Pravi ljetni burger mora biti slatkast, a opet malo spicy. Mora biti drugačiji, a što više podsjeća na ljeto nego Havaji, sunce i neko tropsko voće kao što je ananas.
Ovaj burger pekla sam u vreli ljetni dan, jer kada je već vruće odlučila sam i taj grill nahajcati pa kud puklo. Grill tava je odradila svoje, ja sam se istopila, ali burgeri su bili predivni, sočni, slatkasti i neobični.
Kod burgera nema puno tajni ali opet kao i kod svega jednostavnog ne zna svatko ispeći dobar.
Moji savjeti za pečenje burgera:
- Koristim 100% mljevenu junetinu. Neka vam mesar samelje meso pred vama. Možete tražiti i miješano u određenom postotku no neka svinjetina bude max 50%.
- Idealna gramaža je 150 - 170 grama.
- Meso začinjavam minimalno u smjesi, pa popaprim i posolim izvana prije pečenja (krupna sol i krupni papar čine razliku).
- Nikada ne uljim grill tavu nego ju samo jako zagrijem suhu. Na samo meso dodam malo ulja prije pečenja.
- Jako je bitno meso ne gnječiti i stiskati rukama previše, ne ga "nabiti", tako će ostati suho i tvrdo. Samo lagano oblikovati deblje burgere rukama ili preši za burgere.
RECEPT:
ZA BURGERE:
- 500 g mljevene junetine
- 100 g cheddar sir ( gouda,ementaler )
- ananas ( treba jedan deblji kolut po burgeru )
- peciva za hamburgere ( ja sam pronašla s cjelovitim brašnom )
- Worcester sos, sol, papar, chilli prah, češnjak prah, dimljena crvena paprika, suhi korijander
- sok ananasa, smeđi šećer ili šećer kokosove palme
ZA UMAK:
- mascarpone sir ( ili neki kremasti sir/vrhnje/majoneza izmiješati )
- sok limuna, žlica meda, sol, papar (šareni krupno mljeveni), senf
PRILOZI:
- karamelizirani luk ( luk isiječemo na kolutove i u posudici na laganom plinu sa smeđim šećerom pirjamo, dodamo aceto balsamico )
- zelena lisnata salata po izboru ( prijedlog rikola), svježa rajčica
POSTUPAK:
- Svježi ananas isiječemo na kolutove i pospemo smeđim šećerom ili šećerom kokosove palme.
- Meso začinimo u posudi tako da dodamo suhe začine, sok ananasa i Worcester sos pa lagano izmiješamo. Ne gnječiti meso previše, samo lagano rukama izmiješati. Oblikujemo burgere tako da kolut ananasa utisnemo u meso. Ostavimo u hladnjaku.
- Umak za burgere pripremimo tako da siru dodamo ostale sastojke i izmiješamo do kremaste teksture. Omjer kiseline i slatkastosti/ ljutkastosti izbalansirajte dodajući limun, med, chilli. Ostavimo na hladnom.
- Luk karameliziramo.
- Izvadimo burgere da budu sobne temperature pa ih neposredno pred pečenje posolimo i popaprimo krupnom soli i krupnim šarenim paprom te pokapamo s malo maslinovog ulja. Pečemo na jako zagrijanoj grill tavi sa svake strane oko 4 minute a okrećemo samo jednom. Kada je burger pred kraj pečenja naslažemo na njega cheddar sir ili neki drugi topljivi sir da se do kraja otopi.
- Okolo na tavu koja je pustila sokove ananasa i mesa poredamo peciva za burger i ostavimo par minuta.
SLAGANJE:
Na pecivo slažemo meso sa sirom, rikolu, umak, dio umaka namažemo na gornje pecivo, rajčicu i poklopimo, pritisnemo i uživamo.
( ako želite možete nekoliko kolutova ananasa grilati pokraj mesa pa dodati u burger kao prilog za još više slatkoće )