Jedan od omiljenih blagdanskih kolača svakako je kuglof. Pripremale su ga još naše bake i majke, a danas ga rado pripremamo i mi. Mateja Krvarić, autorica bloga Uvijek gladna, osmislila je recept kojim kombinira tradiciju i svoj jedinstveni stil pripreme slastica te je tako nastao božićni kuglof od maka. Izradu ove blagdanske slastice olakšali su svestrani Gorenje kućanski aparati.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 180 g šećera
- 6 jaja/odvojeno
- 300 g maka
- 180 g mljevenih badema
- 2 žlice ruma
- Korica naranče
- Burbon vanilija
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
Ganache od čokolade:
- 150 g tamne čokolade
- 150 g slatkog vrhnja
- Rum
- Korica naranče po želji
Priprema:
- Kalup za kuglof premaži maslacem i pobrašni.
- Miksaj omekšali maslac sa šećerom i koricom naranče. Dodaj žumanjke jedan po jedan, između miksaj. Moraš dobiti kremastu smjesu.
- Dodaj bademe, mak, prasak za pecivo, cimet i burbon vaniliju i umiješaj. Smjesa ce biti čvrsta, umiješaj i rum.
- Na kraju ručno sa špatulom umiješaj snijeg od bjelanjaka i prelij u kalup za kuglof.
- Peci oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Za ganache nasjeckaj čokoladu, prelij vrućim slatkim vrhnjem i izradi štapnim mikserom. Po želji dodaj rum i koricu naranče pa prelij preko kuglofa.
Za brzu i laku pripremu blagdanskih specijaliteta odaberi Gorenje kućanske aparate. Bilo da ti je potrebna pomoć oko miksanja ili sjeckanja, najboljeg pomoćnika u kuhinji pronaći ćeš na Gorenje web stranici. Za savršeno pečene kolače pobrinut će se Gorenje ugradbene pećnice koje omogućuju inovativan i jednostavniji proces pečenja!