Kolumne 21. veljače 2018.

Fina, topla pita s porilukom za duge hladne dane

foto: Feel Good Kuharica
gastro postao gastro.24sata.hr
Prehladno za trčanje, ali zato je pravo vrijeme za slane pite!

Bogme je zahladilo. Jutros su mi promrzli prsti dok sam ostrugala led s prozora auta. Onda sam sjela u hladni auto, dok se ugrijao već sam se parkirala i opet van na hladno. U uredu imam što i vidjeti - širom otvoren prozor. Divota. Zatvaram prozor te ledane i dodirujem radijator. “Jezuš Marija! Kaj opet ne radi grijanje?”, upitam nervozno. Kolega supatnik rezignirano odgovara: “Prestalo jučer u večernjim satima”.

Tipkali smo u tišini u rukavicama i ispijali vrući čaj, dok napokon nije stigao domar i kresnuo bojler. Zidovi više od 150 godina stare zgradurine u kojoj radim do kraja dana nisu se uspjeli ugrijati. I kako se onda ne bih razveselila kad sam poslijepodne ušla u topli stan, a iz pećnice se širio miris tople pite.
“Kak' je bio na poslu?”, upita me veselo moj kuhar. Jučer sam pripremila pitu, no on je poduzeo najvažnije – stigao prije mene, uključio pećnicu i fino je zapekao.
“Mrzlo, ali čim te vidim odmah sam bolje”, odgovorih mu.

Navalili smo svojski na naš novi kulinarski uradak. Fino smo se zasitili. I onda ponovno odlučili preskočiti večernje trčanje, jer vani je tako neizdrživo hladno. Poslali smo tek poruku frendovima preko WhatsUpa: “Danas se navršava točno tri godine otkad ćemo - sutra na trčanje”.

Potrebno za tijesto:

  • 240 gr glatkog brašna
  • 120 gr maslaca
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja s visokim postotkom masnoće
  • nasjeckani svježi ružmarin i kadulja


za nadjev:

  • 400 grama grabancijaša
  • 250 gr vrhnja za kuhanje
  • 100 gr pršuta
  • 1 jaje
  • 1 poriluk
  • vlasac
  • maslac

 | Author: Feel Good Kuharica foto: Feel Good Kuharica

Priprema:

  1. Tijesto se umijesi od navedenih sastojaka, zamota u plastičnu foliju i stavi u hladnjaku na 2 sata.
  2. Potom se razvalja i stavi u namašćenu posudu za pečenje.
  3. Poriluk i pršut se sitno nasjeckaju i prodinstaju na maslacu.
  4. Kada se ohlade, primiješaju se sir, vrhnje, jaje i vlasac i sve se izlije na tijesto.
  5. Po vrhu se posipaju krušne mrvice i komadići maslaca.
  6. Pita se peče na 180 stupnjeva Celzijusa oko pola sata.


Dobar tek!


Feel Good Kuharicu pratite na ovom linku!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.