Preko trnja do šparoga

Proljeće u Primorju odiše dvjema stvarima, magičnim pogledom na osunčani Kvarner i totalnom ludnicom zvanom - branje šparoga. Penzići, mladi parovi, samci, prijatelji, majke s djecom, alergičari i oni zdravi, visoki i niski, debeli i mršavi Primorci skroz se raspamete pa harače riječkom okolicom, otocima, pa i preko Učke, u potrazi za divljim šparogama.
Vidi originalni članak

Uz sve nabrojane moram naglasiti da i trudnice spadaju u ovu skupinu totalno raspamećenih jer sam ja čisti primjer potpuno zaluđene žene koja u 9 mjesecu trudnoće obilazi otočke kamenjare te s ocem svog budućeg djeteta bere šparoge. Dobro, da budem malo konkretnija ne saginjem se, već onako šefovski s visine i preko trbuha upirem prstom u šparoge i govorim: „Tu je jedna. Evo još jedne. Tu ih je tri“. A on već pomalo lud slijedi moj prst i bere. A što će!

Ovog smo vikend nabrali ... dosta šparoga. Jedan dio smo blanširali i zaledili, a ostatak tamanimo iz dana u dan. Šparoge pripremam na razne načine. Svaki od tih načina ima svoj poseban gušt. S njima radim nezaobilazne fritaje s pancetom i domaćim jajima, fritate s mladim lukom, pancetom, paprikom i parmezanom, kombiniram ih s tjesteninom, vrhnjem i ovčjim ili kozjim sirom, a jedan od dražih recepta mi je pesto od šparoga.

Njega pripremam tako da skuhane i dobro iscijeđene šparoge ubacim u blender, dodam par češnja češnjaka, pinjole, maslinovo ulje, parmezan i limunov sok te sve dobro smiksam dok ne dobijem pastu. Uz domaću ili kupovnu tjesteninu uz još kap ili dva maslinovog ulja i malo soli ovo je izvrstan ručak.No, meni ipak najdraže šparogasto jelo je salata od šparoga i tvrdo kuhanih jaja. Obično ju pripremaju samo s kuhanim jajima no ja sam unijela neke izmjene i moram priznati da sam jako zadovoljna dobivenim.To je jelo koje se brzo priprema, a može biti i cjeloviti obrok idealan za pripremu nakon dugog radnog dana.

Sastojci (za dvoje):
 

  • 4 srednja krumpira  
  • 4 jaja
  • 1 vezica divljih šparoga
  • 5 dkg naribanog Grana Padano sira ili Parmezana
  • Maslinovo ulje, sol
  • Aceto balsamico ili limunov sok

Priprema:

1. Krumpire skuhajte u ljusci.
2. Skuhajte tvrdo kuhana jaja.
3. Šparoge očistite i potrgajte na manje dijelove. Prokuhajte u lagano zasoljenoj vodi, ali neka vam ostanu hrskave.
4. Krumpire očistite i narežite na ploške te ubacite u zdjelu. Pustite da se lagano ohlade. Dodajte krumpiru ohlađena jaja narezana na kolutove, a svemu tome prokuhane šparoge.
5. Začinite s maslinovim uljem, solju, Acetom i sve dobro izmiješajte. Osobno volim umjesto Aceta staviti limunov sok. I to je to. Ručak je spreman.

Ovoj salati možete dodati i matovilac, ali i sitno iskosati pokoji češanj češnjaka ako ga volite. U svakom slučaju bit će to divno proljetno jelo. Uživajte!

Posjeti Gastro.hr