Njegova knjiga se smatrala orijentirom talijanske gastronomske literature i povijesnim zapisom u prijelazu iz srednjovjekovne u renesansnu kuhinju. Crostata je jednostavna u pripremi u osnovi s prhkim tijestom na dnu kalupa i nadjevima u "beskrajnim varijacijama" voća koji se peče u karakterističnim okruglim, kvadratnim ili pravokutnim nazubljenim kalupima.
Za crostatu:
- Prhko tijesto 800 g
- Maline 600 g
- Slastičarske mrvice 300 g
- Šećer 150 g
- Cimet prah 3 g
Za preljev:
- Maline 200 g
- Šećer 50 g
- Limun sok 40 ml
- Voda 300 ml
- Preljev za torte crveni 2 omota
- Čokolada mliječna 100 g
Priprema:
Za crostatu od malina potreban je plitki nazubljeni kalup za tortu Φ(fi) 26 cm visine 2 cm.
Za crostatu:
- Prvo napravim prhko tijesto o kojem sam već pisao pa se podsjetite!
- Tijesto omotam u prozirnu foliju ohladim i pustim da se odmori.
- Radnu površinu pobrašnim i razvaljam tijesto u okrugli oblik te pomoću valjka prenesem na kalup.
- Prhko tijesto prstima pritisnem uz rub kalupa, nožem odrežem višak tijesta na rubova i vilicom lagano izbodem.
- Pustim da petnaest minuta odmori te pečem u već ugrijanoj pećnici na 170°C samo 7 minuta.
- Svježe maline izmiješam sa šećerom, dodam cimet, slastičarske mrvice te sve dobro izmiješam.
- Smjesu dodam na 1/2 pečenu crostatu te ju pomoću slastičarske kartice razmažem po kolaču.
- Crostatu ponovo pečem u već ugrijanoj pećnici na 170°C 10 minuta te na pečenu crostatu naribam mliječnu čokoladu na potom kolač dobro ohladim.
Za preljev:
- U prikladan lonac dodam maline i vodu te prokuham, ali ne predugo da ne izgube boju.
- Prethodno dobro izmiješam šećer i crveni preljev za torte.
- U prikladnu posudu kroz fino cjedilo procijedim sok od malina (300 ml) dodam šećer s preljevom za torte.
- Potom preljev u loncu lagano prokuham, zalijem crostatu te dobro ohladim.
- Ohlađenu crostatu izrežem na kriške, dekoriram malinama te posipam prah šećerom.
Ostale sjajne recepte našeg novog blogera i kuhara potražite na blogu Majstor kuhar – Majstor slastičar, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!