Hrvatska piva koja su obilježila 2017. godinu

Facebook
Postavili smo pitanje desetoro ljudi koji cijene, prate, piju i vole pivo, kojih im je 5 hrvatskih piva obilježilo 2017. godinu. Našlo se tu zaljubljenika, pivopija, stručnjaka, pa natočite nešto i prepustite se uživanju...
Vidi originalni članak

Morana Zibar, Lovkinja, Gurwoman, pivoljupka...
1) NE IPA Positive Brewery, rijedak dragulj, teško ga je dočekati i naći, ali divan i jako ozbiljan pale ale.
2) C4 Nova runda, sad već kultno zahmeljeno mutno čudovište, tako bogato, a tako pitko.
3) Brlog Plavuša, blonde ale, fine aromice, osjeti se slad, a na kraju gorkasti touch, karakterno i pitko.
4) Medvedgrad Crni Jack, baršunasta i moćna crna IPA, i gorko i slatko i hmelj i slad i sve.
5) Zmajska pivovara Hoppy Wheat, lagano, grejpasto, ugodne gorčine, savršeno ljetno pivce.

Josip Dundić, voditelj Hop in-a
Po mom skromnom mišljenju to bi bilo ovako nekako, počevši po nekom vremenskom kronološkom redu:
1) Spirit od Craftersa, uistinu posebno pivo, savršeno za hladne zimske dane
2) Nakon toga bi to zasigurno bio povratak Pozoja od Zmajske pivovare, predivne, najjače i najaromatičnije IPA-e na hrvatskoj craft sceni
3) Logičnim slijedom najbolje pivo ljeta je svakako bila Hladovina od Nove Runde
4) Ona je vodila bar na mom nepcu mrtvu trku s Varioničinom Siestom, i teško bih se odlučio koja mi je bolja
5) I za kraj, posljednji u nizu predivnih golicatelja moga nepca, smjestio se novopridošli RIS od Zmajske pivovare

Ozren Kanceljak, DJ i vodič craft beer tura za strance po Zagrebu
1. CROATIAN IMPERIAL STOUT – Garden Brewery
Činjenica da nekoliko puta tjedno potegnem na Žitnjak samo da bih mogao popiti (dok još ima) čašu / dvije (a toči se tek nešto više od jednog decilitra) ovog napitka, govori što mi CIS znači. Mislio sam da je Mikellerov Milkstout teško dohvatljiv, ali su me Gardenovci razuvjerili. Sve što volim je u tom gutljaju – gusto, laktozno, snažnih ali ne pregorkih okusa čokolade, rogača, suhih smokvi i šljiva. Svaki gutljaj nudi bogatu, slojevitu priču. Croatian Imperial Stout - moj osobni favorit.
2. PIVO SVETOG MARTINA – Medvedgrad
Prekrasna kombinacija (naime, nisam obožavatelj izraženih gorčina) ječmenog alea koje iznosi okuse poput predikatnih vina. Nekoliko gradacija okusa, od slatkog do gorkasto / suhog završetka, sa snažnim voćnim mirisom i stvarno punog („predikatnog“) tijela. Doista jedinstven proizvod – kojega na žalost više nema u prodaji. Što drugo reći nego da jedva čekam novo pivsko „Martinje“.
3. RIS – Zmajska pivovara
Jednom riječju: Veličanstveno. Samo moja osobna preferencija prema slađem, zaobljenijem i manje agresivnim pivima je RIS koje je prilično robusno u svojim okusima, maknula s prvog mjesta. RIS zaslužuje adekvatnu, ambicioznu, kompleksnu i bogatu hranu kao što ju je sparila Priska Thuring na specijalnoj craft beer večeri u Dubravkinom putu. VELIKO pivo.
4. NEON CHILLY STOUT – Varionica
Jedan od mojih favorita na nedavnom zagrebačkom Craft Beer Festivalu. Stout koji je inače laganiji od dva prethodno navedena, je u ovoj sezonskoj kombinaciji uzdignut umiješanim dimljenim habanero papričicama. Divan okus koji se pri ispijanju javi tek desetak sekundi nakon što se pivo proguta (Zagrepčani bi rekli – „nachgeschmack“). Zove na još. Mene i više nego nekoliko puta.
5. TRIPPIN' TRIPEL – Bura
Porečka pivovara Bura mi je (osobno) priredila jedno od najugodnijih iznenađenja na nedavnom Craft Beer festivalu i to upravo s ovom svojom verzijom belgijskom tripela. Gusto pivo, punog tijela, ali (za razliku od nekih „originala") izrazito pitko, s glatkim voćnim aromama među kojima dominira banana. Volio bi da nastave u ovom smjeru (da ne rade samo IPA). Dobili su u meni ozbiljnog „fana“.

