gastro postao
Čokoladni kolačići za sve! Magična smjesa u kojoj će moći uživati baš svi sprema se super jednostavno. Naša blogerica Kristina otkriva vam kako, zašto i koliko točno porcija biste trebali pripremiti...
Bez miksera, bez jaja, bez maslaca, sočni, s orašastim plodovima i sušenim voćem, a ako želite, može biti i bez mlijeka životinjskog podrijetla. Predstavljam vam browniese po receptu Jamie Olivera. Dupla mjera browniesa s prženim lješnjacima i busnicama jer za društvo uvijek treba nešto čokoladno i sočno.
Za još slasnih recepata posjetite blog Cutie and Pie.
Potrebno vam je:
- 200 g tamne čokolade
- 170 g brašna
- 3 vrhom pune žličice kakaa
- 180 g šećera
- Prstohvat soli
- 5 jušnih žlica suncokretovog ulja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 230 ml mlijeka
- 100 g prženih lješnjaka
- 100 g brusnica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Papir za pečenje smočite i iscijedite te stavite u pleh veličine 20x20 cm.
- Brusnice namočite u višnjevači. Pržene lješnjake narežite.
- Vatrostalnu posudu stavite iznad posude s kipućom vodom, no pazite da dno posude ne dodiruje vodu.
- Narežite tamnu čokoladu i stavite u vatrostalnu posudu te miješajte dok se skroz ne otopi. Ostavite sa strane i pustite da se malo ohladi.
- Prosijte brašno i kakao te dodajte sol i šećer. Zatim dodajte 'mokre' sastojke - ulje, mlijeko i istopljenu čokoladu. Spatulom promiješajte dok se sve ne sjedini te dodajte narezane lješnjake i ocijeđene brusnice. Ponovno promiješajte i prespite u pripremljeni pleh.
- Pecite 20 minuta. Napravite test čačkalicom, no ne smije izaći potpuno čista. Nikako ne želite prepeći browniese.
- Ako želite možete dio lješnjaka, brusnica i čokolade ostaviti za posuti po vrhu. Ili možete kao ja 'zbuniti protivnika' - propržiti listiće badema i posuti ih po gotovim browniesima.
- Ostavite da se ohladi pet minuta, pa izvadite s papirom za pečenje i izrežite na pravilne komade.
- Poslužite s kuglom sladoleda i/ili s osmijehom.
P.S. Za više od četiri osobe, preventive radi, napravite duplu smjesu. U slast!