Kraljica prhkog tijesta: Franjina pita

Gracijela Došen
Jedna od mojih specijalnosti su tijesta. Među tim radovima često se nađu prhka tijesta. Vrlo su jednostavna za napraviti a okusi mogu biti različiti.
Vidi originalni članak

Ovoga puta sam se odlučila za recept koji se sastoji od kombinacije svježeg sira, oraha i arome limuna. Mogu reći da mi je ova slastica jedna od najdražih i vjerujem da će se svidjeti i vama.

WOW! Mrvičasta pita: Hrskava izvana, sočna iznutra

 

SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:

  • 300 g OŠTROG BRAŠNA
  • 1/2 PRAŠKA ZA PECIVO
  • 180 g MASLACA
  • 60 g ŠEĆERA
  • 3 ŽUMANJKA
  • 1-2 ŽLICE KISELOG VRHNJA

NADJEV:

  • 3 BJELANJKA
  • 350 G SVJEŽEG SIRA
  • 160 g MLJEVENIH ORAHA
  • 2 ŽLICE ŠEĆERA
  • 1 RUM ŠEĆER
  • 1 VANILIN ŠEĆER
  • 1 ŽLICA SOKA OD LIMUNA
  • POLA KISELOG VRHNJA
  • 120 g ŠEĆERA U PRAHU

PREMAZ:

  • PEKMEZ PO ŽELJI

UKUSNO! Sočna pita od rabarbare i jagoda

 

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto te ga podijeliti na dva dijela. Jedan veći, drugi manji dio. Staviti u hladnjak na 30 minuta

2. Bjelanjke istući u čvrst snijeg. U njih polagano dodavati sve ostale sastojke koji idu u nadjev te sve dobro promiješati i sjediniti.

3. Jednu kuglu tijesta utisnuti u kalup za torte koji smo prethodno lagano nauljili i posuli brašnom. Preko prvog tijesta premazati jedan s sloj pekmeza. Na pekmez izliti pripremljeni nadjev. Na nadjev staviti drugi dio tijesta koji smo prethodno razvaljali i onda izrezali na trake. Isto tako kuglu tijesta možete zamrznuti pa naribati. Sve ovisi kako vam je lakše za pripremiti.

4. Peći na 200 stupnjeva, 30 minuta.

Cake diary by Josipa Omiljeni sezonski zalogaj: Crumble pita od višanja

 

Ova predivna prhka pita je idealan spoj za gurmane koji znaju uživati u dobrom zalogaju.

Gracijelu možete pratiti na njenom blogu i FB stranici!

Posjeti Gastro.hr