Mato Pejić, Pivnica.net
Kada je prije par godina počela ekspanzija hrvatskog crafta, iako je ona bila, a i sad je, galopirajuća, nisam mogao ni slutiti da ću već sada moći reći kako je nepravedno što od mnoštva odličnih piva moram odabrati samo pet. Što tu neće biti mjesta za, recimo Vunetovo i Aljaškog mrguda, čiji je lanjski trijumf u izboru RateBeera bio sjajan uvod u ovu godinu; ili za Međimurske Lepe dečke, koji su pred kraj godine napravili prvo bio pivo Steiner, proizvedeno od ekološki uzgojenih sirovina, ili za Barbu koji je napravio čudo u promociji Movembera, za prvo hrvatsko brkato pivo, za Varionicu i Dolce vitu, njezinu kolaboraciju s minhenskom Brew Mafijom, ali i za druge kolaboracije, poput one Medvedgradove s homebrewerom Mattom Hollingsworthom i s pivovarom Gardenom, za Novu rundu i povratak Braleta, ali i za Hladovinu i Fireball, za nove crowdfunding kampanje, za nove pivovare…

Ali, kako se broj pivovara popeo na 45, a malo ih je koje nisu napravile nešto vrijedno isticanja, valja napraviti okrutnu selekciju. Pa evo, i, molim, bez suvišnih zašto!

1) Croatian Imperial Stout (Garden Brewery) - Zato što u dugom nizu sjajnih specijala, Garden ovim pivo odaje hommage posebnostima hrvatskog juga.
2) Baltazar (Medvedgrad) - Zato što doajeni nezavisnog pivarstva, koji u svom portfoliju imaju i čitav niz piva gornjeg vrenja, pokazuju da je lager u craft euforiji nepravedno potisnut u drugi plan.
3) Imperial IPA (Pivovara Daruvar) - Rođendansko pivo čovjeka godine Kreše Marića, kojim je nadmašio sve ono odlično što je do sada radio. Sada je već na tržištu i Stout 4.2 ali IIPA će i dalje ostati perjanica linije Peti element.
4) Flamingo amber ale (Zeppelin) - Predvodnica hrvatskog novog crafta, friška bjelovarska pivovara u kojoj kuha majstor Daniel Babić ima već i odličan porter Rakoon, ali njegovo vrijeme tek dolazi.
5) RIS, redovni i barel aged (Zmajska) - Sve što izbaci Andrej Čapka sa svojom zmajskom ekipom ide ravno u povijest, pa tako i ove dvije verzije russian imperial stouta.

Domagoj Vran, pivski sudac i dobri duh Pivoteke
Teško je odabrati samo 5 piva, ali idemo probati:
1. Nova Runda C4 – moj osobni favorit. Bez razmišljanja prvo pivo koje ću uvijek popiti kad nemam ništa novo za prijavu na untapp'du. Hmeljni smoothie, mix najboljih američkih hmeljeva koji razigraju cijelo nepce
2. Nova Runda Throattwister – nevjerojatna pitkost s obzirom na alkohol od 9%. Hmeljna bomba i čudo koje želiš piti još i još.... sve dok nije prekasno. Divna svježa aroma i dugačak after gorčine divljaju po ustima
3. Pulfer BIPA – genijalan balans između roastinesa i hmelja koji pršti svježinom. Boca od pola litre po prihvatljivoj cijeni ide u prilog, neka ju samo ponove mnogo, mnogo puta
4. Zmajsko RIS BA – napokon nešto u ovom stilu, pivo vrijedno spomena, predivan BA RIS kojem ne iskače alkohol niti bačva nego se okusi sljubljuju u pivo koje treba imati doma na odležavanju
5. Garden NE IPA – novi stil i apsolutno oduševljenje. Svježe voće iscijeđeno u najnapitak na svijetu, pivo naravno, ne sok, fruity hmeljevi bez afera gorčine daju pivo koje želiš piti cijeli dan. Ako sam kaj zaboravio, neka nitko ne zamjeri...


