Novi trend: Sparivanje sira s craft pivom

Beer Groupie
Zaboravite sve što se do sada naučili o sparivanju vina i sira, i pripremite se za vatromet okusa u vašim ustima. Iz Nizozemske nam dolazi nova lekcija o gastronomskim užicima: začinima obogaćeni sirevi upareni s vrhunskim craft pivima.
Vidi originalni članak

Nadam se da ste već čuli za novootvoreni webshop Orange World koji nam je na tržište doveo vrhunski sir, craft pivo, umake i vafle proizvedene u živopisnoj Nizozemskoj. Ako vam se izbor proizvoda na prvu čini pomalo nepovezan, onda samo niste dovoljno upućeni u gastronomske kombinacije u kojima Nizozemci već duže vrijeme uživaju.

Umakanje sira u slatke umake, uglavnom na bazi voća, već je nizozemska svakodnevica, a kada se još tom zalogaju pridoda gutljaj slatkog, gorkog, kiselog ili voćnog craft piva, nesvakidašnji spojevi okusa pokazat će vam novu razinu uživanja u hrani.

Orange World nam na tržište nudi čak 11 različitih okusa gouda sireva branda Polderkaas koji je sa svojom ponudom od preko 60 različitih vrsta kravljih, kozjih i ovčjih sireva jedinstven i vrlo popularan na domaćem, nizozemskom tržištu. Polderkaas, kao i mnogobrojne craft pivovare, smjelo i rado eksperimentira s okusima pa su nam tako dostupni gouda sirevi s čilijem, češnjakom, pesto umakom, kuminom, paprikom, paprom i tartufima. Uz njih se u webshopu nalaze tri umaka: od brusnica, smokava i senf s koprom. Bogatu ponudu upotpunjuje 15 različitih piva triju vrhunskih nizozemskih craft pivovara: De Molen, Jopen i Frankendael. Kao što vidite, mogućnost kombiniranja je vrtoglavo velik. Ali uspješnih sparivanja je mnogo manje. Kako ne biste prečesto zalutati u slijepe ulice loših okusa, za vas sam uz pomoć Anje i Roberta iz Orange Worlda složila četiri dobitne kombinacije koje svakako morate isprobati.


Mladi kozji sir s umakom od brusnica i blonde aleom
Okus Polderkaas mladog kozjeg sira je blagog intenziteta u kojem slatkoća dominira nad slanoćom. No, oboje dolazi u balans dodatkom umaka od brusnica koji naglašava slanoću i pojačava onaj specifični okus kozjeg sira. Ovoj kombinaciji idealno odgovara Hoppenbier pivovare Jopen, jedne od najstarijih u Nizozemskoj. To je tipični blonde ale koji je također na prvi gutljaj sladak, blagog okusa, a završava voćnim notama hmelja. Gutljaj ovog piva nakon zalogaja sjedinjuje slatke, slane i voćne okuse, a aftertaste je dugotrajan i za pamćenje: okus kozjeg sira postaje još jači i naglašava onih 6.8% alkohola koji su do tada bili neprimjetni. Uživajte u njemu još par minuta prije nego posegnete za drugom porcijom.



Mlada gouda s kuminom, umakom od smokava i hoppy blonde aleom
Obožavam kumin kao začin u slanim jelima, a obožavam i sir. Stoga je Polderkaas gouda s kuminom opravdano moj najdraži sir u ponudi Orange Worlda. Kumin bez sumnje preuzima vodstvo nad drugim okusima pa mu stoga treba suprotstaviti umak i pivo koji će mu moći konkurirati. U paru s umakom od smokava, u kojem se nalazi i đumbir, dobit ćete zanimljivu igru okusa: u valovima će vam se izmjenjivati kumin i smokva, slatko i slano. Kada vam se učini da vam je sve to previše, borbu prekinite gutljajem Op & Top, blonde alea pivovare De Molen, jedne od najboljih nizozemskih craft pivovara što potvrđuje čak 14 njihovih uradaka među 20 najboljih nizozemskih piva prema RateBeeru. Ono će isprati snažne okuse sira i umaka, a konkurirati im svojim notama naranče. Odmah potom ćete poželjeti drugi zalogaj.



Mlada gouda s pestom, umakom od senfa i double IPA-om
Osim po izrazito zelenoj boji, Polderkaas gouda s pestom privlači slatkoćom kroz koju probijaju note češnjaka. Još jedan od mojih osobnih favorita među mnogobrojnim sirevima iz ponude. Pomislit ćete kako je ovaj sir idealan sam po sebi, no uz umak sa senfom i koprom, dobit ćete savršeno složenu mješavinu začina. Ali i dobru podlogu za agresivne citrusne arome koje donosi hmelj amarillo u Amarillo Double IPA pivovare De Molen. Doživljaj je započeo kao fino marinirano glavno jelo, no završava kao slatki, voćni desert na kraju gozbe.



Mlada gouda s čilijem, umakom od smokve i imperial porterom
Ako volite čokoladu s čilijem, onda će vam ovo biti najdraža kombinacija. Mlada gouda s čilijem za iskusne po pitanju ljutine i nije veliki izazov. Ljutina je primjetna, ali opet ne i odbojna za neke s osjetljivijim senzorima, npr. mene. Slatkoća iz umaka od smokve s jedne strane gura ljutinu u prve redove, ali je i razblažuje. I još dok vam je zalogaj u ustima, zalijte ga s imperial porterom Tsarina Esra pivovare De Molen. Kao da vam se najfinija tamna čokolada s čilijem rastopila u ustima.



Grije vas ljutina, ali i 10.1% alkohola u ovom porteru. Uz ove fizičke doživljaje, osjetit ćete i nalet dobrog raspoloženja. Vjerojatno ćete, kao i ja, doći do zaključka da možda Nizozemci nisu prvi napravili sir i pivo, ali su oboje doveli korak do savršenstava.

Link na web stranicu www.orangeworld.hr
Link na instagram instagram.com/orangeworld.hr
 

Posjeti Gastro.hr