Kuglof od maka bit će zvijezda blagdanskog stola

Sanjin Strukić/PIXSELL
Mateja Krvarić s bloga Uvijek gladna pripremila je božićni kuglof s makom
Vidi originalni članak

Jedan od omiljenih blagdanskih kolača svakako je kuglof. Pripremale su ga još naše bake i majke, a danas ga rado pripremamo i mi. Mateja Krvarić, autorica bloga Uvijek gladna, osmislila je recept kojim kombinira tradiciju i svoj jedinstveni stil pripreme slastica te je tako nastao božićni kuglof od maka. Izradu ove blagdanske slastice olakšali su svestrani Gorenje kućanski aparati. 

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 6 jaja/odvojeno
  • 300 g maka
  • 180 g mljevenih badema
  • 2 žlice ruma
  • Korica naranče
  • Burbon vanilija
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta

Ganache od čokolade:

  • 150 g tamne čokolade
  • 150 g slatkog vrhnja
  • Rum
  • Korica naranče po želji

Priprema:

  1. Kalup za kuglof premaži maslacem i pobrašni.
  2. Miksaj omekšali maslac sa šećerom i koricom naranče. Dodaj žumanjke jedan po jedan, između miksaj. Moraš dobiti kremastu smjesu.
  3. Dodaj bademe, mak, prasak za pecivo, cimet i burbon vaniliju i umiješaj. Smjesa ce biti čvrsta, umiješaj i rum.
  4. Na kraju ručno sa špatulom umiješaj snijeg od bjelanjaka i prelij u kalup za kuglof.
  5. Peci oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. 
  6. Za ganache nasjeckaj čokoladu, prelij vrućim slatkim vrhnjem i izradi štapnim mikserom. Po želji dodaj rum i koricu naranče pa prelij preko kuglofa. 

Za brzu i laku pripremu blagdanskih specijaliteta odaberi Gorenje kućanske aparate. Bilo da ti je potrebna pomoć oko miksanja ili sjeckanja, najboljeg pomoćnika u kuhinji pronaći ćeš na Gorenje web stranici. Za savršeno pečene kolače pobrinut će se Gorenje ugradbene pećnice koje omogućuju inovativan i jednostavniji proces pečenja! 

Posjeti Gastro.hr