Tatjana Grganović, kazalištarka, radijska voditeljica, bajkerica
Volim isprobavati nova piva koja nam u Osijeku, često paralelno s promocijama u Zagrebu i drugim gradovima servira Pivnica Runda, moje omiljeno craft prebivalište. Za 2017. mogla bih izdvojiti i desetak piva koja su me zanimljivim okusima začarobirala, a najzabavnije je, zapravo, što sam uz isprobavanje upoznala i divne ljude koji kuhaju pivo, pa mi je i ta dimenzija (čisto ženski) - jako važna. 

Evo pet mojih favorita u faličnom popisu, ženski, patetično i nestručno… ne nužno ovim redoslijedom!
5) Varionica siesta session – ljetna predivnoća Davora i Matije koja me srušila na prvu, session IPA s Mosaic i Cascade hmeljevima, mutno, voćkasto, cvjetasto pivce s nekim grejpastim aftertasteom. Šteta što je kratko trajalo, nadam se novoj turi sljedećeg ljeta.
4) 5th Element Imperial India Pale Ale Daruvarske pivovare iza koje stoji sjajni Krešo Marić (čiju ABU pijemo „on a daily basis“) jubilarno pivo koje je obilježilo Krešinih 25 pivskih godina i 50 godina života. Suho hmeljeno, nefiltrirano pivo s povećanim udjelom alkohola, jako, ali pitko, tako da se gotovo ne osjeti cijelih 7,5 % alkohola. Krešo se u svim svojim pivima zabavno igra s pet elemenata i pogađa najrazličitije ukuse pivopija, iz projekta u projekt, bez pogreške! 
3) Novi val, Pivnica Medvedgrad – novi India pale ale iz medvedgradske pivovare probala sam igrom slučaja našavši se kazališnim poslom u Zagrebu. Predivno, narančaskasto, mutnjikavo, kao da piješ tropsko voće, srednje gorčine, klizi bez opiranja i napora, alkohol ispod 6% (mislim 5,4). Ovo mi je pivo razveselilo dan, ako ne i tjedan. U Osijeku ga nema, bar koliko ja znam. Šteta.
2) C4, Nova runda – American IPA, iako je izašlo, čini mi se prošle godine, probala sam ga tek ove. Zove se po eksplozivu, a i četiri slova C zapravo su četiri hmelja koja eksplodiraju u finoj gorkastoj tekućini s postojanom pjenom, gusto, kremasto, mekano i nekako mi najviše „vuče“ na mango. A mango volim. I C4 isto.
1) Beckers pale ale (i to novi) – pivnica Beckers, Osijek. Iako su i prva izdanja Beckersa bila „neloša“, novo izdanje trenutno je jedno od ponajboljih hrvatskih pale aleova koji se proizvodi baš u mom gradu (wooohooo). Napravio ga je Bojan Pap (bivši glavni pivar Zmajske pivovare, inače Vukovarac). Zove se gordo, prema generalu von Becker'su i kuha se za istoimenu pivnicu u starom dijelu Osijeka, Tvrđi. Pršti, eksplodira u okusima voćki, cvjećki i ljubavi, pitko unatoč dosta jakoj gorčini na kraju. Volim Becker's, a ako dođete u Osijek - zavoljet ćete ga i vi.

Van kategorije: Dobri Pantelija. Sve. Piva pod ovom etiketom ne možete probati, ne možete kupiti, kuha se u malim šaržama, a imam sreću pa se to događa kod mog susjeda Slavka Jakšića. Da skratim, pivo je #srećausvemiru!


