Pa zašto ih ne spojiti u keksima? Iako se kikiriki maslac kod nas još nije masovno uvukao u domove i kuhinjske ormariće, ima ga za kupiti u gotovo svim trgovinama i dobrodošao je saveznik u kuhanju. Kikiriki ima intenzivan okus, a njegova slanoća se fantastično nadopunjava s čokoladom, karamelom i još nekim sastojcima stoga svakako treba isprobati još nekoliko kombinacija.
Inače, ove keks-štangice nisam ja izmislila :) Mislim, recept jesam, to sam sprtljala iz glave kao i obično, ali na koncept ‘cookie-bars’ sam nabasala više puta prateći strane blogere. Američke većinom. Iako, oni bi tu sad ubacili i marshmallows i karamel i zobene pahuljice i komadiće twixa itd. – no ajmo ne pretjerivati za prvi puta.
Sastojci (za protvan veličine cca 20x30 ili malo veći)
- 150 g otopljenog maslaca
- 200 g šećera
- 200 g glatkog kikiriki maslaca
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo ili 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 300 g brašna
- 200 g čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan premažite maslacem.
- Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pa ga pomiješajte pjenjačom sa šećerom. Dodajte tome kikiriki maslac i dobro promiješajte. Zatim idu jaja i miješanje pa vanilija i sol. Na kraju kratko umiješajte brašno i prašak za pecivo, dok se sve ne poveže. Ostaje još samo čokolada, nju lagano umiješajte špatulom ili žlicom.
- Presipajte smjesu u protvan pa stražnjom stranom žlice ujednačeno utisnite, možete i prstima.
- Pecite 15-20 min, ovisno o debljini kolača tj. veličini protvana. Površina vam treba biti zlatko smeđa, ali još uvijek onako mekana. Kolač narežite dok je mlak na štangice i vadite iz protvana, ohladite, a zatim ga možete držati u limenoj kutiji nekoliko dana.
- Ukoliko želite, od ove smjese možete raditi i klasične keksiće tj. oblikovati diskove pa ih tako peći.
Matejku možete pratiti i na njezinom blugu Life Tastes Like Chocolate, Facebook stranici i Youtube kanalu.