Sasvim drugačiji: Brownies s lješnjacima i brusnicama

Cutie and pie
Čokoladni kolačići za sve! Magična smjesa u kojoj će moći uživati baš svi sprema se super jednostavno. Naša blogerica Kristina otkriva vam kako, zašto i koliko točno porcija biste trebali pripremiti...
Vidi originalni članak

Bez miksera, bez jaja, bez maslaca, sočni, s orašastim plodovima i sušenim voćem, a ako želite, može biti i bez mlijeka životinjskog podrijetla. Predstavljam vam browniese po receptu Jamie Olivera. Dupla mjera browniesa s prženim lješnjacima i busnicama jer za društvo uvijek treba nešto čokoladno i sočno.

Za još slasnih recepata posjetite blog Cutie and Pie

Potrebno vam je:

  • 200 g tamne čokolade
  • 170 g brašna
  • 3 vrhom pune žličice kakaa
  • 180 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 5 jušnih žlica suncokretovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 230 ml mlijeka
  • 100 g prženih lješnjaka
  • 100 g brusnica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Papir za pečenje smočite i iscijedite te stavite u pleh veličine 20x20 cm. 
  2. Brusnice namočite u višnjevači. Pržene lješnjake narežite.
  3.  Vatrostalnu posudu stavite iznad posude s kipućom vodom, no pazite da dno posude ne dodiruje vodu.  
  4. Narežite tamnu čokoladu i stavite u vatrostalnu posudu te miješajte dok se skroz ne otopi. Ostavite sa strane i pustite da se malo ohladi.
  5. Prosijte brašno i kakao te dodajte sol i šećer. Zatim dodajte 'mokre' sastojke - ulje, mlijeko i istopljenu čokoladu. Spatulom promiješajte dok se sve ne sjedini te dodajte narezane lješnjake i ocijeđene brusnice. Ponovno promiješajte i prespite u pripremljeni pleh. 
  6. Pecite 20 minuta. Napravite test čačkalicom, no ne smije izaći potpuno čista. Nikako ne želite prepeći browniese. 
  7. Ako želite možete dio lješnjaka, brusnica i čokolade ostaviti za posuti po vrhu. Ili možete kao ja 'zbuniti protivnika' - propržiti listiće badema i posuti ih po gotovim browniesima. 
  8. Ostavite da se ohladi pet minuta, pa izvadite s papirom za pečenje i izrežite na pravilne komade. 
  9. Poslužite s kuglom sladoleda i/ili s osmijehom. 

​P.S. Za više od četiri osobe, preventive radi, napravite duplu smjesu. U slast!


Posjeti Gastro.hr