Marko Ožegović, pivski sudac, administrator Rate Beera i urednik Pivariuma
2017. je u principu bila godina kad su se naši pivari uvelike iz više razloga opustili i počeli više eksperimentirati. Bilo da je riječ o naviknutosti tržišta, boljoj opremi i većem kapacitetu ili prirodnom toku razvoja svog portfelja, to je rezultiralo brojnim kvalitetnim pivima. Pa krenimo kronološki...
1) The Garden NEIPA 01 - Pivo koje je krajem ožujka preuzelo štafetu od dotad najboljeg - Varioničinog B-Day India Pale Alea (shoutout!). Više "headytopperasto" (smola, bor, "dank" itd.) nego obična NEIPA, svilenkasto, pitko, ne pregorko. Vrlo "gardenasto", a još i pivo koje je praktički uhvatilo korak s trendovima u svjetskom craft pivarstvu.
2) Nova Runda HLADOVINA - evo, jedan sam od rijetkih kojima je HLADOVINA legla bolje na prvu od također odličnog ThroaTTwistera. Varionica također nije razočarala sa Siesta Sessionom i ta su dva piva, savršena za sezonu, obilježila početak pivskog ljeta.
3.) Pulfer Hoppy Saison - Zamislite situaciju. Kolovoz je u Splitu, predvečer, sparina. Dobiješ dojavu da je saison - koji su ti prijatelji radili u kolaboraciji s prijateljima, Pulferovci s izvrsnim homebrewerima, Adrianom i Jankom, spojen "u Leopolda". Busevi se radi krkljanca ne isplate, pa fino otpješačiš po užasu pola sata barem do tamo, dobiješ čašu i utopiš se u svježem hmeljnom tropskom voću, koje kasnije u tijelu pređe u klasičniji saison. "Onaj" trenutak.
4) Zmajska Pivovara & The Garden - ovogodišnji imperial stoutovi. I RIS i Barrel Aged RIS od Zmajske i Gardenov CIS. Svi posebni, svi ukusni, zanimljivi, svaki na svoj način, svi iznimno pitki za svoj postotak alkohola. Staviti jedan moram, a izdvojiti samo jednog među ta tri bilo bi nepošteno prema drugima, i zato, evo, dijele mjesto.
5) LAB Barba Imperial IPA - Je li lokalpatriotizam u pitanju? Je li mi Siniša obećao jahtu za ovo? Je li se u LABu skuhalo fantastično pivo? Tko je bio na Zagreb Craft Beer Weeku zna. Nenormalna količina hmelja, ogromna aromatičnost, velika pitkost. Možda nije fer suditi po jednom kegu, ali to što smo tada probali zaslužuje biti uključeno.

Časni spomen: Varionica B-Day IPA, 5th Element Imperial IPA, Becker's Pale Ale, Nova Runda ThroaTTwister, Mlinarica IPA, The Garden Simcoe Pale, The Garden Imperial Adriatic Ale, Pulfer Black IPA, The Garden Milkshake IPA, Positive NE IPA 2 i 5th Element Foreign Extra Stout 4.2

Sandi Marinković, Tap List manager "Fakin Craft Bar"
Ufff, u moru novih piva u 2017 jako teško se odlučiti za 5 koji su obilježili ovu godinu. Scena je u uzlaznoj putanji isprepletena novim i zanimljivim stilovima koji svakodnevno probijaju barijere, jedno veliko bravo svim pivovarama za dobro odrađen posao u 2017, a sad onaj nezahvalni dio:
1) ThroaTTwister Nove Runde: svi uvijek željno iščekujemo što će to novo izaći iz kuhinje ove simpatične ekipice s pivskom adresom u Jastrebarskom - a ova DIPA od 9% alkohola koji su jako dobro sakriveni i 87 IBU-a je definitivno osvježenje cjelokupnoj priči.
2) NE IPA The Garden Brewery: od Nicka i ostale ekipe sa Žitnjaka ove godine smo mogli uživati u stvarno velikom broju piva, dalo bi se tu izdvojiti još štošta, ali sam se opredijelio za ovu New England IPA-u (north east) kao pivo koje se, kasnije se ispostavilo, otvorilo vrata nekim novim stilovima, a valja sigurno spomenuti i njihovu Milkshake IPA-u, koja je također ostavila dubok trag.
3) Ovoj petorci jedno mjesto bi osigurao sigurno i za prvu hrvatsku kolaboraciju. Odabrao sam je kao (upotrijebit ću izmoreni pridjev PRVA) prvu povijesnu suradnju dvije hrvatske pivovare sa session lagerom Hendrix i Double Honey IPA-om
4) Dugo, dugo se čekalo na tu subotu, 16.09., kad smo u Tolkienu čekali zeleno svjetlo da se počne točiti RIS od Zmajske. Russian Imperial Stout je došao u dvije varijante, među kojima je bio i onaj Barrel Aged, odnosno odležan u viski bačvi, definitivno nešto što je obilježilo ovu godinu
5) Nakon preseljenja u novu pivovaru Pulfer se definitivno preporodio, u suradnji s Jankom Cvitašem i Adrianom Milinom, Pulfer je izašao vani s malom žutom, hoppy saison koji nas je oduševio, naime radi se o klasičnom saisonu od 5.7% koji se suho hmeljen s mosaic, citra i chinook hmeljevima, e to je bilo definitivno ljetno osvježenje.
Moram spomenut i vrijedne Varioničare koji su izbacili Siestu session, i Into the rye IPA-u, i također ostavili vrhunski utisak.

