Novo i neodoljivo: Hawaiian burger s ananasom

Geeketa
Ljeto je i vrućine su velike, svi su na nekoj light hrani i to sasvim opravdano, no ipak budimo realni ima dana kada vam se jede burger? Naravno da ih ima.
Vidi originalni članak

Pravi ljetni burger mora biti slatkast, a opet malo spicy. Mora biti drugačiji, a što više podsjeća na ljeto nego Havaji, sunce i neko tropsko voće kao što je ananas. 

Ovaj burger pekla sam u vreli ljetni dan, jer kada je već vruće odlučila sam i taj grill nahajcati pa kud puklo. Grill tava je odradila svoje, ja sam se istopila, ali burgeri su bili predivni, sočni, slatkasti i neobični. 

Kod burgera nema puno tajni ali opet kao i kod svega jednostavnog ne zna svatko ispeći dobar.

Moji savjeti za pečenje burgera:

  • Koristim 100% mljevenu junetinu. Neka vam mesar samelje meso pred vama. Možete tražiti i miješano u određenom postotku no neka svinjetina bude max 50%.
  • Idealna gramaža je 150 - 170 grama.
  • Meso začinjavam minimalno u smjesi, pa popaprim i posolim izvana prije pečenja (krupna sol i krupni papar čine razliku).
  • Nikada ne uljim grill tavu nego ju samo jako zagrijem suhu. Na samo meso dodam malo ulja prije pečenja. 
  • Jako je bitno meso ne gnječiti i stiskati rukama previše, ne ga "nabiti", tako će ostati suho i tvrdo. Samo lagano oblikovati deblje burgere rukama ili preši za burgere. 

 

 

RECEPT:

ZA BURGERE:

  • 500 g mljevene junetine
  • 100 g cheddar sir ( gouda,ementaler ) 
  • ananas ( treba jedan deblji kolut po burgeru )
  • peciva za hamburgere ( ja sam pronašla s cjelovitim brašnom )
  • Worcester sos, sol, papar, chilli prah, češnjak prah, dimljena crvena paprika, suhi korijander 
  • sok ananasa, smeđi šećer ili šećer kokosove palme 

ZA UMAK:

  • mascarpone sir ( ili neki kremasti sir/vrhnje/majoneza izmiješati )
  • sok limuna, žlica meda, sol, papar (šareni krupno mljeveni), senf

PRILOZI: 

  • karamelizirani luk ( luk isiječemo na kolutove i u posudici na laganom plinu sa smeđim šećerom pirjamo, dodamo aceto balsamico )
  • zelena lisnata salata po izboru ( prijedlog rikola), svježa rajčica

 

 

POSTUPAK:

  1. Svježi ananas isiječemo na kolutove i pospemo smeđim šećerom ili šećerom kokosove palme.
  2. Meso začinimo u posudi tako da dodamo suhe začine, sok ananasa i Worcester sos pa lagano izmiješamo. Ne gnječiti meso previše, samo lagano rukama izmiješati. Oblikujemo burgere tako da kolut ananasa utisnemo u meso. Ostavimo u hladnjaku. 
  3. Umak za burgere pripremimo tako da siru dodamo ostale sastojke i izmiješamo do kremaste teksture. Omjer kiseline i slatkastosti/ ljutkastosti izbalansirajte dodajući limun, med, chilli. Ostavimo na hladnom. 
  4. Luk karameliziramo. 
  5. Izvadimo burgere da budu sobne temperature pa ih neposredno pred pečenje posolimo i popaprimo krupnom soli i krupnim šarenim paprom te pokapamo s malo maslinovog ulja. Pečemo na jako zagrijanoj grill tavi sa svake strane oko 4 minute a okrećemo samo jednom. Kada je burger pred kraj pečenja naslažemo na njega cheddar sir ili neki drugi topljivi sir da se do kraja otopi.
  6. Okolo na tavu koja je pustila sokove ananasa i mesa poredamo peciva za burger i ostavimo par minuta.

SLAGANJE:

Na pecivo slažemo meso sa sirom, rikolu, umak, dio umaka namažemo na gornje pecivo, rajčicu i poklopimo, pritisnemo i uživamo. 

( ako želite možete nekoliko kolutova ananasa grilati pokraj mesa pa dodati u burger kao prilog za još više slatkoće )

 

 

Potražite me na blogu i Facebooku!

 

Posjeti Gastro.hr