Krpice sa zeljem na moderan način - brze, fine i zdrave!

Veganica
Krpice sa zeljem podsjećaju na maminu kuhinju. Ovaj neodoljivo fino starinsko jelo odlično paše ljeti i zimi. Tradicionalno se radi od samo par sastojaka stoga ga je vrlo jednostavno za napraviti, a opet to je jedno od onih jela koje okusom izazivaju osjećaje koje zauvijek pamtimo i rado se prisjećamo osnovne škole i mirisa mamine kuhinje.
Vidi originalni članak

Glavna zvijezda ovog jela je kupus. Može ga se jesti sirovog na salatu, dinstanog ili kiselog. Ja sam se danas odlučila dinstati ga. Ovo jelo ne ovisi o sezoni, glavica svježeg kupusa uvijek se pronađe i nije financijski zahtjevno.

Kako je ovo jelo pogodno za vegane, meso sam izostavila ali sam dodala mljevenu dimljenu papriku čiji okus nagna na pomisao da u jelu ima nešto mesno.

Tijesteninu sam zamijenila rižinim rezancima, a umjesto običnog bijelog šećera koristila sam sirup od datulja kako bi ovo jelo bilo što zdravije.

P.S. Našu novu kolumnisticu Veganicu Vinku pratite na blogu i Instagram profilu.

Sastojci za dvije osobe:

  • 1/2 glavice kupusa srednje veličine
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja (može i suncokretovo)
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žlica sirupa od datulja
  • 200 g rižinih rezanci
  • Voda
  • Sol i papar po želji
  • Za dekoriranje: alfa alfa klice i sezam

Postupak pripreme:

  1. Kupus operite, odstranite mu sve tvrđe dijelove i prerežite na pola.
  2. Naribajte ga na sitnije komade.
  3. U lonac stavite grijati maslinovo ulje.
  4. Luk nasjeckajte na sitno i dodajte ga na zagrijalo maslinovo ulje.
  5. Kada se luk zažuti, dodajte koncentrat rajčice, sirup od datulja, soja sos, dimljenu papriku i pirjajte oko 2 minute.
  6. Ubacite naribani kupus, podlijte s malo vode i kuhajte dok ne omekša. 
  7. Za to vrijeme skuhajte rižine rezance.
  8. Kupus dodajte rezancima i pomiješajte.
  9. Dodajte sol i papar po želji.
  10. Servirajte sa alfa alfa klicama i sezamom.

Dobar tek!


 

Posjeti Gastro.hr