Jednostavni recepti, ali dovoljno teški da vam budu mali izazov: svinjski lungić na krumpiru s cheddar sirom, prije toga ukusna salata od celera s pršutom (vjerujte, celer će vam postati i draži od pršuta) i za kraj jogurt pita s borovnicama - dovoljno slatka, ali i lagana da vam taman sjedne nakon glavnog jela.
Recepte vam piše Olja, u slast!
Salata od celera s pršutom
Lagan i zdrav gurmanski zalogaj!
Brza i zdrava salata koja je gotova u nekoliko minuta i spremna da kao predjelo impresionira svakog gosta! Slatkast okus medene kreme i aceta balsamica daju punoću ovoj salati, koja je sama po sebi jako zdrava – nemojte zaboraviti dodati koju kap ulja
crnog kima. Ne kaže se uzalud da crni kim liječi sve osim smrti.
Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 4 osoba
Spremno za: 20 minuta
Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
Vrsta obroka: predjela
Posebna prehrana: bez glutena
Trebat ćete:
- 200 g celera
- 1 žlica zrnatog senfa
- 3 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica umaka od hrena (Horseradishsauce)
- 1 žličica Letifico medene kreme s dodatkom crnog kima
- par kapi Letifico ulja crnog kima
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica aceta balsamica
- 4 šnite pršuta
Kada imate sve, onda:
- Očistite celer i izrežite ga na tanke trakice.
- U posudi pomiješajte grčki jogurt, senf, hren, medenu kremu s dodatkom crnog kima, maslinovo ulje i aceto balsamico te dodajte celer.
- Sve to dobro pomiješajte i začinite sa soli i paprom po ukusu.
- Na tanjur stavite dvije šnite pršuta i salatu od celera.
- Za kraj salatu pokapajte s nekoliko kapi ulja crnog kima prema vlastitim željama zbog intenzivnog okusa samog ulja.
Svinjski lungić na Cheddar krumpiru
Dosta je dostave!
Ako ste slučajno razmišljali o naručivanju hrane online, možemo vam obećati, da osim ako ne nazovete Olju osobno, ovakvo što vam neće stići na kućna vrata. Zato brzo u mesnicu, pregaču oko struka i ovaj recept na vidljivo mjesto!
Autor: Olja Brkljač – Olja’s kitchen
Porcija: 4 osobe
Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 35 minuta
Spremno za: 45 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
Vrsta obroka: glavna jela
Posebna prehrana: bez glutena
Trebat ćete:
- 500 g svinjskog lungića
- 1 kg krumpira
- 100 g Cheddar sira
- 10 mL maslinovog ulja
- 60 g pršuta
- 6 kom listova kadulje
- prstohvat soli i papra
Za umak:
- 1 kom grčkog jogurta
- 2 žličice senfa
- 2 žličice hrena
- 1 žličica Letifico meda od aronije
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 žličica aceta balsamica
- prstohvat sol i papar
Kad imate sve, onda:
- Krumpire ogulite i izrežite ih na kockice kako bi se prije skuhali.
- Zavrijete veći lonac vode, posolite i popaprite te dodajte krumpire.
- Kuhajte ih oko 15 minuta. Za to vrijeme posolite i popaprite svinjski lungić te ga ispecite na tavi u kojoj ste prethodno ugrijali maslinovo ulje.
- Pecite ga sa svake strane oko 4 minute. Kada je dobio zlatnu boju izvadite ga na tanjur.
- Na ulju od pečenja popržite nekoliko listova kadulje oko 10 sekundi kako bi pustili finu aromu. Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur za kasniju dekoraciju.
- Kada su se krumpiri skuhali zgnječite ih u pire i u njih naribajte Cheddar sir te začinite s maslinovim uljem, soli i paprom.
- U vatrostalnu zdjelu stavite napravljeni pire, pršut i svinjski lungić te ga prelijte s maslinovim uljem od pečenja.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o jačini pećnice.
- Za to vrijeme u posudi pomiješajte sve sastojke za umak.
- Kada je lungić pečen poslužite ga s prženim listovima kadulje.
Dobar tek!
Jogurt pita s borovnicama
Zašto jesti dosadne deserte, kada možete jesti ovo!
I prije svega – okušati se u spravljanju pite! Biskvit s bademovim brašnom i punjenje od jogurta kombinacija su koja će pred vas staviti mali izazov, a svakome tko bude jeo pružiti veliki užitak.
Autor: Olja Brkljač – Olja's Kitchen
Porcija: 6 osoba
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 45 minuta
Spremno za: 60 minuta
Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
Vrsta obroka: deserti
Posebna prehrana: vegetarijansko
Za biskvit će vam trebati:
- 100 g Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 300 g brašna
- 3 žumanjka
- 1 jaje stevije
- 5 žlica stevije
- 1 prašak za pecivo
- 200 g kokosovog maslaca
- hladne vode po potrebi
Za fil od jogurta:
- 4 bjelanjka
- 4 žlice stevije
- 3 čvrsta jogurta
- 1 kiselo vrhnje
- 3 žlice oštrog brašna
Za posipanje:
- borovnice
- Letifico medena krema s dodatkom kakaa
Kada imate sve, onda:
- Pomiješajte sve sastojke za biskvit.
- Jednu trećinu smjese stavite sa strane za završni sloj dok preostali dio smjese rasporedite u pleh za pečenje.
- U posudu stavite 4 bjelanjka i dodajte 4 žlice stevije.
- S mikserom napravite snijeg i dodajte jogurt, vrhnje i 3 žlice oštrog brašna.
- Sve to razradite u kompaktnu smjesu i izlijte u kalup u kojem se nalazi biskvit.
- Borovnice pomiješajte s medenom kremom s dodatkom kakaa i stavite na smjesu od jogurta.
- Preostali biskvit razvaljajte i izrežite na trakice te rasporedite na vrh kalupa.
- Pecite u pećnici na 180°C 45 minuta.
Dobar tek!