Keks štangice s kikirikijem i komadićima čokolade

Matejka Buča
Od kada postoji Snickers, čokolada i kikiriki u kombinaciji su dobra ideja. A možda i prije toga.
Vidi originalni članak

Pa zašto ih ne spojiti u keksima? Iako se kikiriki maslac kod nas još nije masovno uvukao u domove i kuhinjske ormariće, ima ga za kupiti u gotovo svim trgovinama i dobrodošao je saveznik u kuhanju. Kikiriki ima intenzivan okus, a njegova slanoća se fantastično nadopunjava s čokoladom, karamelom i još nekim sastojcima stoga svakako treba isprobati još nekoliko kombinacija.

Inače, ove keks-štangice nisam ja izmislila :) Mislim, recept jesam, to sam sprtljala iz glave kao i obično, ali na koncept ‘cookie-bars’ sam nabasala više puta prateći strane blogere. Američke većinom. Iako, oni bi tu sad ubacili i marshmallows i karamel i zobene pahuljice i komadiće twixa itd. – no ajmo ne pretjerivati za prvi puta.

Sastojci (za protvan veličine cca 20x30 ili malo veći)

  • 150 g otopljenog maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 g glatkog kikiriki maslaca
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica praška za pecivo ili 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 300 g brašna
  • 200 g čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade

Postupak: 

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan premažite maslacem.
  2. Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pa ga pomiješajte pjenjačom sa šećerom. Dodajte tome kikiriki maslac i dobro promiješajte. Zatim idu jaja i miješanje pa vanilija i sol. Na kraju kratko umiješajte brašno i prašak za pecivo, dok se sve ne poveže. Ostaje još samo čokolada, nju lagano umiješajte špatulom ili žlicom.
  3. Presipajte smjesu u protvan pa stražnjom stranom žlice ujednačeno utisnite, možete i prstima.
  4. Pecite 15-20 min, ovisno o debljini kolača tj. veličini protvana. Površina vam treba biti zlatko smeđa, ali još uvijek onako mekana. Kolač narežite dok je mlak na štangice i vadite iz protvana, ohladite, a zatim ga možete držati u limenoj kutiji nekoliko dana.
  5. Ukoliko želite, od ove smjese možete raditi i klasične keksiće tj. oblikovati diskove pa ih tako peći.

Matejku možete pratiti i na njezinom blugu Life Tastes Like ChocolateFacebook stranici i Youtube kanalu.

Posjeti Gastro.hr