gastro postao
Đurđica i Lorenka donose nekoliko recepata za namaze koji će idealno "sjesti" na šnite finog kruha koje su nam također one već prije pripremile.
Ukoliko vam priprema domaćeg kruha oduzima previše truda i vremena, Đurđica i Lorenka nude i nešto brže rješenje - recept za krekere koje možete poslužiti gostima uz različite paštete, kao i relish od rajčica i paprike!
Fina pileća pašteta
Sastojci:
- 0,5 kg pilećih jetrica
- 1 glavica ljubičastog luka
- svježi listići timijana
- 1,5 dcl brandyja ili šljivovice
- 0,5 dcl slatko vrhnje
- 10 dkg maslaca
Priprema:
- Očistite jetrica od srca i marinirajte ih u rakiji pola sata.
- Luk zažutite na maslacu i maslinovom ulju, dodajte narezana jetrica, timijan i bijeli papar. Pirjajte dok ne promjeni boju, ne predugo.
- Dodajte ocijeđenu marinadu.
- Izmiksajte jetrica, luk, timijan, dodajte slatko vrhnje, a na kraju po vrhu zalijte maslacem i stavite listiće timijana.
Relish od rajčica i paprika
Sastojci:
- 0, 20 g cherry rajčice
- 1/2 jabuke (zelena, kisela)
- 1/2 zelena paprika
- 1/4 čili crvena paprika
- 25 g smeđeg šećera
- 15 ml octa
- 1 žlica gorčice u zrnu
- 1 mljeveni klinčić
Priprema:
- Rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite i narežite na sitne kockice. Jabuke ogulite, papriku očistite i sitno narežite.
- U posudi pomiješajte rajčicu, jabuke, papriku, čili, šećer, ocat, gorčicu, sol, klinčiće i sve pirjajte sat vremena na laganoj vatri.
- Gotov relish poslužite u keramičkim posudama.
Pašteta od tune
Sastojci:
- 0,4 kg tune iz konzerve
- 0,02 kg kapara
- 1 režanj češnjaka
- sok od 0,5 limuna
- 0,1 maslac
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog papra
Priprema:
U blender umiksajte sastojke i servirajte u zdjelice. Stavite na hlađenje. Uživajte u pravom ribljem šmeku!
Krekeri
Sastojci:
- ¾ šalice glatkog brašna
- 1 žličica soli
- prstohvat bijelog papra
- 3 žlice maslaca
- 1 šalica parmezana
- 5 žlica milerama
- 1 bjelanjak - snijeg
Priprema:
- Prosijte brašno te dodajte ostale sastojke. Zamijesite tijesto, oblikujte valjak promjera 2 cm i stavite u zamrzivač na 1 sat.
- Kad se tijesto stisnulo režite ga na 2-3 mm debljine te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva na 8-10 minuta.
- Uživajte u hrskavim krekerima (a možda vam se svidi i ovaj recept)!