Oprez, vruće! Domaći slatko-ljuti umak

Vedran Bošković
"Zadnjih nekoliko objava su nešto kao savjeti i recepti za spremanje zimnice a bome i nekoliko sljedećih će biti u istom stilu ali što je tu je, takvo je vrijeme stiglo..." priča naš bloger Vedran Bošković
Vidi originalni članak

E sad, ono što danas pišem je nešto što sam konačno uspio napraviti nakon nekoliko godina pokušavanja i puno isprobanih recepata i to zahvaljujući prijatelju koji je od svog prijatelja dobio recept ,a uz neke izmjene - ovo je moja verzija.



Jedne godine mi je umak konstantno fermentirao iako uopće nisam radio fermentirani, jedne godine je bio nejestivo ljut, pa se onda ulovila plijesan pa ovo pa ono…ali sad konačno imam dobar recept koji mogu podijeliti s vama.

 

Oprez, ljuto! Slatko ljuti pileći medaljoni za prste polizati



Recept je za kuhani ljuti umak, dakle odmah je jasno da je relativno brzo gotov jer za razliku od fermentiranog dovoljno je sjediniti namirnice, prokuhati ga i flaširati. Okus je po meni i više nego zadovoljavajući, ljutina također jako dobra jer smatram da nije preljut pa ga u manjim količinama mogu jesti i osobe koje vole ljuto, ali ne i jako ljuto. Ukratko, ljubitelji ljutine imam pravu stvar za vas!



Testirano zasad od strane dvoje Nijemaca, dvoje Danaca te preko 10 osoba hrvatske nacionalnosti. Svi su dali jako, jako dobre ocijene, tako da (smijeh)…

 

Volite ljuto? Dvije sjajne vijesti za ljubitelje ljutine!

 

E da, radio sam dvije verzije, jednoj je baza kompot od breskvi a drugoj kompot od ananasa i iako je moj favorit breskva, ni druga verzija ne zaostaje puno.



Sastojci:

  • 400 g ocijeđenih breskvi iz konzerve ili ananasa
  • 4 ljute papričice
  • 70 g kvalitetnog smeđeg šećera (muscovado)
  • 5 žlica kečapa
  • 5 žlica jabučnog octa
  • 3 žlice soya sosa
  • 2 režnja češnjaka
  • komadić korijena đumbira
  • sol i svježe mljeveni papar


Priprema:

  1. Papričice operite te očistite. Sjemenke ukoliko želite blaži umak uklonite a ukoliko baš baš volite ljuto onda ih ostavite.
  2. Sve sastojke stavite u električnu sjeckalicu ili blender i sjedinite.
  3. Prokuhajte umak na laganoj vatri nekih 10-15 minuta.
  4. Sipajte u sterilizirane boce i čvrsto zatvorite.
  5. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Neotvoren može sigurno stajati barem 6 mjeseci (vjerojatno i dulje) a nakon otvaranja čuvati ga u hladnjaku.


U slast!

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Posjeti Gastro.hr