Lagani voćni kolač

Ingrid Periša
Amuli, cibori, dženarike, različiti su nazivi ovog slatko kiselog samoniklog voća.
Vidi originalni članak

Često smo se kao djeca penjali po stablima berući još zelene plodove. Danas to rade i moja djeca. Okružena sam stablima amula i ove godine su stvarno rodili. Naši imaju krupni i sočni plod. Može ih se koristiti za marmelade, sokove, rakije.

Plod dugo može trajati u frižideru i svakodnevno ih nudim djeci. Mislim da su nepravedno zanemareni jer uz more ih stvarno svugdje možete ubrati, a sebi i djeci ćete priuštiti voće koje nije ničim tetirano, a bogato vitaminima.

Kolač od amula, maka i kokosovog ulja

Sastojci:

  • 115 g maslaca
  • 125 ml kokosovog ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 3 žlice maka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 200 g glatkog brašna
  • 190 g integralnog brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta
  • 15-20 amula

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva. Okrugli lim premazati maslacem.
  2. Pjenasto izmiksati omekšali maslac sa šećerom, makom i kokosovim uljem. Dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i vrhnje pa izmiksati.
  3. Posebno pomiješati obje vrste brašna, dodati prašak za pecivo, sol i cimet. Umiješati malo po malo brašno u smjesu s maslacem. Zatim izliti u lim i prekriti amulima.
  4. Peći oko 40 minuta ili probati čačkalicom, ako nije pečeno pustiti još malo.
  5. Kolač se treba skroz ohladiti da bi se lakše mogao rezati. Vrlo je sočan i izdašan.

Umjesto amula možete koristiti bilo koje drugo voće.

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebookstranici. 

Posjeti Gastro.hr