Recepti Zimnica 04. listopada 2025.

Imamo najbolje upute kako kod kuće kiseliti kupus

kiseli kupus
Kiseli kupus
foto: Dreamstime
Kiseli kupus je tradicionalno zimsko jelo. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus.

Jedno od najstarijih načina kiseljenja kupusa je biološko kiseljenje, a razlike mogu biti u tome kako je kupus narezan prije kiseljenja – cijeli, cijele glavice ili rezani. Za kvalitetan kiseli kupus, potrebno je imati kvalitetan svježi kupus. Glavice moraju biti zdrave ili čvrste, težine oko 1,5 kg.  Kada se reže treba ukloniti dva ili tri vanjska lista, dok vađenje centralnog korijena nije nužno. 

Za pripremu kiselog kupusa, potrebno ti je: 15 kg kupusa, 0,5 kg soli, 6 lovorovih listova, žlica papra u zrnu, po želji jabuka ili komadići dunje radi žute boje.

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Kiseli kupus na tržnici foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

kobase Možda vas zanima... Pravi ručak: Kobasice s kupusom i krumpirom Recepti

U plastičnu bačvu složi red rezanoga kupusa, a zatim red soli. Nastavi tako dok se sve ne potroši. Sve zaliti vodom da prekrije kupus i hermetički zatvoriti.

 | Author: Damir Špehar/PIXSELL Kiseljenje kupusa - priprema foto: Damir Špehar/PIXSELL

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Kiseljenje kupusa foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Prvo drži na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana. Zatim ga premjesti na hladno mjesto poput podruma i čuvaj na temperaturi ne višoj od pet stupnjeva.

ko bačva nije puna do vrha, napuni najlonsku vreću vodom i stavi je kao uteg na kupus, da ga pritišće i ujedno štiti od dotoka zraka. Tako zaštićeni kupus dulje će trajati nego onaj koji se tradicionalno pokriva teškim kamenom.

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Kiseli kupus foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Možda vas zanima... Carsko meso s kuhanim krumpirom i kiselim kupusom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.