Geeketina izvanredna zimska večera

Geeketa
Kada si želite pripremiti pravo zimsko, jednostavno i jeftino jelo koje grije, a na pripremu ne želite trošiti puno vremena,ovaj recept doći će vam kao savršena ideja.
Vidi originalni članak

Osim toga, ako okupljate društvo u zimsko vrijeme, u toplini doma uz večericu, ovo je jelo idealan izbor jer ga pripremljenog stavite u pećnicu, a za to vrijeme možete se družiti s prijateljima, popiti nešto dok se večera priprema...

Neki ga zovu “Seljačka večera”, “Zimska večera”, “Pole krumpira i carsko”... naziv nije toliko bitan, princip je gotovo isti, a moja verzija ističe se po tome što krije tajnu chilly spicy marinade za carsko meso, tajnu najfinijih, mekanih polica i osvježavajućeg umaka na bazi jogurta koji savršeno osvježava ljutkasto carsko i krumpir. 

Carsko meso često je na glasu kao loše zbog svojih masnoća, no ja sam pronašla iznimno mesnate komade, bez kostiju i zamolila mesara da mi ih izreže dosta tanje nego kada ih pripremam za grill.

Osim toga, u zimsko doba svi si možemo priuštiti malo začinjenijeg, mesnog comfort food-a, a moram napomenuti da u ovo jelo ne dodajem gotovo uopće dodatne masnoće osim doslovno par kapi maslinovog ulja. Carsko meso odrađuje svoje. 

Što se tiče savršenih pola krumpira, jako je bitno odabrati vrstu pogodnu za pečenje pa je tako dobro birati srednje ranu sortu crvenog krumpira (Courage) koja ima crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima baršunastu i meku strukturu iznutra, a kora zadržava oblik izvana. 

Dakle, odaberite mesnatije i tanje rezano carsko meso, pravu vrstu krumpira, začine i palite pećnicu!

SASTOJCI: 500 g carskog mesa bez kostiju, 1 – 1,5 kg krumpira za pečenje, svježi ružmarin (ili sušeni)

ZA UMAK: grčki tip jogurta, svježi vlasac, sol, krupno mljeveni šareni papar, žlica svježeg sira, dimljena crvena paprika, češnjak u prahu, malo meda, žličica senfa u prahu, po želji soka limuna

ZA MARINADU MESA: maslinovo ulje, sol, krupno mljeveni šareni papar, čili u prahu, kajenski papar, dimljena crvena slatka paprika, češnjak u prahu, mljeveni kim/kumin, mljevenih korijander, senf, origano, par žlica kuhane rajčice ili pirea od rajčice

POSTUPAK:

  1. Marinadu za meso napraviti tako da u ulje dodamo sve ostale sastojke i dobro izmiješamo. Komade carskoga mesa jako dobro utrljamo u marinadu i ostavimo barem sat vremena. Mogu ostati u njoj i preko noći. 
  2. Krumpire operemo s korom, prepolovimo ih i svaki zarežemo u sredini više puta tako da dobijemo # (hešteg). Premažemo ih s vrlo malo maslinovog ulja i posipamo soli, paprom i malo dimljene crvene paprike. 
  3. Krumpire slažemo na dno posude za pečenje, a na njih i okolo njih marinirano meso. Na to rasporedimo par grančica ružmarina. Ako koristite suhi samo ga pospite i po krumpiru i mesu. 
  4. Pečemo na 220 stupnjeva na početku oko 20 minuta, provjerimo te pečemo još 25 minuta na 180 stupnjeva, dok krumpir nije hrskav izvana, mekan iznutra, a carsko meso treba pustiti masnoću i biti hrskavo. 
  5. Umak napravimo tako da izmiješamo jogurt, svježi sir, suhe začine i pospemo svježim vlascem. Ako želite povećati notu osvježenja dodajte u umak i malo soka limuna ili mente. 

Geeketu potražite na bloguFacebooku i Instagramu!

 

 

 

Posjeti Gastro.hr