Kolumne 21. studenoga 2018.

Od predjela do deserta: Salata od celera, lungić s krumpirom i jogurt pita

foto: Olja's Kitchen
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako imalo volite kuhati, ova sljedeća tri recepta bit će vam najdraže štivo danas!

Jednostavni recepti, ali dovoljno teški da vam budu mali izazov: svinjski lungić na krumpiru s cheddar sirom, prije toga ukusna salata od celera s pršutom (vjerujte, celer će vam postati i draži od pršuta) i za kraj jogurt pita s borovnicama - dovoljno slatka, ali i lagana da vam taman sjedne nakon glavnog jela. 

Recepte vam piše Olja, u slast! 

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

Salata od celera s pršutom

Lagan i zdrav gurmanski zalogaj!

Brza i zdrava salata koja je gotova u nekoliko minuta i spremna da kao predjelo impresionira svakog gosta! Slatkast okus medene kreme i aceta balsamica daju punoću ovoj salati, koja je sama po sebi jako zdrava – nemojte zaboraviti dodati koju kap ulja
crnog kima. Ne kaže se uzalud da crni kim liječi sve osim smrti.

Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 4 osoba
Spremno za: 20 minuta
Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
Vrsta obroka: predjela
Posebna prehrana: bez glutena

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Trebat ćete:


Kada imate sve, onda:

  1. Očistite celer i izrežite ga na tanke trakice.
  2. U posudi pomiješajte grčki jogurt, senf, hren, medenu kremu s dodatkom crnog kima, maslinovo ulje i aceto balsamico te dodajte celer.
  3. Sve to dobro pomiješajte i začinite sa soli i paprom po ukusu.
  4. Na tanjur stavite dvije šnite pršuta i salatu od celera.
  5. Za kraj salatu pokapajte s nekoliko kapi ulja crnog kima prema vlastitim željama zbog intenzivnog okusa samog ulja.

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Svinjski lungić na Cheddar krumpiru

Dosta je dostave!

Ako ste slučajno razmišljali o naručivanju hrane online, možemo vam obećati, da osim ako ne nazovete Olju osobno, ovakvo što vam neće stići na kućna vrata. Zato brzo u mesnicu, pregaču oko struka i ovaj recept na vidljivo mjesto!

Autor: Olja Brkljač – Olja’s kitchen
Porcija: 4 osobe
Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 35 minuta
Spremno za: 45 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
Vrsta obroka: glavna jela
Posebna prehrana: bez glutena

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Trebat ćete:

  • 500 g svinjskog lungića
  • 1 kg krumpira
  • 100 g Cheddar sira
  • 10 mL maslinovog ulja
  • 60 g pršuta
  • 6 kom listova kadulje
  • prstohvat soli i papra

Za umak:

  • 1 kom grčkog jogurta
  • 2 žličice senfa
  • 2 žličice hrena
  • 1 žličica Letifico meda od aronije
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 žličica aceta balsamica
  • prstohvat sol i papar

Kad imate sve, onda:

  1. Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.
  2. Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.
  3. Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.
  4. Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.
  5. Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.
  6. Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
  7. U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  9. Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.
  10. Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.

Dobar tek!

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen


Jogurt pita s borovnicama

Zašto jesti dosadne deserte, kada možete jesti ovo!

I prije svega – okušati se u spravljanju pite! Biskvit s bademovim brašnom i punjenje od jogurta kombinacija su koja će pred vas staviti mali izazov, a svakome tko bude jeo pružiti veliki užitak.

Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 45 minuta
Spremno za: 60 minuta
Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
Vrsta obroka: deserti
Posebna prehrana: vegetarijansko

 

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 100 g Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 300 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje stevije
  • 5 žlica stevije
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g kokosovog maslaca
  • hladne vode po potrebi

Za fil od jogurta:

  • 4 bjelanjka
  • 4 žlice stevije
  • 3 čvrsta jogurta
  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice oštrog brašna

Za posipanje:

Kada imate sve, onda:

  1. Pomiješajte sve sastojke za biskvit.
  2. Jednu trećinu smjese stavite sa strane za završni sloj dok preostali dio smjese rasporedite u pleh za pečenje.
  3. U posudu stavite 4 bjelanjka i dodajte 4 žlice stevije.
  4. S mikserom napravite snijeg i dodajte jogurt, vrhnje i 3 žlice oštrog brašna.
  5. Sve to razradite u kompaktnu smjesu i izlijte u kalup u kojem se nalazi biskvit.
  6. Borovnice pomiješajte s medenom kremom s dodatkom kakaa i stavite na smjesu od jogurta.
  7. Preostali biskvit razvaljajte i izrežite na trakice te rasporedite na vrh kalupa.
  8. Pecite u pećnici na 180°C 45 minuta.

Dobar tek!

 | Author: Olja's Kitchen foto: Olja's Kitchen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.