Napoleon torta - slojevi čistog užitka

Nešto slatko by Katarina
Poput osvajača Napoleona, ova torta osvojit će baš svakoga tko je isproba!
Vidi originalni članak

Napoleon torta, odnosno Ruska torta, slastica je za koju mnogi znaju. Međutim, znate li odakle joj ime? Teorija ima mnogo, a nama je najdraža ona da ju je car Napoleon Bonaparte za vrijeme bitke kod Waterlooa osobno konzumirao u velikim količinama. Druga je teorija da je torta zapravo nastala u jednoj slastičarnici u Napulju, pa da je kroz jezik ime grada Napoli postalo – Napoleon.

Nije ni bitno; kakva god povijest ove torte bila, mi živimo u sadašnjosti. A danas ju je Katarina kombinirala sa smokvama i jagodom. Recept slijedi. Dobar tek!

Slatke majstorije kolumnistice Katarine možeš pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
 


Trebat ćete:

KORE:

  • 650 g glatkog brašna
  • 400 g hladnog maslaca
  • 2 jaja
  • 3 žlice votke
  • 1 žlica alkoholnog octa
  • 200 ml hladne vode

KREMA:

  • 7 žutanjaka
  • 400 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1,5 L mlijeka
  • 120 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca

KORE:

  1. U posudi pomiješaj suhe sastojke.
  2. Dodaj maslac pa ga razradi rukama.
  3. Dodaj i mokre sastojke pa zamijesi glatko i podatno tijesto.
  4. Tijesto podijeli na 10/12 jednakih dijelova, te svaki dio zamijesi u kuglicu.
  5. Svaku kuglicu tijesta zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na minimalno sat vremena.

KREMA:

  1. Žutanjak i šećere izradi mikserom, pa u njih dodaj pola litre mlijeka i brašno (dobro poveži ove sastojke).
  2. Preostalu litru mlijeka stavi na vatru neka proključa.
  3. U uzavrelo mlijeko ulij mješavinu žutanjaka, brašna, šećera i mlijeka te kuhajte kremu pet minuta uz stalno miješanje. Kremu ohladi.
  4. U hladnu kremu dodaj razrađeni maslac (sobne temperature) i dobro ga poveži s kremom.

PEČENJE KORA:

  1. Svaku koru peci zasebno tako da je razvaljaš na pobrašnjenoj podlozi najtanje što možeš (ne brini, kore su elastične i valjanje ide bez problema).
  2. Razvaljano tijesto prebaci na masni papir, pa na tijesto položi kalup za torte te tijesto izreži po dimenzijama kalupa. Tako ćeš dobiti kore sve iste veličine.
  3. Dobivenu koru probuši na par mjesta vilicom, pa zajedno s masnim papirom ju prebaci na lim za pečenje.
  4. Koru peci na 180°C 10-ak minuta. Pečenu koru odmah makni s lima.
  5. Koru stavi sa strane, a onaj višak koji je ostao nakon što si kalupom izrezala idealnu veličinu stavi u zdjelu jer će ti trebati za dekoraciju torte.
  6. Ovaj postupak ponovi sa svim korama.

SLAGANJE TORTE:

  1. Na tanjur na kojem ćeš poslužiti tortu stavi malo kreme (kako bi se kora „zalijepila“) pa na nju stavi koru.
  2. Kremu podijeli na 10-12 dijelova, ovisno koliko si kora ispekla.
  3. Redoslijed torte je jednostavan, a ide ovako: red kreme pa kora. Postupak ponavljaj dok ne potrošiš sve kore i gotovo svu kremu.
  4. Ostavi malo kreme za stranice torte. Na stranice torte, a možeš samo i vrh torte pospi onaj višak/ostatak od kora koji si odvajala kod pečenje.

Tortu ukrasi po želji, te ju stavi u hladnjak preko noći. Prije posluživanja tortu ostavi 10-tak minuta na sobnoj temperaturi. Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr