Pašteta od tune na domaćim hrskavim krekerima

Đurđica i Lorenka donose nekoliko recepata za namaze koji će idealno "sjesti" na šnite finog kruha koje su nam također one već prije pripremile.
Vidi originalni članak

Ukoliko vam priprema domaćeg kruha oduzima previše truda i vremena, Đurđica i Lorenka nude i nešto brže rješenje - recept za krekere koje možete poslužiti gostima uz različite paštete, kao i relish od rajčica i paprike!

Fina pileća pašteta

Sastojci:

  • 0,5 kg pilećih jetrica
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • svježi listići timijana
  • 1,5 dcl brandyja ili šljivovice
  • 0,5 dcl slatko vrhnje
  • 10 dkg maslaca

Priprema:

  1. Očistite jetrica od srca i marinirajte ih u rakiji pola sata.
  2. Luk zažutite na maslacu i maslinovom ulju, dodajte narezana jetrica, timijan i bijeli papar. Pirjajte dok ne promjeni boju, ne predugo.
  3. Dodajte ocijeđenu marinadu.
  4. Izmiksajte jetrica, luk, timijan, dodajte slatko vrhnje, a na kraju po vrhu zalijte maslacem i stavite listiće timijana.

Relish od rajčica i paprika

Sastojci:

  • 0, 20 g cherry rajčice
  • 1/2 jabuke (zelena, kisela)
  • 1/2 zelena paprika
  • 1/4 čili crvena paprika
  • 25 g smeđeg šećera
  • 15 ml octa
  • 1 žlica gorčice u zrnu
  • 1 mljeveni klinčić

Priprema:

  1. Rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite i narežite na sitne kockice. Jabuke ogulite, papriku očistite i sitno narežite.
  2. U posudi pomiješajte rajčicu, jabuke, papriku, čili, šećer, ocat, gorčicu, sol, klinčiće i sve pirjajte sat vremena na laganoj vatri.
  3. Gotov relish poslužite u keramičkim posudama.

Pašteta od tune

Sastojci:

  • 0,4 kg tune iz konzerve
  • 0,02 kg kapara
  • 1 režanj češnjaka
  • sok od 0,5 limuna
  • 0,1 maslac
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog papra

Priprema:
U blender umiksajte sastojke i servirajte u zdjelice. Stavite na hlađenje. Uživajte u pravom ribljem šmeku!

Krekeri

Sastojci:

  • ¾ šalice glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • prstohvat bijelog papra
  • 3 žlice maslaca
  • 1 šalica parmezana
  • 5 žlica milerama
  • 1 bjelanjak - snijeg

Priprema:

  1. Prosijte brašno te dodajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto, oblikujte valjak promjera 2 cm i stavite u zamrzivač na 1 sat.
  2. Kad se tijesto stisnulo režite ga na 2-3 mm debljine te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva na 8-10 minuta.
  3. Uživajte u hrskavim krekerima (a možda vam se svidi i ovaj recept)!
Posjeti Gastro.hr