Kolumne 18. lipnja 2016.

Pašteta od tune na domaćim hrskavim krekerima

relish470.jpg
1/6
gastro postao gastro.24sata.hr
Đurđica i Lorenka donose nekoliko recepata za namaze koji će idealno "sjesti" na šnite finog kruha koje su nam također one već prije pripremile.

Ukoliko vam priprema domaćeg kruha oduzima previše truda i vremena, Đurđica i Lorenka nude i nešto brže rješenje - recept za krekere koje možete poslužiti gostima uz različite paštete, kao i relish od rajčica i paprike!

Fina pileća pašteta

Sastojci:

  • 0,5 kg pilećih jetrica
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • svježi listići timijana
  • 1,5 dcl brandyja ili šljivovice
  • 0,5 dcl slatko vrhnje
  • 10 dkg maslaca

Priprema:

  1. Očistite jetrica od srca i marinirajte ih u rakiji pola sata.
  2. Luk zažutite na maslacu i maslinovom ulju, dodajte narezana jetrica, timijan i bijeli papar. Pirjajte dok ne promjeni boju, ne predugo.
  3. Dodajte ocijeđenu marinadu.
  4. Izmiksajte jetrica, luk, timijan, dodajte slatko vrhnje, a na kraju po vrhu zalijte maslacem i stavite listiće timijana.

Relish od rajčica i paprika

Sastojci:

  • 0, 20 g cherry rajčice
  • 1/2 jabuke (zelena, kisela)
  • 1/2 zelena paprika
  • 1/4 čili crvena paprika
  • 25 g smeđeg šećera
  • 15 ml octa
  • 1 žlica gorčice u zrnu
  • 1 mljeveni klinčić

Priprema:

  1. Rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite i narežite na sitne kockice. Jabuke ogulite, papriku očistite i sitno narežite.
  2. U posudi pomiješajte rajčicu, jabuke, papriku, čili, šećer, ocat, gorčicu, sol, klinčiće i sve pirjajte sat vremena na laganoj vatri.
  3. Gotov relish poslužite u keramičkim posudama.
Pašteta od tune | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pašteta od tune

Sastojci:

  • 0,4 kg tune iz konzerve
  • 0,02 kg kapara
  • 1 režanj češnjaka
  • sok od 0,5 limuna
  • 0,1 maslac
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog papra

Priprema:
U blender umiksajte sastojke i servirajte u zdjelice. Stavite na hlađenje. Uživajte u pravom ribljem šmeku!

Krekeri

Sastojci:

  • ¾ šalice glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • prstohvat bijelog papra
  • 3 žlice maslaca
  • 1 šalica parmezana
  • 5 žlica milerama
  • 1 bjelanjak - snijeg

Priprema:

  1. Prosijte brašno te dodajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto, oblikujte valjak promjera 2 cm i stavite u zamrzivač na 1 sat.
  2. Kad se tijesto stisnulo režite ga na 2-3 mm debljine te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva na 8-10 minuta.
  3. Uživajte u hrskavim krekerima (a možda vam se svidi i ovaj recept)!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.