Savršenstvo okusa: Crostata s malinama

Stjepan Hornung
Crostata s malinama je talijanski kolač odnosno pita koja se prvi put spominje 1456. godine u kuharici Libro de Arte Coquinaria (knjiga umjetnosti kuhanja) slavnog kuhara Martina da Comoa.
Vidi originalni članak

Njegova knjiga se smatrala orijentirom talijanske gastronomske literature i povijesnim zapisom u prijelazu iz srednjovjekovne u renesansnu kuhinju. Crostata je jednostavna u pripremi u osnovi s prhkim tijestom na dnu kalupa i nadjevima u "beskrajnim varijacijama" voća koji se peče u karakterističnim okruglim, kvadratnim ili pravokutnim nazubljenim kalupima.

Za crostatu:

  • Prhko tijesto 800 g
  • Maline 600 g
  • Slastičarske mrvice 300 g
  • Šećer 150 g
  • Cimet prah 3 g


Za preljev:

  • Maline 200 g
  • Šećer 50 g
  • Limun sok 40 ml
  • Voda 300 ml
  • Preljev za torte crveni 2 omota
  • Čokolada mliječna 100 g

 


Priprema:
Za crostatu od malina potreban je plitki nazubljeni kalup za tortu Φ(fi) 26 cm visine 2 cm.

Za crostatu:

  1. Prvo napravim prhko tijesto o kojem sam već pisao pa se podsjetite!
  2. Tijesto omotam u prozirnu foliju ohladim i pustim da se odmori.
  3. Radnu površinu pobrašnim i razvaljam tijesto u okrugli oblik te pomoću valjka prenesem na kalup.
  4. Prhko tijesto prstima pritisnem uz rub kalupa, nožem odrežem višak tijesta na rubova i vilicom lagano izbodem.
  5. Pustim da petnaest minuta odmori te pečem u već ugrijanoj pećnici na 170°C samo 7 minuta.
  6. Svježe maline izmiješam sa šećerom, dodam cimet, slastičarske mrvice te sve dobro izmiješam.
  7. Smjesu dodam na 1/2 pečenu crostatu te ju pomoću slastičarske kartice razmažem po kolaču.
  8. Crostatu ponovo pečem u već ugrijanoj pećnici na 170°C 10 minuta te na pečenu crostatu naribam mliječnu čokoladu na potom kolač dobro ohladim.


Za preljev:

  1. U prikladan lonac dodam maline i vodu te prokuham, ali ne predugo da ne izgube boju.
  2. Prethodno dobro izmiješam šećer i crveni preljev za torte.
  3. U prikladnu posudu kroz fino cjedilo procijedim sok od malina (300 ml) dodam šećer s preljevom za torte.
  4. Potom preljev u loncu lagano prokuham, zalijem crostatu te dobro ohladim.
  5. Ohlađenu crostatu izrežem na kriške, dekoriram malinama te posipam prah šećerom.


Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!

Posjeti Gastro.hr