Matija Juršić, pivski sudac, alfa, omega, šank i srce Craft Rooma
1) The Garden Brewery NEIPA - Pivo koje je izazvalo totalnu histeriju među ispijačima. oni koji su bili upoznati s postojanjem stila su jedva dočekali ovako nešto. oni koji su se prvi put susreli s tim su bili kompletno izuti iz cipela. tjednima nakon nestanka s tržišta se tražila još kap tekućine. pivo koje je definiralo NEIPA stil kod nas. svakim budućim pokušajem svi traže ovu prvu verziju i nalaze mane novim uradcima. slično je utjecalo i na mene.
2) Nova Runda ThroaTTwisteR - Nema se tu što previše mudrovati, koliko je brutalno izvedeno i fino, toliko je još brutalnije sakriveno 9%. ljudi su četveronoške odlazili iz lokala.
3) Pulfer Hoppy Saison  - Savršeno ljetno pivo, sve na mjestu, fino citrusno, ekstremno tasty, nisam ga se mogao dovoljno napiti. Jad i tuga kad su se potrošile sve zalihe
4) Zmajska pivovara RIS + Barrel Aged RIS - Prvi domaći komercijalni ris. isto tako jedva dočekan. školski izveden, nevjerojatna pitkost s obzirom na kompleksnost. svaki gutljajčić je novi mini orgazam
5) LAB Split Barba Imperial IPA - Napokon smo i od njih dočekali pivo koje nije isto (smijeh). Osim što je imperial stvarno izvanserijsko pivo, pola zasluga za upadanje na ovu listu ima i marketing koji Barba njeguje i koji je sigurno većini pivskih ljubitelja obilježio godinu i poklonio nekoliko serija plakanja od smijeha... Imao bih honorable mention i Siestu/Berbu od Varionice. Dvije laganije pivice koje su se točile u potocima, i još puno, puno toga...

Milan Peh, voditelj na Yammat FM i pivski sommelier
Težak je izbor, još barem toliko piva bih ravnopravno stavio uz bok ovima....
1) Garden Brewery "Vanilla & Chocolate Porter" - jedno od brojnih Gardenovih piva koje bih uvrstio na listu, ali pošto je rađeno upravo za zimsko doba godine dobilo je prednost nad ostalima... idealna zamjena za božićne kolače ili nadopuna iz njih
2) Medvedgrad "Ljeto u Zagrebu" / Peti Element "Gerweiss" - Kao ljubitelj pšeničnih piva, ljeto sam često provodio uz jedno od ova dva - iako različitih stilova, Ljeto više vuče na witbier, dok je Gerweiss pravi predstavnik bavarskog pšeničnog, oba su piva vrlo pitka i osvježavajuća, baš kako mi ljeti paše
3) Nova Runda "C4" - Za mene apsolutni klasik. Pivo koje mi paše u bilo koje doba dana, noći, mjeseca, godine. Odlično izbalansirano, zahmeljeno s mjerom... piti kad god se pruži prilika
4) Zmajska pivovara "Mari's bitter" - Još jedno pivo koje mi je odlično sjedalo po vrućinama. Drago mi je da je netko i kod nas, uz Barbinog Engleza, napravio pivo jednog od britanskih stilova, za koje mi se čini da su kod nas bez razloga podcijenjeni.
5) Pulfer "Hoppy saison" - Bio sam malo skeptičan nakon što mi je čovjek iz pivovare dao da probam limenku koju je netom izvukao iz toplog gepeka, ali kad sam ga probao točenog i propisno rashlađenog, uslijedilo je potpuno oduševljenje. Nadam se da će za iduće ljeto pripremiti novu šaržu.

