Od predjela do deserta: Salata od celera, lungić s krumpirom i jogurt pita

Olja's Kitchen
Ako imalo volite kuhati, ova sljedeća tri recepta bit će vam najdraže štivo danas!
Vidi originalni članak

Jednostavni recepti, ali dovoljno teški da vam budu mali izazov: svinjski lungić na krumpiru s cheddar sirom, prije toga ukusna salata od celera s pršutom (vjerujte, celer će vam postati i draži od pršuta) i za kraj jogurt pita s borovnicama - dovoljno slatka, ali i lagana da vam taman sjedne nakon glavnog jela. 

Recepte vam piše Olja, u slast! 

 

Salata od celera s pršutom

Lagan i zdrav gurmanski zalogaj!

Brza i zdrava salata koja je gotova u nekoliko minuta i spremna da kao predjelo impresionira svakog gosta! Slatkast okus medene kreme i aceta balsamica daju punoću ovoj salati, koja je sama po sebi jako zdrava – nemojte zaboraviti dodati koju kap ulja
crnog kima. Ne kaže se uzalud da crni kim liječi sve osim smrti.

Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 4 osoba
Spremno za: 20 minuta
Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
Vrsta obroka: predjela
Posebna prehrana: bez glutena

 

 

Trebat ćete:


Kada imate sve, onda:

  1. Očistite celer i izrežite ga na tanke trakice.
  2. U posudi pomiješajte grčki jogurt, senf, hren, medenu kremu s dodatkom crnog kima, maslinovo ulje i aceto balsamico te dodajte celer.
  3. Sve to dobro pomiješajte i začinite sa soli i paprom po ukusu.
  4. Na tanjur stavite dvije šnite pršuta i salatu od celera.
  5. Za kraj salatu pokapajte s nekoliko kapi ulja crnog kima prema vlastitim željama zbog intenzivnog okusa samog ulja.

 

 

Svinjski lungić na Cheddar krumpiru

Dosta je dostave!

Ako ste slučajno razmišljali o naručivanju hrane online, možemo vam obećati, da osim ako ne nazovete Olju osobno, ovakvo što vam neće stići na kućna vrata. Zato brzo u mesnicu, pregaču oko struka i ovaj recept na vidljivo mjesto!

Autor: Olja Brkljač – Olja’s kitchen
Porcija: 4 osobe
Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 35 minuta
Spremno za: 45 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
Vrsta obroka: glavna jela
Posebna prehrana: bez glutena

 

 

Trebat ćete:

  • 500 g svinjskog lungića
  • 1 kg krumpira
  • 100 g Cheddar sira
  • 10 mL maslinovog ulja
  • 60 g pršuta
  • 6 kom listova kadulje
  • prstohvat soli i papra

Za umak:

  • 1 kom grčkog jogurta
  • 2 žličice senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1 žličica Letifico meda od aronije
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 žličica aceta balsamica
  • prstohvat sol i papar

Kad imate sve, onda:

  1. Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.
  2. Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.
  3. Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.
  4. Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.
  5. Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.
  6. Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
  7. U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  9. Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.
  10. Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.

Dobar tek!

 


Jogurt pita s borovnicama

Zašto jesti dosadne deserte, kada možete jesti ovo!

I prije svega – okušati se u spravljanju pite! Biskvit s bademovim brašnom i punjenje od jogurta kombinacija su koja će pred vas staviti mali izazov, a svakome tko bude jeo pružiti veliki užitak.

Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 45 minuta
Spremno za: 60 minuta
Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
Vrsta obroka: deserti
Posebna prehrana: vegetarijansko

 

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 100 g Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 300 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje stevije
  • 5 žlica stevije
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g kokosovog maslaca
  • hladne vode po potrebi

Za fil od jogurta:

  • 4 bjelanjka
  • 4 žlice stevije
  • 3 čvrsta jogurta
  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice oštrog brašna

Za posipanje:

Kada imate sve, onda:

  1. Pomiješajte sve sastojke za biskvit.
  2. Jednu trećinu smjese stavite sa strane za završni sloj dok preostali dio smjese rasporedite u pleh za pečenje.
  3. U posudu stavite 4 bjelanjka i dodajte 4 žlice stevije.
  4. S mikserom napravite snijeg i dodajte jogurt, vrhnje i 3 žlice oštrog brašna.
  5. Sve to razradite u kompaktnu smjesu i izlijte u kalup u kojem se nalazi biskvit.
  6. Borovnice pomiješajte s medenom kremom s dodatkom kakaa i stavite na smjesu od jogurta.
  7. Preostali biskvit razvaljajte i izrežite na trakice te rasporedite na vrh kalupa.
  8. Pecite u pećnici na 180°C 45 minuta.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr