Bogme je zahladilo. Jutros su mi promrzli prsti dok sam ostrugala led s prozora auta. Onda sam sjela u hladni auto, dok se ugrijao već sam se parkirala i opet van na hladno. U uredu imam što i vidjeti - širom otvoren prozor. Divota. Zatvaram prozor te ledane i dodirujem radijator. “Jezuš Marija! Kaj opet ne radi grijanje?”, upitam nervozno. Kolega supatnik rezignirano odgovara: “Prestalo jučer u večernjim satima”.
Tipkali smo u tišini u rukavicama i ispijali vrući čaj, dok napokon nije stigao domar i kresnuo bojler. Zidovi više od 150 godina stare zgradurine u kojoj radim do kraja dana nisu se uspjeli ugrijati. I kako se onda ne bih razveselila kad sam poslijepodne ušla u topli stan, a iz pećnice se širio miris tople pite.
“Kak' je bio na poslu?”, upita me veselo moj kuhar. Jučer sam pripremila pitu, no on je poduzeo najvažnije – stigao prije mene, uključio pećnicu i fino je zapekao.
“Mrzlo, ali čim te vidim odmah sam bolje”, odgovorih mu.
Navalili smo svojski na naš novi kulinarski uradak. Fino smo se zasitili. I onda ponovno odlučili preskočiti večernje trčanje, jer vani je tako neizdrživo hladno. Poslali smo tek poruku frendovima preko WhatsUpa: “Danas se navršava točno tri godine otkad ćemo - sutra na trčanje”.
Potrebno za tijesto:
- 240 gr glatkog brašna
- 120 gr maslaca
- malo soli
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja s visokim postotkom masnoće
- nasjeckani svježi ružmarin i kadulja
za nadjev:
- 400 grama grabancijaša
- 250 gr vrhnja za kuhanje
- 100 gr pršuta
- 1 jaje
- 1 poriluk
- vlasac
- maslac
Priprema:
- Tijesto se umijesi od navedenih sastojaka, zamota u plastičnu foliju i stavi u hladnjaku na 2 sata.
- Potom se razvalja i stavi u namašćenu posudu za pečenje.
- Poriluk i pršut se sitno nasjeckaju i prodinstaju na maslacu.
- Kada se ohlade, primiješaju se sir, vrhnje, jaje i vlasac i sve se izlije na tijesto.
- Po vrhu se posipaju krušne mrvice i komadići maslaca.
- Pita se peče na 180 stupnjeva Celzijusa oko pola sata.
Dobar tek!
Feel Good Kuharicu pratite na ovom linku!