Zoran Vitas, novinar i pivski bloger
Iako očekujem još poneko iznenađenje do kraja godine, ne mislim da ću puno mijenjati ovaj popis. Volim naglasiti da prije svega cijenim ideju a onda izvedbu, a ideja sada imamo pregršt, nije bilo lako odreći se nekih dobrih favorita ili ne ponoviti dva piva iste pivovare, poput Hendrixa, primjerice. Ali, evo, ovako je to po meni.
1. Pivovara Medvedgrad Novi val – opet, ideja. Hmeljevi Novog svijeta upakirani u vrlo pitku IPA-u donijeli su nove arome i okuse, sjećam se kako su tog dana nadmašili uvelike novog Vrageca. Iako bih inače radije stavio neko redovito pivo, za mene je najveća vrijednost u specijalima kojih je sve više što je super. Zato može Novi val.
2. Varionica Siesta Session – sjeo sam tada u Valhallu na onih odvratnih zagrebačkih 30+ na asfaltu i rekao 'Pa daj to'. Reanimacija! Aromatična i ukusna, pitka, imao sam osjećaj da bih mogao pet bez problema, Siesta Session super je pivo. Sjajan mi je u cold brew s kavom, opet jedan original. Opraštam onu jednu malo lošiju šaržu, ali teško je i držati tako visok nivo!
3. Pulfer Hoppy Saison – da, nema se tu što reći, odlična ideja, dajte više tih saisona, tako se rijetko u nas rade, a ekipa je pokazala kako se i u njima možemo igrati s hmeljevima. I dobro je to ispalo, velik potencijal da jednom bude i dio stalne ponude. Pulferaši sada znaju da su specijali igra, dvoumio sam se da li da stavim Black IPA-u, no saisona nam naprosto tako nedostaje.
4. The Garden Brewery Croatian Imperial Stout – kad se Nick nečega dohvati onda nema kompromisa. Meni je ovo pivo odlično, u kategoriji imperial stoutova te cjenovne razine, ovo je doista jako nalik Omnipollo Noa Pecan Mud Cake. Paše mi ta slatkoća, galantan prijelaz na gorčinu pri kraju, svega unutra, jedino si drugi puta Gardenovci nemojte bacati klipove u kotače i pustiti novi vanilla porter nakon samo tjedan dana od CIS-a.
5. Beckers Nitro Dry Stout – našao je Bojan Pap svoje utočište pa sada u osječkom Beckersu radi piva po svojem ukusu. Dovukao je on i točionik na dušik gdje me nije trebalo tjerati da probam njegov Dry Stout. Kad netko zna, onda zna, pivo ponovo dobro, kao i njegov Pale Ale koji također spada među bolja hrvatska piva.


Domagoj Jakopović Ribafish, pivopija, hedonist, alkofil, trećinski pivski sommelier

Žao mi je što i Slovenija (Pelicon Veliki IPA) I Srbija (sve što Faške porodi u Dogmi, ili ona turbo kajsijevača od Crowa, pobjednica novosadskog sajma), ali niti od hrvatskih bisera nije bilo lako iznjedriti Top 5. Pa eto, za dušu...

1) Becker's Ale, Becker's - Bojan Pap je nakon najbolje IPA-e (Pozoj) skuhao i najbolju APA-u, mirisnu, nježnu, pitku, šteta što ga ima samo u okolici Osijeka...
2) Crni Jack, Medvedgrad - moj najdraži stil, Black IPA, ove godine mrvicu nježniji, ali to je Zagreb kakvog se sjećam i obožavam
3) NE IPA The Garden - jedan divan sunčan dan koji sam posvetio vožnji na udaljeni gablec u Garden, završio je kušanjem ove plaže na Tahitiju. Čudo...
4) Fireball, Nova Runda - iako je sve što ova dva genijalna bradata Beer Nazija izbace uvijek posebno, nekako me osobno u srce pogodila ova bomba s imenom najdražeg mi albuma najdražeg benda. Sve...
5) Siesta, Varionica - pivo ljeta. Ono kad poželiš da vrijeme stane, a roštilj i dalje cvrči...

Posjeti Gastro.hr