: “Danas se navršava točno tri godine otkad ćemo - sutra na trčanje”.

Potrebno za tijesto:

  • 240 gr glatkog brašna
  • 120 gr maslaca
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja s visokim postotkom masnoće
  • nasjeckani svježi ružmarin i kadulja


za nadjev:

  • 400 grama grabancijaša
  • 250 gr vrhnja za kuhanje
  • 100 gr pršuta
  • 1 jaje
  • 1 poriluk
  • vlasac
  • maslac



Priprema:

  1. Tijesto se umijesi od navedenih sastojaka, zamota u plastičnu foliju i stavi u hladnjaku na 2 sata.
  2. Potom se razvalja i stavi u namašćenu posudu za pečenje.
  3. Poriluk i pršut se sitno nasjeckaju i prodinstaju na maslacu.
  4. Kada se ohlade, primiješaju se sir, vrhnje, jaje i vlasac i sve se izlije na tijesto.
  5. Po vrhu se posipaju krušne mrvice i komadići maslaca.
  6. Pita se peče na 180 stupnjeva Celzijusa oko pola sata.


Dobar tek!


Feel Good Kuharicu pratite na ovom linku!
 

Posjeti Gastro.hr