Kolumne 05. srpnja 2017.

Kraljica prhkog tijesta: Franjina pita

foto: Gracijela Došen
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od mojih specijalnosti su tijesta. Među tim radovima često se nađu prhka tijesta. Vrlo su jednostavna za napraviti a okusi mogu biti različiti.

Ovoga puta sam se odlučila za recept koji se sastoji od kombinacije svježeg sira, oraha i arome limuna. Mogu reći da mi je ova slastica jedna od najdražih i vjerujem da će se svidjeti i vama.

Možda vas zanima... Mrvičasta pita: Hrskava izvana, sočna iznutra Kolumne

 

SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:

  • 300 g OŠTROG BRAŠNA
  • 1/2 PRAŠKA ZA PECIVO
  • 180 g MASLACA
  • 60 g ŠEĆERA
  • 3 ŽUMANJKA
  • 1-2 ŽLICE KISELOG VRHNJA

NADJEV:

  • 3 BJELANJKA
  • 350 G SVJEŽEG SIRA
  • 160 g MLJEVENIH ORAHA
  • 2 ŽLICE ŠEĆERA
  • 1 RUM ŠEĆER
  • 1 VANILIN ŠEĆER
  • 1 ŽLICA SOKA OD LIMUNA
  • POLA KISELOG VRHNJA
  • 120 g ŠEĆERA U PRAHU

PREMAZ:

  • PEKMEZ PO ŽELJI
Možda vas zanima... Sočna pita od rabarbare i jagoda Kolumne

 

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto te ga podijeliti na dva dijela. Jedan veći, drugi manji dio. Staviti u hladnjak na 30 minuta

2. Bjelanjke istući u čvrst snijeg. U njih polagano dodavati sve ostale sastojke koji idu u nadjev te sve dobro promiješati i sjediniti.

3. Jednu kuglu tijesta utisnuti u kalup za torte koji smo prethodno lagano nauljili i posuli brašnom. Preko prvog tijesta premazati jedan s sloj pekmeza. Na pekmez izliti pripremljeni nadjev. Na nadjev staviti drugi dio tijesta koji smo prethodno razvaljali i onda izrezali na trake. Isto tako kuglu tijesta možete zamrznuti pa naribati. Sve ovisi kako vam je lakše za pripremiti.

4. Peći na 200 stupnjeva, 30 minuta.

Možda vas zanima... Omiljeni sezonski zalogaj: Crumble pita od višanja Kolumne

 

Ova predivna prhka pita je idealan spoj za gurmane koji znaju uživati u dobrom zalogaju.

Gracijelu možete pratiti na njenom blogu i FB stranici!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Eroica 11:06 30. Travanj 2019.

    Iz slike je očito da se fil sastoji iz dva dijela, jedan s orasima a drugi sa sirom. U receptu se to uopće ne spominje. Nepažljivo napisan recept na žalost.